Geçen yıl 27 milyon 87 bin sayfa okuyan yaklaşık 70 bin öğrenciyle öğretmenler ve hizmetliler, bu yıl kendi rekorlarını kırmak için harekete geçti. "Okuyan Okullar Projesi" kapsamında ders programlarına günlük 15 dakika kitap okuma saati ayırdıklarını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Latif Susuz, "Bizce Türkiye'nin temel problemi okumamaktır." dedi.
Dünya genelindeki istatistiklere göre Türkiye'de okuma oranının bir hayli düşük olduğunu vurgulayan Susuz, Almanya'da günlük ortalama kitap okuma süresinin 24 dakika, Türkiye'de 12 saniye olduğuna dikkat çekti. Suzuz'un verdiği bilgiye göre, bir japon yılda 25 kitap, İsveçli 18, Franssız ise 17 kitap okuyor. Böyle bir sayının Türkiye'de tespit edilmesi ise hayli güç. Çünkü Türkiye'de ancak 6 kişinin yokuduğu kitap 1'i bulabiliyor.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Latif Susuz, "Ulu Önder Atatürk, Çanakkale Savaşı sırasında gemici fenerinin altında 37 kitap okumuştur. 'Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaplara vermeseydim, bugün yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.' diyerek de okumanın önemini özlü bir şekilde vurgulamıştır." şeklinde konuştu.
Yıl boyunca her öğrencinin ortalama 5 kitap okuduğunu belirten Latif Susuz, projenin genel amacının, Türkçe'yi severek ve istek duyarak okuma, yazma, anlama ve dinleme alışkanlığı kazandırmak olduğunu aktardı. Öğrencilerin bu sayede anadillerini doğru, etkili ve güzel kullanacağını söyleyen Susuz, "Dilimizin gelişimi ve korunmasını sağlayıp öğrencilerimizin algılama, muhakeme ve dilin inceliklerini kullanma yeteneklerini geliştirerek, ÖSS ve SBS başarısını arttırmayı hedefliyoruz." dedi.