Bu gün size önemli bir alimden, Üsküdarlı Ali Efendi’den ve Üstad Necip Fazıl Kısakürek detayından bahsetmek istiyorum..
Hafız Üsküdarlı Ali Efendi..
1885 yılında Üsküdar Tavaşi Hasanağa mahallesinde doğdu. Asıl adı Ali Sadettin’dir. hayatının büyük kısmı Üsküdar’da geçti, İlk ve orta eğitimini Özel Ravza-i Terakki Mektebi’nde aldı. Gazeteci, Spor adamı ve Burhan Felek ve Eski Başbakanlardan Mehmet Şemsettin Günaltay, Üsküdarlı Ali Efendi’nin bu okuldan arkadaşları olur..
Kur’an-ı Kerim hocası Hafız Şükrü Efendiden dersler alarak, Tashih-i hurüf derslerini Üsküdarlı Hafız Nazif Efendi’den tamamladı. Kıraat-i aşereyi İstanbul tarikiyle Üsküdar’da Selimiye Camii imamı Hafız Hasan Fehmi Efendi’den, Mısır tarikiyle Yavuz Sultan Selim Camii imamı Varnalızade Reisülkurra Hafız Ahmed Hamdi Efendi’den tamamlayarak icazet aldı. Hafız Ali Üsküdarlı, (nr. 41) Hafız Kani Karaca ve Hafız Necati Özer kendisinden özel ders almıştır. Bir süre Devlet memurluğu yaptıktan sonra, 30 Temmuz 1908 Tarihinde Vakıflar Başmüdürlüğü Hayrat İşleri ve Mülhak Vakıflar Müdürlüğü’ne bağlı bir memur olarak, Sultan II Abdulhamid Han tarafından içersinde 3 sahabe mezarı da bulunan İstanbul Karaköy Yeraltı Camii imam - hatipliğine tayin edildi. Bu arada Emine İhsan Hanım’la evlendi. Bu evlilikten Mehmet Lutfullah ile Mehmet Ayetullah İzzet adlı 2 oğlu oldu. Emekli Kur’an-ı Kerim öğretmeni Mahmut Sarıca’nın verdiği bilgiye göre Erenköy Bostancı caddesi üzerinde on iki dönümlük üzüm bağı içindeki evi, okuyuşuna hayran olan ve mirasçısı bulunmayan bir İstanbul hanımefendisi tarafından ölünceye kadar Yeraltı Camii’nde imamlık yapması ve mukabele okuması şartıyla kendisine hediye etmiştir. (Allah Ondan Razı olsun)
1 Mart 1949 tarihinden itibaren Yine Karaköy Yer altı Camiinde Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna geçirildi. Ayrıca 17 Ekim 1959’da İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde Kur’an-ı Kerim hocası olarak görevlendirildi. Bu görevi 17 Mart 1971 tarihine kadar sürdü. Bayındırlı Mustafa Efendi’den sonra reisülkurra oldu, bu görevi ve ünvanı ölümüne kadar devam etti. Çok zeki, zarif, kuvvetli hafızası varmış Üsküdarlı Ali Efendi’nin..
Tarihi kaynaklarda yumuşak ve davudi sesinden bahsedilir.. Davudi ses ne demek: Hz Davud (R.A) Net gür sesi varmış ve Kuran Okurken ses tonu ona benzeyen yumuşak ama net ve gür çıkan kişilerin seslerine DAVUDİ SES denir. Üsküdarlı Ali Efendi Saray Hafızı olması nedeniyle 3 Padişah görmüştür..
Abdulhamid Han’ı ayrı severmiş. Yukarda bahsettiğim Karaköy Yer altı camiinde 1908 yılından, 1976 yılına kadar tam 68 yıl Yer altı camiinin imamlığını yapmış. Diyanet işlerinin Büyük Selatin camilerine tayinini çıkarmak istemelerine karşın, rica etmiş ve beni Abdulhamid Han bu Camiiye tayin etti diye Başka camiye gitmemiş ve vefat ettiği 1976 Yılına kadar bu camide görev yapmış.. Ölene kadar sadakat bu olsa gerek..
DÖNELİM NECİP FAZIL KISAKÜREK DETAYINA: Üstad Necip Fazıl Kısakürek, Kadıköy’e bağlı Erenköy’de otururmuş. Her Cuma günü Kar, buz yada soğuk demeden mutlaka Cuma namazlarını Bahsettiğim Karaköy Yeraltı camiine giderek Üsküdarlı Ali Efendi’nin arkasında kılarmış.. Bunun sebebini soranlara ise, İslam Halifesi tarafından tayin edilen bir Hafızın arkasında namaz kılma şerefine erişmek için Her Cuma giderim evladım, Üsküdarlı Ali Efendi Abdulhamid Han’ın görevlisidir dermiş.. bunu öğrenince gözlerim doldu.. Ben çok defa Yer altı Camiine gittim fakat bu detayı sonradan öğrendim..
En Başta Bu camide medfun, Eyüp El Ensari Hz ilee bu topraklara gelen ve efendimizin hadis’ine mazhar olma çabası için ülkemize gelip, burada şehit düşen 3 sahabenin, Sultan IIAbdulhamid Han’ın, Reisülkurra Hafız Üsküdarlı Ali Efendi’nin ve Abdulhamid Han’ın hatırı var Halifenin görevlendirdiği için Cuma namazlarını bu camide kılan Necip Fazıl Kısakürek’in mekanları cennet olsun.. Rabbim bu güzel insanları cennetine alsın.. Amin..
NOT: Üsküdarlı Ali Efendi 27 Ağustos 1976 tarihinde ramazanın ayının ilk cuma günü vefat etti.. Kabri Kadıköy-Sahray-ı cedid Mezarlığı’ndadır. Bu mezarlıkta yatan tanınmış kişiler arasında Elmalılı Hamdi Yazır ve Başbakan Rauf Orbay var.
Hazırlayan ve Yazan: Nizam-ı Cedid Çetin