'Deprem Dede' olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Burdur'da 6 veya daha fazla büyüklükte deprem olabileceğini, bunun Antalya'yı da etkileyebileceğini söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi eski Müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı Genel Başkanlığı'nca afet zararlarını azaltma çalışmaları kapsamında 'toplum liderleri' oluşturulmasına yönelik projeyi tanıtmak üzere Burdur'a geldi. Prof. Dr. Işıkara, ilk olarak Burdur Valisi Süleyman Tapsız'ı ziyaret ederek, Türk Kızılayı'nın yaptığı çalışmaları anlatan kitaplar hediye etti. Vali Tapsız ise Prof. Dr. Işıkara'ya Burdur'u tanıtan hediyeler sundu.
Vali Tapsız ve Prof. Dr. Işıkara daha sonra İl Özel İdaresi Encümen toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Burdur'un deprem yönünden çok aktif bir bölge olduğunu, 1914'te, 1971'de ve son olarak 1995'deki Dinar depreminde zarar gördüğünü hatırlatan Prof. Dr. Işıkara şunları söyledi:
"Küçük küçük depremlerin kümelendiği yer, büyük depremin oluş yeri olarak konuşulmaya başlandı. 17 Ağustos depreminden sonra bu kanıya varıldı. Erken uyarı ayrı bir olay ama, Türkiye için geçerli değil. Aynı kümeleşme Fethiye- Datça arasında da var. Oradaki depremi burası iyi hisseder. Böyle kümeleşmelerin olduğu yerler depremin oluş yeri olabilir ama zamanını bilmemiz mümkün değil. Burdur'da da 6 ve üzerinde deprem olabilir."
ANTALYA DA TEHLİKEDE
Burdur'daki depremden, 2'nci derece deprem bölgesinde yer alan Antalya'nın da etkileneceğini kaydeden Prof. Dr. Işıkara, "Antalyalılar 'bize bir şey olmaz' diyor. Bu civarlarda 7 şiddetinde bir deprem olsun, bakın Antalya'da neler oluyor. Çünkü orada da çok çarpık yapılaşma var. Antalya benim dönemimde 4'üncü dereceyken, şu an ikinci derece deprem bölgesi. Yeterli deprem istasyonu yoktu. Bunları artırınca Türkiye'nin gerçek deprem riski ortaya çıktı" diye konuştu.
Şu an uzmanların yeni deprem bölgeleri üzerinde çalışmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Işıkara, "Deprem bölgelerinin dereceleri azalırsa hiç şaşırmam. 'Konya'da deprem olmaz' diyorlar, olur. Harita değişebilir. İmar durumunda fay durumunu mutlaka göz önünde tutmak lazım. Vatandaşımızın sağlığı herşeyin üzerinde olmalı" dedi. DHA