500 bin kişi tarım sektörüne geri döndü
Uzun yıllardır düzenli olarak azalan tarım sektörünün istihdam içindeki payı, ekonomik krizle birlikte yeniden tavan yaptı.
Krizde özellikle sanayi ve inşaat sektöründeki daralma, iş bulmak isteyenlerin yeniden tarıma yönelmesine yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre 2007 yılı sonunda tarımda çalışan sayısı 4,8 milyon iken 2009'da bu rakam 5,3 milyona çıktı. Buna göre 500 bin kişi tarım sektörüne geri döndü.
Türkiye'nin sanayileşmesiyle birlikte tarımın istihdam içindeki payı 2000'li yıllardan itibaren düzenli olarak azalıyordu. Bu durum "Türkiye tarım ülkesi olmaktan çıkıp sanayi ve hizmetler sektöründe büyüyor" şeklinde değerlendiriliyordu. Sağlıklı büyümenin göstergesi olarak algılanan bu veri krizde tersine döndü. İş bulamayan insanlar, karınlarını doyurabilmek için tarıma ve köylerine geri döndü. Bu durum uzmanlar tarafından, iki unsurla açıklanıyor. Birincisi sanayi ve inşaat sektörlerindeki daralma nedeniyle kentlerde iş bulmakta zorlanan kişiler tarıma dönüyor. İkinci sebep ise tarımdaki çözülmenin yavaşlaması. Türkiye ekonomisindeki büyümeye paralel olarak tarımda ciddi bir çözülme yaşanıyordu. Ancak krizde iş bulamayacağını düşünen kişiler, tarım sektöründen çıkmakta daha ihtiyatlı davranmaya başladı.
Türkiye'nin ekonomik krizden çıkmasıyla birlikte işsizlikte önemli iyeleşme göze çarpıyor. Geçen yıl kış aylarında yüzde 16'yı aşan işsizlik, bu yılın aynı döneminde yüzde 13,7'ye kadar düştü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verileri 3 ay arkadan geldiği için önümüzdeki aylarda yaz aylarına dair istihdam verileri açıklanacak. Mevsimsellik etkisi de dikkate alındığında yaz aylarında işsizliğin yüzde 11'e kadar inmesi bekleniyor. Ancak bu iyileşmeye rağmen, krizin istihdam piyasası üzerindeki tahribatının tamamen ortadan kaldırılması yılları alacak.
TÜİK'in son verileri de tarımın istihdam içindeki payının artışına işaret ediyor. Mart döneminde tarımın istihdam içindeki payı 1,3 puan arttı. Buna karşılık kriz öncesi dönemde hep tarımdan daha fazla istihdam sağlayan inşaatın payı 0,3 puan ve sanayinin payı ise 0,2 puan arttı. Hizmetler sektörü ise 1,7 puan geriledi.
İstihdamdaki artış, geçen ayla kıyaslandığında da tarımın payı dikkat çekiyor. Şubat ayına göre en fazla istihdam artışı tarım ve inşaat sektörlerinde oldu. Bir ayda tarımda 157 bin, inşaatta ise 130 bin yeni istihdam sağlandı. Bu durum, tarımın istihdam içindeki payını azaltarak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri seviyesini yakalamakla övünen Türkiye için önemli bir sorun oluşturuyor. Uzmanlar, Türkiye için sağlıklı yapıyı tarımın istihdam içindeki payının yüzde 20'lerin altına inmesinde görüyor. 2000'de yüzde 36'larda olan tarımın toplam istihdam içindeki payı yüzde 22'ye kadar inmişti. Krizin etkisiyle yükselişe geçen tarımın payı, yüzde 24'ü buldu. TÜİK'in son verisi olan mart ayında istihdam edilenlerin yüzde 23,9'u tarım, yüzde 19,8'i sanayi, yüzde 5,8'i inşaat, yüzde 50,5'i ise hizmetler sektöründe yer aldı.