5 bin liraya Konya Şeker’in patronu oldu

Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin raporunda müthiş iddia.

100 binlerce çiftçinin ortak olduğu pancar ekicileri kooperatiflerinin yarım asırdan beri sahip olduğu Anadolu’nun en büyük sanayi kuruluşu Konya Şeker’e 5 bin lira sermaye ile sahip olunur mu? Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin Konya merkezli Anadolu Birlik Holding’de yaptığı incelemeler sonrası Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu rapordaki iddialarda bu sorunun yanıtı yer alıyor. Rapordaki iddialara göre aynı zamanda 1.6 milyon çiftçinin üye olduğu Pankobirlik’in de Başkanı olan Recep Konuk, kurduğu holding sayesinde İSO-500’de 34. sırada yer alan Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ’nin patronu oldu. Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda yer alan iddialara göre Konya Şeker’i ele geçirme operasyonu 2008’de başlıyor.

İlk hamle sermaye artırımı

Recep Konuk, Ağustos 2008’de kendisinin de başkan olduğu Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, Konya Şeker Sanayi, Pancar Yem Sanayi ile birlikte Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin de ortak olduğu Anadolu Birlik Holding’i kuruyor. 500 bin lira başlangıç sermayeli holdingin tek gerçek ortağı ise Recep Konuk. 5 bin lirayla ortak olan Konuk’un holdingdeki payı yüzde 1. Bundan 6 ay sonra Recep Konuk, yönetim kurulu başkanı olduğu holdingde sermaye artırımı kararı alıyor. Holdingin sermayesi 301 milyon 909 bin liraya çıkacak. Kurucu ortaklar, iştirak hisselerini getirecek, holding hissesi alacak. Ortaklarla imzalanan ‘hisse değişim sözleşmesi’nin temel amacının ‘iştiraklerin bir çatı altında toplanarak etkin ve doğru bir şekilde sevk ve yönetiminin sağlanması’ olarak belirtiliyor.

Son hamle özel yetki

Ancak Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin raporunda bu amacın görünürdeki amaç olduğuna dikkat çekiliyor. Çünkü zaten söz konusu dört iştirakten üçünde hisse çoğunluğu (Şeker Süt, Pancar Yem Sanayi, Panek Ziraat Aletleri) Recep Konuk’un da başkanlıklarını yaptığı Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ile Konya Şeker Sanayi’ye ait. Müfettiş raporunda aslında bu hisse değişimi ile holdingin yönetim ve hisse çoğunluğunu elde ettiği tek şirketin yüzde 54.37 oranında pay ile Konya Şeker Sanayi olduğu iddia ediliyor. Raporda yer alan bilgilere göre Konya Şeker’deki operasyon bununla da kalmıyor. İddialara göre ‘hisse değişimi sözleşmesi’ imzalanmasından sonra Mart 2009’da olağanüstü genel kurul toplantısında da sermaye artırımına oy birliğiyle karar veriliyor. Raporda genel kurulda oy kullanan ve holdingin yönetim kurullarında üye olan kişilerin aynı kişiler olduğuna dikkat çekiliyor. Operasyonun son hamlesi ise Recep Konuk’un şirketlerde tek söz sahibi olmasıyla ilgili. Kasım 2009’da yapılan Anadolu Birlik Holding’in olağan genel kurulu toplantısında, holdingin ana sözleşme maddelerinde değişiklik ve ekleme yapılıyor. Müfettiş raporunda, yapılan değişiklikle holdingde A grubu hisselerin tek sahibi olan Recep Konuk’a oldukça geniş imtiyazlar sağlandığı kaydediliyor. Raporda “Ana sözleşme değişikliğiyle Holding’de yüzde 99.99 oranında paya sahip kooperatif ve şirketler holding yönetim ve karar alma süreciden uzaklaştırılmıştır. Holding yönetim ve işleyişinde karar alma konusunda onbinde 133 paya sahip A grubu hissedar Recep Konuk tek başına söz sahibi haline gelmiştir” iddiası yer aldı.

‘Yapılanların hepsi kanuna uygun işler’

SANAYİ Bakanlığı müfettişlerinin raporunda yer alan iddialarla ilgili olarak Recep Konuk’u aradık. Kendisi Dubai’de olduğu için iddialarla ilgili sorularımızı e-mail ile geçtik. Telefonla arayan Konuk’un danışmanı Abdullah Mutlu, iddialarla ilgili şunları söyledi: “Konya Şeker belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra yönetmek zor duruma geldi. Biz ya grupşirketi kuracaktık ya da holding olacaktık. Holding kurmaya karar verdikten sonra ana sözleşmeyi Bakanlığa gönderdik. Ticaret Kanunu gereği holding kurmaya karar veren her şirket bunu yapmalıdır ve izin alır. Biz de izin aldık ve bu yapılanların hepsi kanuna uygun işlerdir. Kanunsuz bir iş yapmadık. Recep Bey’in altın hissesinden sağlanan imkanlar, maddiyata yönelik değildir, bu sadece karar alma mekanizmasının tek elden yürütülmesi amaçlı yapılmıştır.”

Güveni kötüye kullandı iddiasıyla suç duyurusu

Sanayi Bakanlığı müfettiş raporunun son bölümünde holdingin asıl kurulma amacının, anılan kooperatifler ile bunların iştiraklerinin, özellikle de Konya Şeker’in idaresinin Recep Konuk tarafından elde edilmesi olduğu iddia edildi. Müfettişler Recep Konuk’un ‘Güveni Kötüye Kullanma’ nedeniyle cezalandırılması gerektiğini belirterek raporu Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri