5 Ayda 66 Kurban!

Bursa, Balıkesir ve Zonguldak'ta yaklaşık 5 ayda yaşanan 3 maden ocağı kazasında 66 kişi hayatını kaybetti.

 

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, yerin metrelerce altında güç şartlar altında çalışarak evine ekmek parası götürmek isteyen binlerce maden işçisinden 66'sı, aralık-mayıs döneminde evine dönemedi.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, 10 Aralık 2009'da maden ocağında meydana gelen göçükte 19 işçinin yaşamını yitirmesinin acısı tazeliğini korurken, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinden yürekleri burkan benzer bir kaza meydana geldi. Dursunbey'de, 23 Şubat'taki grizu patlaması sonucu 17 işçi hayatını kaybetti.

Bu iki elim kazanın ardından, kısa süre önce Zonguldak'ta grizu patlaması nedeniyle, 28 işçi yaşamını yitirdi. 2 işçiye ise hala ulaşılamadı. Bu kazayla birlikte Bursa, Balıkesir ve Zonguldak'ta 5 ayda 66 işçi, kömür ocağında can verdi.

-RİSKLİ BÖLGELER-

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, son yıllarda maden kazalarının arttığını, 5 ayda ardı ardına 3 grizu patlaması yaşandığını söyledi.

Bu kazaların çok ölümlü olduğunu ifade eden Torun, şöyle konuştu:

''Son 5 ayda 3 ciddi kaza oldu. Üst üste olması bize bazı şeyleri gösteriyor. Yılda ortalama 50-100 kişinin yaşamını yitirdiği maden ocağı kazalarında, 5 ayda 66 işçinin hayatını kaybetmesi, yeterli önlemlerin alınmadığını gösteriyor. Biz, bir süre önce risk haritası çıkardık, 9 bölge belirledik. Zonguldak, Manisa, Çorum, Ermenek gibi 9 bölgeyi tespit ettik. Bunları kömür, gaz durumu, yer altı ve üstü özellikleri gibi kriterleri göz önünde bulundurarak belirledik. 'Patlamalar, göçükler, boğulmalar, ölümler olabilir, denetimler artırılmalı, önlemler alınmalı' dedik ama olmadı. 5 ayda 66 can gitti.''

Torun, maden ocağı işçiliğinin zor olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''(Zor şartlar altında yapılıyor) diye ölmeleri gerekmiyor. Türkiye'de, üniversitelerde, 17 maden mühendisliği bölümü var. Buradaki hocalarımız eğitimlerini veriyor. Bizler çalışmalar yapıyor, raporlar hazırlıyoruz. Bu kadar eğitime, uyarıya, çalışmaya rağmen kömür ocaklarındaki ölümler sürüyor. İnsanları, önlem almadan, gerekli eğitimleri vermeden, 400-500 lira aylık ücretle yerin altına sokarsanız bunlar yaşanır. Bu yaşananların nedenleri ve çözümleri belli. Önemli olan bunların uygulanması.''

aa

Yaşam Haberleri