Başkan Yarımağan, 'Başarı sırası bana göre önemli değil' derken uzmanlar, binlerce kişinin etkileneceği konusunda hemfikir
ÖSYS kılavuzundaki 49 programda yanlışlık yapıldığını duyuran ÖSYM, yaklaşık bir hafta sonra yeni bir hatayı daha açıkladı. Üniversite adaylarının alanındaki MF-4 puanlarının yanlış sıralandığını belirten kurum, doğru sıralamayı dün internet sitesinden yayımladı. Ancak 26 Temmuz'da başlayan tercih sürecinde, öğrencilerin puan sıralamasındaki bu değişiklik, üniversite hayali kuran binlerce adayı, doğru tercihi nasıl yapacağı konusunda kaygılandırdı.
BAŞARI SIRASI YANLIŞ
ÖSYM'den 15-20 Temmuz tarihlerinde adayların internetten öğrendikleri 2010-LYS sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:
'Y-MF-4 puan türünde alanında başarı sırası değer¤inin yanlış olduğu belirlenmiştir. Y-MF-4 puanıyla (alanında) tercih yapacak adaylar doğru başarı sıralarını 21 Temmuz 2010'dan (dün) itibaren internetten öğrenebilirler. Sonuç belgesinde Y-MF-4 başarı sırasının (alanında) doğru değeri yer alacaktır.'
ÖĞRENCİLER YANILMASIN
ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan ise, 'TM alanından giren adaylar MF-4 puan türünde bir program alanı tercih edebiliyor. TM alanındaki adayları da katarak MF-4 yerleştirme puan türü alanında başarı sırasını yeniden hesapladık' dedi. Öğrencilerin tercih yaparken yanılmaması için böyle bir düzenleme yaptıklarını belirten Yarımağan, MF-4 puan türünde TM alanından giren adayların başarı sırasının yer almadığını, TM alanından giren adayları da MF-4 puan türüne kattıklarını söyledi.
BENCE ÖNEMLİ DEĞİL
Yarımağan, şöyle devam etti: 'Öğrenciler tercih yaparken yanlış yorum yapabilirler, 'Ben buraya rahatlıkla girebilirim' diyebilirler. Oysa giremezler, öyle bir yanılgı olmasın diye... Yoksa yanlış hesaplama değil.'
Başarı sıralamasının tercihler için hiç önemli olmadığını da belirten Yarımağan, 'Maalesef rehber öğretmenler ve öğrenciler başarı sırasına çok bakıyorlar. Biz o yüzden öğrenci yanlış tercih yapmasın diye yaptık. Yoksa başarı sırası bana göre çok da önemli değil' ifadesini kullandı.
BAKTIM, SONLARDA DEĞİŞTİRİYOR
Yarımağan, 'Değişiklik başarı sıralarını ne kadar değiştiriyor?' sorusu üzerine ise, sıralamada başlarda yer alan adayın başarı sırasını hiç değiştirmediğini söyledi. ÖSYM Başkanı, 'Ben 15 bininci bir adaya baktım, önüne 5 kişi geçmiş. Onun bir etkisi yok. Sonlarda değiştiriyor. Mesela daha önce başarı sırası 180 bin olan aday şimdi 280 bin olabilir' şeklinde konuştu.
Hata şok edici ancak çözümsüz değil
Turgay Polat (Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı) : TM öğrencilerinin MF puanı çok yüksek olmadığı için ilk 100.000 de sorun yok. Asıl kaymalar başarı sırası 150 binden sonraya denk gelen öğrencilerde yaşanıyor. Örneğin, başarı sırası 33.822 olan öğrenci yeni durumda 33.846. sıraya çıkmıştır. Oysa başarı sırası 181 bin olan öğrenci yeni durumda 248 bine gerilemiştir ki, kaymadan önce bu öğrenci birçok yeri seçebilecekken yeni durumda işi zorlaşacaktır.
Ayşe Tekin (MAT FEN Dershanesi Rehberlik Uzmanı): Ülke genelinde puan türünde ilk birkaç bin kişi arasında giren adaylar bu hatadan çok fazla etkilenmeyecekler. Hata şok edici ancak çözümsüz değil. Bilinçli tercihlerle tolere edilebilir.
Celil Vardar (Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü): İlk 5 binde 1 kişinin, 50 binde 220 kişinin, 100 binde 6600 kişinin, 1200 binde 94 bin kişinin başarı sıraları geriledi.
Nur Kulaksızoğlu (Kavram Meslek Yüksekokulu Eğitim Danımanı): MT-4 puan türündeki başarı sırası hatası, sadece bu puan türünde değil, MF-1 MF-2 ve MF-3 puan türlerindeki başarı sırasını da etkileyecektir. Çünkü MT-4 puanı içerisindeki öğrenciler diğer puan türleri içerisinde de yer almışlardır. Öğrenci daha üst puanla girmeyi düşündüğü yerler yerine bu defa daha alt puanda ve daha düşük başarı sıralı olan yerleri seçmek zorunda kalacak. MF puan hesap edilen 400 bin öğrencinin bu durumdan etkileneceğini tahmin ediyoruz.
Suat Ataseven (Beşiktaş Kültür Dershanesi): Hata sadece Y-MF-4 te mühendislik tercihi yapacak öğrencileri etkiliyormuş gibi olsa da aslında diğer öğrencileri de kuşkuya düşürüyor. Birçok kişi farketmese de sıralamalarda hala çok fazla tutarsızlıklar var.