4 kıtadan Akhisar'a geldiler

Norveç, ABD, Almanya, Moritanya ve Hindistan'dan yola çıkarak, Manisa'nın Akhisar ilçesinde buluşan aile...

Referanduma destek için aynı aileden yedi kişi, dört kıtadan Akhisar'a geldi.

Türkiye'nin 30 yıl sonra darbe anayasasıyla yüzleşmesine destek vermek isteyen Kaya ailesi, dört kıtadan yola çıkarak Akhisar'da buluştu. Dört yıldır biraraya gelemeyen aile, 12 Eylül'deki halk oylamasıyla çifte bayram yaşamak için kıtalar arasında yolculuğa çıktı.

Anne Rukiye ve baba Nizamettin Kaya Norveç Oslo'dan, büyükoğlu Onur Kaya ABD'nin Teksas eyaletinden, küçük kız kardeşi Tuğba Fatma Bozkurt ABD'nin Newyork kentinden, ortanca ablaları Elif Gül Almanya'nın Münih şehrinden, Amcaoğlu Mesut Kaya Afrika'nın Moritanya ve bacanağı Sefa Akyüz de Asya kıtasına bağlı Hindistan'dan yola çıkarak, Manisa'nın Akhisar ilçesine geldi.

Değişmesi istenen 26 maddeyi birebir incelediklerini ve eskisiyle mukayese ettiklerini, ancak buna muhalefet partilerinin neden karşı çıktıklarını bir türlü anlayamadıklarını belirten aile, bazı çevrelerin Türkiye'nin ilerlemesini istemediği kanaatine vardıklarını, ülkenin ayak bağlarından kurtulması ve diğer insanlara örnek olmak için böyle bir girişimde bulunduklarını söyledi. Bunu, ülke dışında yaşayan bireyler olarak çok iyi görebildiklerini anlatan Kaya ailesi, bu amaçla 'evet' oyu kullanmak için kıtaları aşarak Türkiye'ye geldiklerini belirtti.

Türkiye'nin coğrafi açıdan hiçbir ülkeyle karşılaştırılamayacak kadar güzel olduğunu ancak, insana verilen değerin ise bu ölçüde olmadığını söyleyen baba Nizamettin Kaya, "Gelişmiş dediğimiz ülkelerin demokrasi ve insan hakları, bizden çok farklı. Ben istiyor ve diliyorum ki o ülkede insanlığa sağlanan imkan, müsamaha, rahat ve huzur bizim insanlarımızda da olsun. Bizim insanlarımız da o huzuru, rahatlığı seçsin ve yaşasın. Bizde bazı sıkıntılar, bazı paslı zincirler var. Kilitler var. Bunların kırılması, paslı zincirlerin açılması ve bunların yerine güzelliklerin gelmesini arzu ediyor ve istiyoruz." dedi.

Dört yıl sonra çocuklarıyla birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Anne Rukiye Kaya, "Bu referanduma ne kadar teşekkür etsem azdır. Dört yıldır beraber olamadığım yavrularımla birlikte oluyorum. İnşallah ülkemiz adına yeni güzellikler doğacaktır." diye konuştu.

12 Eylül askeri darbesiyle hazırlanan anayasanın özgürlükleri kısıtladığı için deli gömleği olarak gören oğul Onur Kaya, bu konuda partilerüstü bir tutumla konunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Son değişiklikleri içeren maddelerin de birçok badireleri atlattıktan sonra halkın önüne sunulduğunu belirten Kaya, "Ülkeyi yönetenlerin bir çok gayretten sonra hazırladığı bu maddelere bizlerin sadece evet demesi düşüyor. Ailemden ve çevremden farklı partilere gönül veren insanlar var ama bu meselenin parti ve siyasetle çok alakasının olmadığını düşünüyorum. Ülkenin geleceğini ilgilendiren, ülke insanının üzerine giydirilen bu deli gömleğinin ve darbe anayasasının değiştirilmesini ve yeni haklarla donanmış fevkalade güzel çağdaş bir anayasanın getirilmesini sağlayan bir referandum olduğu için hangi partiye gönül verirsek verelim MHP, CHP, AK Parti, BDP hangisi olursa olsun. Burada oyun rengi bellidir, nettir. Ülkenin önünü açmak ve evet demektir. Ha biz iktidarın yaptıklarını eleştiriyor olabiliriz, bunun için de 10 ay kadar bir süremiz var. İktidar partisini cezalandırmak isteyen cezalandırır. Bu duygu ve düşüncelerle dört kıtadan yola çıktık. Halam vefat etti, cenazesine katılamamanın hüznünü yaşadım. Şayet bu referandumda 'evet' oyu veremezsek, ülke adına demokrasinin cenazesi kaldırılacak." şeklinde konuştu.

Almanya'nın Münih şehrinden Akhisar'a gelen Elif Gül ise "Avrupa'nın hayat şartları ne kadar güzel olsa da bizlerin vatan için kalpleri sürekli çarpıyor. Aynı güzelliklerin ülkemizde de olmasını istiyoruz." dedi. Gümrükten geçerken oy kullanma yerini bulamadığını, bunun üzerine dışarı çıktıktan sonra güvenlik görevlilerinden yardım isteyerek oyunu kullanabildiğini belirten Gül, yetkililerin kendisine son derece iyi davrandığı söyledi.

Geçmiş yıllarda Türküm demekten çekindiklerini belirten Fatma Bozkurt, bu durumun tersine döndüğünü ve Türkiye'nin imajının hızla yükseldiğini belirtti. Bozkurt, özgürlüklerin önünün açılması için halk oylamasına destek vermek istediğini, bu amaçla 8 aylık kızıyla birlikte 24 saat uçak yolculuğu yaparak Türkiye'ye geldiklerini anlattı.

Eşinin yurt dışında önemli bir akademisyen olduğunu ve iş yoğunluğu sebebiyle gelemediğini belirten Bozkurt, "Eşim ve arkadaşları, işlerinin fazlalığı sebebiyle gelemedi. Madem biz gidemiyoruz, o halde 'bir arkadaşımızı gönderelim' diyerek aralarında uçak bilet masraflarını karşıladı. Bundaki amaç, ülkenin önünü açmaktı." dedi.

(CİHAN)

Gündem Haberleri