İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde satılan 350 yıllık Katip Mustafa Çelebi Camii hala dansözlü meyhane olarak kullanılıyor. 1907 tarihli Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nin plan ve proje krokilerinde Katip Mustafa Çelebi Paşa Camii olarak görülen yapı, 1941'de İsmet İnönü tarafından 4 bin 10 liraya satılmış.
CAMİ; CHP DÖNEMİNDE MEYHANE OLDU!
Yeni Akit'in haberine göre; 1590'lı yıllarda Katip Mustafa Çelebî tarafından inşa edilen ve Beyoğlu ilçesi Katip Mustafa Çelebî mahallesi Çukur Çeşme Sokağında bulunan ve mahalleye adını veren Katip Mustafa Çelebî Camii, şu anda İstiklal Meyhanesi olarak kullanılıyor. 350 yıllık caminin yerine yapılan İstiklal Meyhanesi'nde, içki içiliyor, dansöz oynatılıyor.
CAMİ BİNASI SATILMIŞ
Katip Mustafa Çelebî Camii'nin yapımına, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bulunan Ağa Camii ile birlikte başlanmış. Ağa Camii'nin hemen çaprazında yer alan Katip Mustafa Çelebî Camii, kagir duvarlı ve ahşap çatılı olarak inşa edilmiş. 350 sene namaz kılınan cami, 1930'lu yıllarda kadro harici bırakılmış, 1940'lı yıllarda cami binası arka tarafında yer alan eski dikişhane binasının sahipleri olan Zarifî ailesine satılarak yıktırılmış, yerine üç katlı betonarme bina yapılmış. Cami pavyon olarak da kullanılmış Katip Mustafa Çelebi Camii, 1985 yılında pavyon olarak da kullanılmış. Zülfikar Akgün adlı şahıs, 15 Ocak 1985 tarihinde, caminin bulunduğu binayı pavyon olarak işletmiş. Pavyona çevrilen Katip Mustafa Çelebi Camii, Zarifî ailesi tarafından 2005 yılında İstiklal Meyhanesi'ne dönüştürüldü.
PROJE VE KROKİLERDE CAMİ
Katip Mustafa Çelebî Camii, 1907 tarihli Başbakanlık Osmanlı Arşivi plan, proje ve kroki arşivlerinde ve 1927 tarihli J.J. Pervititch Sigorta haritalarında cami olarak görülüyor. (Yeni Akit)