Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en ağır katliamlarının yaşandığı Bosna'daki savaşta katledilen masum sivillerden resmi kayıtlara göre halen 10 bin kişinin cesedine ulaşılamadı. Bosna Hersek Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu'nun yürüttüğü çalışmalar sonucu, Bratunaç kenti çevresinde açılan toplu mezarlarda bulunan 31 kişinin kimlikleri, DNA testleriyle belirlendi.
31 cenaze, Bratunaç Şehitliği'nde törenle toprağa verildi. Törene, cenaze sahipleri ve yakınları ile Bosna Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Jelyko Komşiç, Bosna Hersek Mülteciler Bakanı Edil Murşiç, Bosna Hersek Başmüftüsü Dr. Mustafa Ceriç, Bosna Hersek içindeki Sırp Cumhuriyeti'nin Boşnak Başbakan Yardımcısı Adil Osmanoviç, çeşitli ülkelerin temsilcileri ve çok sayıda Boşnak katıldı.
Başmüftü Ceriç'in kıldırdığı cenaze namazının ardından Bosna Hersek bayraklarına sarılan 31 cenaze omuzlarda taşınarak, mezarlarına defnedildi. Yakınlarının cenazelerini ölümlerinden 18 yıl sonra defneden aileler gözyaşlarına boğuldu, fenalaşanlar oldu.
Bosna'daki savaşta en ağır katliamlardan birisine tanık olan Bratunaç kentinde yaklaşık 5 bin sivil Boşnağın öldürüldüğü, yüzlercesinin cesedinin bulunamadığı kaydediliyor. Sırbistan sınırındaki Bratunaç'ta yaşayan Boşnakların önemli kısmı savaş zamanında Birleşmiş Milletler'ce güvenli bölge ilan edilen komşu şehir Srebrenitsa'ya sığındı. Buradaki Hollanda birliklerince Bosnalı Sırpların komutanı Ratko Mladiç'e teslim edildikten sonra katledilen 8 bin Boşnak'tan 2 bin 700'ü Bratunaçlıydı.
Bratunaç'ta, savaştan önce 22 bin Boşnak, 11 bin Sırp yaşıyordu. Savaş sırasında tamamen Boşnak nüfustan arındırılan kente, Dayton Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin ardından geri dönüşler başladı. Bunlarla birlikte kentteki Boşnak nüfusu 1500'e ulaştı. Ancak Boşnaklar, daha önce yaşadıkları evlere başka kentlerden getirtilen Sırplar yerleştiği için genellikle kent dışında yaptırdıkları yeni evlerde yaşıyor.