Maya takvimine göre 2012'de dünyanın sonunun geleceğini konu eden '2012' filmi özel efekt ve görüntülerle hafızalarımızda izler bırakmıştı.
Dünyanın dört bir yanında son iki gündür ardı ardına yaşanan doğa olayları ve afetler akıllara bu felaket senaryolarını getiriyor. İzlanda'nın güneyindeki "Eyjafjallajoekull" buzulu altındaki yanardağ, 190 yıllık uykunun ardından önceki gece büyük bir gürültüyle yeniden harekete geçti.
Yerel saatle 23.30'da lav püskürtmeye başlayan yanardağ, çevrede büyük paniğe neden olurken, İzlanda Sivil Savunma Dairesi Başkanı Vidir Reynisson, ilk aşamada yüzlerce kişinin tahliye edilerek güvenli bölgelere yerleştirildiğini duyurdu.
'BUZULLAR ERİRSE SEL OLUR'
"Uçak ekibimiz yanardağın üzerinde durum saptaması yaparak, patlamanın şiddetini ölçmeye çalışıyor" diyen Reynisson, lavlar nedeniyle buzların hızla eriyerek sel tehlikesi yaratabileceğine de dikkat çekti. İzlanda'nın beşinci büyük buzulunun altındaki yanardağdaki patlamalar sırasında Richter ölçeğine göre 2 büyüklüğünde yer sarsıntıları da meydana geldi. İzlanda Üniversitesi Doğa Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Pall Einarsson da küçük ölçekteki bu yanardağ faaliyetinin bölgede daha büyük hasar yaratacak diğer yanardağları da harekete geçirebileceği uyarısında bulundu. Einarsson, "Eğer yakındaki Katla Yanardağı harekete geçerse ortaya korkunç bir bilanço çıkabilir" diye konuştu.
SAATTE 200 KM HIZLI 'ULUI'
Avustralya'nın kuzeyini vuran tropik Ului kasırgası kıtada yaşayanlara korkulu günler yaşatıyor. Ülkenin kuzeyinde 600 bin evi elektriksiz bırakan Ului, bölgedeki ağaçları yıkıp tabelaları yerinden söktü. Özellikle kuzeydoğusundaki Queensland eyaletinin sahillerindeki teknelerin de kayalara çarparak parçalanmasına yol açtı. Eyaletin Airlie Sahili'nde üçüncü derece afet alarmı verilmesine yol açan kasırga, saatte 200 kilometre hız yaparak hayatı felç etti. Sahile yakın işyerlerinin de büyük maddi kayıpları var.
ÇİN'DE 60 YILIN EN KURAK YILI Çin'
in güneybatı bölgeleri ise kuraklığın pençesinde. Bölgede yaşayan 50 milyondan fazla kişi son 60 yılın en kurak mevsiminin yol açtığı sorunlarla boğuşuyor. Meteoroloji yetkilileri ise kötümser; kısa ve orta vadede kuraklığın geçeceğine dair bir işaret olmadığını ifade ediyor. Yetkililer kuraklığın ekonomiye zararının yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Kuraklıktan etkilenen 20 milyondan fazla Çinli'nin içme suyuna erişim konusunda zorluklar yaşadığı da kaydediliyor. Beş aydır süren kuraklığın özellikle Guangxi özerk bölgesinde ve Sichuan eyaletinde hayatı son derece olumsuz etkilediği belirtiliyor.