2010'un ilk yarısına kadar zam yok

Halil İbrahim Balcı, maliyet hesaplarına bakıldığında ekmeğe zam yapılması ihtiyacının doğmuş olmasına karşın, 2010 yılının ilk yarısına kadar fiyat değişikliği olmamasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Balcı, Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası'nı ziyaretinde yaptığı açıklamada, sektördeki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini çünkü bu olumlu gidişatın bozulmaması için sorunların önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Ekmeğin kilogram fiyatının 2 yıldan bu yana değişmediğini, ülke genelinde kilogram fiyatın 2,5 liranın üzerinde olmadığını ifade eden Balcı, ''Maliyet hesaplarına bakıldığında her ne kadar bir fiyat değişikliği gözükse de hedefimiz 2010 yılının ilk yarısına kadar bir fiyat değişikliği olmamasını sağlamak olacaktır. Bu süre içinde bir fiyat değişikliği olmazsa bu çok büyük bir başarı olacaktır'' dedi.

Balcı, ülkede fırın enflasyonunun önüne geçmek gerektiğini, Türkiye'de günlük 5 milyon ekmeğin israf edildiğini ve ülkede üretilen 82 milyon adet ekmeğin 72 milyonunun tüketildiğini, geri kalanın israf olduğunu dile getiren Balcı, israf edilen bu ekmeklerin 2 milyon 400 bin adedinin fırınlarda israf olduğunu, bunun ana nedeninin de fırın enflasyonu olduğunu bildirdi.

Merdiven altı olarak tabir edilen ruhsatsız işletmelerin sektörün önünde büyük bir engel olduğunu, bununla ilgili yetki düzenlemelerinin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Balcı, şöyle konuştu:

''Yeni Gıda Kanunu ile tüm yetkilerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda toplanmasından yanayız. Bir taraftan tarım müdürlüğünün bir taraftan yerel yönetimlerin yetkili olmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. 2010 yılının 6. ayına kadar ekmek fiyatlarında bir değişiklik olmaması için federasyonumuz ve esnafımız üzerine düşeni yapacaktır.

Ekmeği hijyen ve sağlıklı ortamda üretmek zorundayız. Bu şekilde üretim yapmayan işletmelerin üretim yapmasına izin vermemek gerekir. Bunun sorumlusu bugün belediyelerdir. Zaman zaman görsel medyada yer alıyor, belediye başkanı işletmeye gidiyor ve oradaki olumsuzlukları kamuoyuna sergiliyor. Bana göre o işletme sahibinden daha fazla belediye başkanı suçludur. Çünkü aylarca, günlerce o şekilde üretim yapmasına müsaade edeceksiniz, ondan sonra da o rezilliği kamuoyuna göstereceksiniz. Bu iş değil, ruhsatlı dahi olsa o işletmenin kapanması gerekir.''

-MERDİVEN ALTI EKMEĞİ-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Balcı, bir gazetecinin merdiven altı tabir edilen bir fırından getirdiğini söylediği ekmeği vererek, sağlıklı olup olmadığı ve bu konuda neler yapılması gerektiğini sorması üzerine, ekmeği inceleyerek, ekmekte siyahlıkların ve tozların gözle görülebildiğini, hijyen konusunda anlatmaya çalıştıklarının gözler önüne serildiğini söyledi.

Balcı, merdiven altı üretim yapılan işletmelerin bir saat dahi çalışmaması gerektiğini, çünkü ekmeğin fiyatından çok hijyen olmasının büyük bir önem taşıdığına dikkati çekerek, ''Ekmeğin sağlıklı bir ortamda kaliteli olarak üretilmesi gerekir. İlk etapta vatandaşın gözüne hoş görünen ve haksız rekabette ucuz olan ekmek fiyatları yakın bir gelecekte olumsuzluklar meydana getirmektedir. Mevcut esnaf ayakta durma mücadelesiyle karşı karşıya kaldığında ilk etapta kaliteyi bozmak durumunda kalacaktır'' diye konuştu.

Şu anda süpermarketler içinde üretim olmasının da son derece tehlikeli olduğunu, şu anki yönetmeliğe göre süpermarketteki fırınların elektrikli olması gerektiğini, aksi takdirde buhar kazanıyla sıcak su sistemiyle çalışan fırınlar kullanıldığında süpermarketin içindeki fırınların canlı bomba gibi olacağını savunan Balcı, bunun büyük bir tehlike olduğunu bildirdi.

Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Metin Şengezer ise aldıkları karar gereği merdiven altı üretimi sonlandırmayı hedeflediklerini, bu konuda çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini söyledi.

Ekonomi Haberleri