2000 sonrası emekli olanlar dikkat!

SGK"da binlerce emeklinin maaşı eksik hesaplanmış olabilir. 2000 sonrası emekli olduysanız bu karar emsal niteliğinde!

2000 sonrası emekli olanlar dikkat! Maaşınız eksik hesaplanmış olabilir!

4447 Sayılı kanun 1999’da emekli aylığı hesaplama sisteminde köklü değişiklikler yaptı. Ancak o dönemde yeni kanuna tam intibak edilememesi nedeniyle vatandaş Mustafa Dağlı’nın emekli aylığının yanlış hesaplandığı ortaya çıktı. Dağlı, iş mahkemesine dava açıp kazandı. Geçmiş yılların farkını faizi ile SGK’dan tahsil etti.

SGK’da, 2000 yılından itibaren SSK’dan emekli olarak yaşlılık aylığı alan binlerce kişiyi heyecanlandıran bir gelişme yaşanıyor. 2000 yılında SSK’dan emekli olan bir işçi, maaşının yanlış bağlandığını farkedince, kurumun binlerce emekliyi ilgilendiren hatası da ortaya çıkarılmış oldu.

FAİZİYLE GERİ ALDI

Vatan'a göre; Adanalı SSK emeklisi Mustafa Dağlı, Kasım 2000 tarihinde emekli olurken kurumun kendisine yasanın öngördüğünden daha düşük oranla aylık bağladığını farketti. Adana 2. İş Mahkemesi’ne dava açan Dağlı, yıllar süren dava sürecinin ardından davayı kazanınca, kurum Dağlı’ya eksik ödenen aylıklarının karşılığı olarak 13 bin 118 TL ödedi.

KARAR EMSAL TEŞKİL EDİYOR

Dağlı’ya ilgili dönemdeki eksiklik nedeniyle 9 bin 500 lira faiz ödendi, emekli aylığı da yükseltildi. Kurumun 1999 tarihinde aylık bağlama oranında yapılan değişiklikle ilgili hatası sonucunda, 2000’den itibaren emekli olan binlerce kişinin aynı durumda olabileceği belirtilirken, mahkemelerin onadığı Dağlı’yla ilgili karar da emsal oluşturuyor.

ARKADAŞLARINA DA EKSİK ÖDENMİŞ

Arkadaşlarının durumunu da inceleyen Dağlı, bu sayede 8 arkadaşının durumunun da benzer olduğunu ortaya çıkardı ve dava açmalarını sağladı. Halen ilgili dönemdeki TÜFE farkları için kurumla davası süren Mustafa Dağlı şöyle konuştu:

“Eğer ben bunu farketmemiş olsaydım, hakkım olan parayı alamazdım. Kurum, vatandaşı emekli ederken ’SSK-Aylık/Gelir Bağlama Kararı’nı vermiyor. Bu durumda vatandaşlara önerim şu: Mutlaka bir iş avukatına gidip kendi durumlarını incelettirsinler ve aylıklarını hesaplattırsınlar. İddia ediyorum; 2000’den sonra emekli olanlardan, ‘Benim durumumda hata yok’ diyen varsa, yanılır.”

GELİR BAĞLAMA KARARI İSTEYİN

Dağlı, yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra emekli olmuş vatandaşların ilk olarak kendi emekli aylıklarının nasıl bağlandığını, hangi bağlama oranı ve katsayının uygulanarak aylık hesaplandığını gösterir kararı kurumdan istemeleri gerektiğini söyledi. Kurum bu kararı vatandaşa vermiyor. Ancak Bilgi Edinme Kanunu kapsamında istenebiliyor.

DAĞLI NASIL KAZANDI?

KATSAYIDA HATA YAPILMIŞ!
- Adana’da yaşayan işçi emeklisi Mustafa Dağlı, 16 Ekim 2000 tarihinde SSK’dan emekli oldu. 1 Kasım 2000 tarihinde kendisine emekli aylığı bağlandı. Ancak Dağlı, bir süre sonra kendisine bağlanan aylığın, yasaların ilgili hükümlerine göre daha düşük olduğunu farketti. Yasaları inceleyen ve durumunu kıyaslayan Dağlı, bunun üzerine Adana 2. İş Mahkemesine dava açtı.

- Açtığı davada, 8 Eylül 1999 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4447 sayılı kanun ile emekli aylığı hesaplama sisteminde köklü değişikliğe gidildiğini, buna göre katsayı esasına dayalı gösterge sisteminden vazgeçilerek yerine TÜFE ve gelişme hızı oranına dayalı güncelleştirmeye geçildiğini, bu değişikliğin 1999 tarihinden önce işe girenler için karma sistem getirdiğini, aylığının yasada öngörülen hükümlere göre bağlanması gerektiğini savundu.

- Mahkeme, Dağlı’ya yanlış hesaplamayla aylık bağlandığını, yasadaki değişikliğin yeni olması nedeniyle SSK’nın hata yaparak 15.760 katsayısı yerine 12.000 katsayısını dikkate aldığını tespit etti. Dağlı’nın aylığı yeniden belirlendi. Kurum aradaki farkı Dağlı’ya ödedi.
BU DA MAHKEMENİN TESPİTİ
“1.9.1975-16.10.2000 tarihleri arasında hizmetleri ve 600 günlük askerlik borçlanması gözetilerek, 16.10.2000 tarihinde emekli tahsis başvurusuna istinaden 1.11.2000 tarihinde aylık bağlanmıştır... 8.9.1999 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4447 sayılı yasa ile yaşlılık aylığı hesaplama sisteminde köklü değişikliğe gidildiği, diğer bir ifadeyle katsayı esasına dayalı gösterge sisteminden vazgeçilerek yerine TÜFE ve gelişme hızı oranına dayalı güncelleştirmeye geçildiği ancak bu değişikliğin 1.1.2000 tarihinden sonra işe girenler için olduğu, 31.12.1999 tarihinden önce sigortalı olanlara bağlanacak aylıklarda karma sistemin geçerli olduğu anlaşılmıştır. (Bilirkişi raporunun ilgili bölümüne alıntı yapılarak)... Ancak davacı 16.10.2000’de tahsis talebinde bulunmuş olmakla birlikte Temmuz/2000 katsayısı olan 15.760 esas alınması gerekirken, Aralık 1999 katsayısı olan 1.200 esas alınmıştır.”

Yargıtay da onadı

Mahkeme kararında yer verilen bilirkişi raporunda da Dağlı’nın emeklilik aylığı belirlenirken, iki ayrı hesap yapılması gerektiği 2000 yılından önceki hizmetlerinin eski sisteme göre, 2000’den sonraki hizmetlerinin de yeni sisteme göre hesaplanması gerektiği kaydedildi.

Ancak Dağlı’nın maaş hesabında 2000 yılı öncesi hizmetlerinin yüzde 60.6 oranındaki aylık bağlama oranına göre değil, daha düşük aylık bağlama oranına göre hesaplandığı, ancak 506 sayılı yasanın 61. maddesinin ilgili bendinde bağlama oranının yüzde 60’dan az olamayacağının hüküm altına alındığı kaydedildi. Dağlı’nın maaşının düzeltilmesine ve birikmiş tutarın Dağlı’ya ödenmesine karar verilirken Adana 2. İş Mahkemesi’nin kararını Yargıtay onadı.


 

Ekonomi Haberleri