2 yılda cezası onandı
BDP’li Dicle Ekim 2009’da ceza aldı. Yargıtay Mayıs 2011’de onadı.
2 yıldır dosyası kayıp
CHP’li Tekin Aralık 2009’da ceza aldı, 2 yıldır karar çıkmadı
Yargıtay’ın, dosyası temyizde bulunan bağımsız aday Hatip Dicle’nin cezasını seçimlere kısa bir süre kala onaması, dikkatleri benzer durumda olan ancak dosyası Yargıtay’da iki yıldır bekleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in dosyasına çevirdi. KCK Davası kapsamında tutuklu bulunan eski DEP milletvekili Hatip Dicle hakkında 23 Ekim 2007’de yaptığı konuşmadan dolayı 31 Mart 2008’de dava açıldı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, 18 Şubat 2009’da Dicle hakkında törer örgütü propagandası yapmak suçundan 1 yıl 8 ay ceza verdi. Avukatların temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 9. Ceza Dairesi 22 Mart 2011’de kararı onadı. dicle’nin avukaltarının karar düzeltem istemiyle dosyayı götürdükleri Yargıtay Başsaöcılığı da 11 Mayıs 2001’de son kararı vererek Dicle için kritik bir sürecin başlamasına neden oldu. Yargıtay’ın Dicle dosyasında gösterdiği hiz ise benzer sorunla yüz yüze kalan CHP Genel Başkan YardımcısıGürsel Tekin örneğini hatırlanmasına neden oldu. Tekin’in resmi evrakta sahtecilik suçlamasıyla aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezasıyla ilgili Yargıtay 11.Ceza Dairesi’nde bulunan dosya, bir türlü temyiz incelemesine tabi tutulamıyor. Dosya Yargıtay Başsavcılığı’ndayken önce içindeki en önemli belgelerden olan “iddianame, nüfus ve sabıka kaydı, Tekin’in savunmasını içeren savunma zaptı, duruşma tutanakları, gerekçeli karar, bilirkişi yemin zaptı” kayboldu. Kaybolan bu dosyaların ikmali için yerel mahkeme ile yapılan yazışmalar nedeniyle dosya iki yıldır temyiz incelemesine tabi tutulamadı. Tekin’in dosyası en son tebliğname engeline takıldı. CMK uyarınca Yargıtay Başsavcılığı’nın dava dosyası için ‘bozma’ veya ‘onama’ istekli görüşünün tüm taraflara iletilmesi gerekiyor. İnceleme tebliğnamenin taraflara ulaşmasından 7 gün sonra başlayabiliyor. Başsavcılığın görüşünün bir türlü Tekin’in eline ulaştırılamadığı belirlendi.
Resmi belgede sahtecilik suçu
Milletvekili seçilmenin önünde engel teşkil eden “resmi belgede sahtecilik” suçlaması Tekin’in Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde yapıldı. Tekin, Belediye encümeninin 10 Mart 2005’de Suadiye bir sinema salonu için yıkım ve para cezasını dikkate almamakla suçlandı. Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Tekin’i 24 Aralık 2009’da ‘Resmi Evrakta Sahtecilik’ ve ‘Görevi Kötüye Kullanmak’ suçlarından 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Temyiz için Yargıtay’a giden dosyadan esrarengiz bir şekilde bir belge kayboldu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi dosyayı, eksik belgenin tamamlanması için Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Tekin’in dosyasının tamamlanarak, Yargıtay’a geri gelmesi 478 gün sürdü. Dosya 23 Mart 2011 tarihinde daireye ulaşabildi. LÜTFİ KAPLAN ANKARA
Dicle, Anayasa’ya göre milletvekili seçilemez
BDP’nin desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı KCK davası tutuklu sanığı Hatip Dicle hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından verilen ‘Terör örgütü üyesi olmak’ suçundan 1 yıl 8 aylık cezanın onanmasını değerlendiren hukukçular, Dicle’nin anayasa ve YSK kanuna göre milletvekili seçilemeyeceğini savundu. Dicle’nin avukatları müvcekkillerinin milletvekilliğinin önünde herhangi bir hukuki engel omqlmadığını ileri sürerken bağımsız adaylar Leyla Zana ve Hasip Kaplan ise bu kararı ‘komplo’ olarak değerlendirdi. Uzmanlar, şu görüşleri dile getirdi:
Son kararı YSK verecek
Prof. Dr. Ersan Şen: “Anayasa’nın 76. Maddesinde milletvekili olma şartları açıkça belirtiliyor. Dicle, henüz milletvekili seçilmediği için de aldığı ceza milletvekili seçilmesine engel oluşturuyor. YSK, bu kararı basın yolu ile de olsa öğrenmiş durumda. Zaten YSK’nın görevi, adayların seçilme yeterliliğini denetlemektir. İlgili mahkemeden kararı isteyip, inceleyecektir. Neticenin milletvekili olmama yönünde çıkacağı yasalar uyarınca açık. Elbette kişinin de buna itiraz hakkı var. İtirazı da yine YSK karara bağlayacak..”
Adaylığı hak kazandırmıyor
Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek: “Hatip Dicle, aldığı ceza nedeniyle milletvekili seçilemez. Çünkü Milletvekili Seçim Kanunun 11. Maddesi’nde hüküm açıktır. Madde’nin e bendinde milletvekili seçilemeyecekler sayılırken şu ifade de yer alıyor ‘Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar’ bu madde nedeniyle Dicle milletvekili seçilemez. Aday olması, kendisine bir hak kazandırmıyor. Eğer seçimden 10 gün sonra bu cezası onanmış olsaydı, milletvekilliği devam edecekti. Yine de son kararı YSK verecektir.” STAR