Kalorifer sistemi, 2 bin yıl önce de kullanılıyormuş. Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü sınırları içinde yer alan Parion antik kentindeki Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip villanın, kalorifere benzeyen bir sistemle ısıtıldığı ortaya çıktı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, 2006 yılında antik tiyatro sahnesinin karşısında yapılan kazı çalışmalarında kalıntıları ortaya çıkarılan iç avlunun, revaklı bir Roma villasına ait olduğunun belirlendiğini açıkladı. Prof. Dr. Başaran, villanın, Roma döneminin gösterişli hayatını yansıtan bir mimari yapıya sahip olduğunu söylüyor.
Villanın avlusunun sütunlarla çevrili olduğunu, şu anki çalışmalardaysa avlunun etrafını açtıklarını ifade eden Başaran, “Böylelikle yapının planını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Buradaki mimari öğeler, villada çok lüks bir yaşamın olduğunu gösteriyor. Bu da Parion’un ne kadar zengin bir kültürel değere sahip olduğunu ifade ediyor” diyor.
Başaran’ın anlattıklarına göre villa, geniş bir alana yayılıyor. Hemen antik tiyatronun karşısında inşa edilmesiyse burada çok önemli bir kişinin ikamet ettiğinin göstergesi.
‘Malzemeler birinci sınıf’
Villanın yapımında kullanılan malzemelerin hepsinin birinci sınıf, kaliteli mermer ve taşlardan yapıldığını vurgulayan Başaran, yapının merkezinde bir havuz, havuzun etrafındaysa sütunlar bulunduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Cevat Başaran, bu yapının en önemli özelliğinin ısıtma sistemi olduğunu vurguluyor. Sistem hakkında bilgi veren Başaran, “Bu ısıtma sisteminde, ateşin yandığı bir merkez var. Burada ısıtılan su ya da ortaya çıkan buhar, duvar ve zemine yerleştirilen kanallar yardımıyla binanın içinde sürekli devirdaim yaparak, sıcaklığın belirli bir oranda tutulmasını sağlıyor. Bu sistem, günümüzdeki kalorifer sisteminin ilk örnekleri arasında” diyor.