18 ARALIK DÜNYA ARAPÇA GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) UNESCO Yürütme Kurulunda, 08 Ekim 2012 tarihli 190. oturumunda, Fas ve Suudi Arabistan’ın teklifi üzerine alınan kararla her yıl 18 Aralı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) UNESCO Yürütme Kurulunda, 08 Ekim 2012 tarihli 190. oturumunda, Fas ve Suudi Arabistan’ın teklifi üzerine alınan kararla her yıl 18 Aralık gününün, Dünya Arapça Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır.

UNESCO kararında ayrıca şu bilgilere de yer verilmiştir:   “Arapça, UNESCO üyesi 22 devletin dili ve teşkilatın resmi dillerinden biridir. Arapça, çoğunluğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan 422 milyon kişi tarafından konuşulan bir dil olup Birleşmiş Milletlerin altı resmi dilinden biridir.”

Şüphesiz, Arapça, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in dili olması yanında, Arap Yarımadası'nda yer alan bereketli Hilal (The Fertile Crescent) boyunca Atlantik Okyanusu'na kadar ulaşan geniş bir alanda konuşulan dünyanın sayılı dillerinden biri olması nedeniyle de önemlidir. Suudi Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Irak, Ürdün, Suriye, Lübnan, Mısır, Sudan, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ın resmi dilidir ve yaklaşık 422 milyon insanın da ana dili durumundadır. Ayrıca diğer ülkelerdeki milyonlarca Müslüman az da olsa Arapça bilgisine sahiptir, çünkü Arapça Kutsal Kitap Kuran'ın ve İslam dininin dilidir. Arapça, 18 Aralık 1973'te Birleşmiş Milletler'in altıncı resmi dili olarak kabul edilmiştir. Arapça, ayrıca Arap olmayan 24 Müslüman ülkede 1 milyara yakın bir nüfus tarafından kullanılan bir dildir.

Halen, Türkçemizde kullanılmakta olan dini terimlerin büyük çoğunluğu Arapçadır. Bu terimlerin birçoğu yalnızca dini terim olarak kalmamış, ticari, hukuki alanlarda da kullanılmıştır. Bunlardan ilk akla gelenler şunlardır: azap, aziz, bereket, cehennem, cennet, cemaat, delil, fitne, ganimet, gazi, günah, haram, hayrat, hurafe, israf, kahin, kaza, , kurban, küfür, lanet, mabet, masum, mazlum, mekruh, meşru’, muhasebe, musibet, mülk, münakaşa, nafaka, nasihat, nazar, nefret, nefis, nifak, nikah, ruhban, sadaka, sabır, sadakat, sadık, sefer, şart, şeref, şifa, şükür, taklit, tahsil, taksit, takvim, talep, talip, taviz, tayin, taziye, tebessüm, tecrübe, tefekkür, teneşir, teşbih, teslim, tövbe (<tevbe), usul, üstat, vasiyet, yemin, zalim…”

Arapça, Türkçeye olduğu gibi, İngilizceye de, birçoğu Arapça'nın ön eki -el ile başlayan onlarca kelime katmıştır. Bunlardan bazıları; alcohol, alchemy, alkali, alcove, alfalfa ve albatros’tur.

Günümüzde Türkiye'deki gazete adlarının büyük çoğunluğunun (Hürriyet, Milliyet, Sabah, Zaman, Vatan, Vakit, Yeni Şafak, Tercüman, Cumhuriyet… vb) Arapça kökenli olması dikkate alınacak olursa, Arapça ile olan dil bağımızın ne kadar güçlü olduğu anlaşılmış olur.

Arapçanın Türkiye’de öğretilmesi ve öğretiminin geliştirilmesi adına 2009 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği ve paydaş kuruluşumuz olan Akdemistanbul Eğitim Merkezi olarak 18 Aralık’ın Türk kamuoyuna duyurulması ve Arapçanın gündeme gelmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. “Ortak Dilimiz Arapça” sloganıyla başlatmış olduğumuz ve birçok sivil toplum kuruluşu ile birlikte organize ettiğimiz Uluslarası Arapça Yarışmaları yönetimi olarak da 18 Aralık’ın Arapça eğitim öğretimi adına iyi bir başlangıç olacağını ümit ederiz.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri