Türkiye'nin birliği ve güvenliği, vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını veren şehitlerin geride bıraktıkları yakınlarına sahip çıkan devlet, onlar için kamu kurumlarında istihdam oluşturuyor. Bu kapsamda bugüne kadar 10 bin 746 şehit ve malul yakını ile çalışabilir durumda malul, kamu kuruluşlarında istihdam edildi.
İçişleri Bakanlığı, şehit aileleri ve gazilerin her türlü sorunlarıyla yakından ilgilenmek amacıyla Başbakanlığın 2006/6 sayılı Genelgesi'ne istinaden oluşturulan 'Şehit ve Gaziler Bürosu', 3 Eylül 2009 tarihli ve 2009/15329 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 'Daire Başkanlığı'na dönüştürüldü. Ayrıca her ilde valilikler bünyesinde şehit ve gaziler bürosu kuruldu. Daire Başkanlığı'nın kurulmasıyla hem şehit ve gazilerle ilgili iş ve işlemlerin daha etkin yürütülmesi hem de kurumlar arası koordinasyonun daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.
İçişleri Bakanlığı mensubu veya köy korucusu olup da terörle mücadelede şehit olanların yakınları ile yaralananlara da tazminat ödüyor. Terör nedeni ve etkisiyle şehit veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların eş, çocuk veya kardeşlerinden birisi ile çalışabilecek durumdaki malullere kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam imkânı sağlanıyor. Bunların, atama işlemleri İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor.
27 Mayıs 2007 tarihinde yapılan düzenleme ile geçici ve gönüllü köy korucuları da bu kapsama dâhil edildi. 15 Mayıs 2008 tarihinde yapılan kanun değişikliği ile de kamu kurum ve kuruluşlarının atama işlemleri için ayırması gereken kadro oranı 0,7'den yüzde 1'e yükseltildi.
Bugüne kadar 10 bin 746 şehit ve malul yakını ile çalışabilir durumda malul kamu kuruluşlarında istihdam edildi.