1 Kişinin cesedine ulaşıldı

Zonguldak’ta Filyos çayı üzerindeki köprünün çökmesi sonucu kaybolan 15 kişiden 1’inin cesedine ulaşıldı.

Çaycuma ilçesinde Filyos çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesiyle kaybolan 15 kişiyi arama çalışmaları helikopter ve yaya ekipler tarafından devam ediyor. Bu sabah saatlerinde bir kişinin cesedine ulaşıldı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, Türkiye Taşkömürü Kurumu ile belediyeden de takviye yaparak 110 kişiyle arama çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi.

Güngör, ''Çayda dolgu yapıyoruz. Vinçle 200 tonluk blokları kaldırmaya çalışacağız'' dedi.

Güngör, çöken bloklarından cep telefonu sinyali alındığı iddiaların gerçeği yansıtmadığını, telefonların suyla temas etmesi durumunda devre dışı kaldığını kaydetti.

ÇAYCUMA'DA CAN PAZARI

Filyos çayındaki kurtarma çalışmalarını izleyen bir vatandaş, ayağı kayarak çaya düştü. Görgü tanıkları, çevredeki vatandaşlarca kurtarılan şahsın 'nehre bilerek atladığını' iddia etti.

Kıyıda çalışmaları izleyen vatandaşların arasında bulunan ve kayıp yakını olduğu tahmin edilen bir şahıs, ayağının kayması Sonucu nehre düştü. Bir süre suda sürüklenen kişi, ileride dere kenarında bir başka vatandaşın uzattığı ağaç dalına tutundu. Daha Sonra olay yerine çağrılan sivil savunma ve arama kurtarma ekipleri suya düşen kişiye ulaşmak için çalışma başlattı.

Nehrin kenarındaki balçık nedeniyle güçlükle hareket eden ekipler, söz konusu kişiyi uzun uğraşların ardından kurtardı. Suni solunum yapılarak hastaneye kaldırılan kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Bu arada bazı vatandaşlar ise söz konusu kişinin düşmediğini, bilerek nehre atladığını iddia etti.

FACİAYI KİMSE UMURSAMADI

61 yıl önce Almanlar'ın yaptığı Çaycuma'daki eski köprü bir süredir alarm veriyordu. İlçedeki bir yerel gazete defalarca yıkılacağını yazdı ancak bir önlem alınmadı.

Zonguldak'ta 15 kişinin kaybolduğu köprü faciası göz göre göre geldi. Yıkılma riski bulunan eski köprü, yenisi yapılmasına rağmen, elden geçirilerek kullanılmaya devam etti. Belediye başkanı dahil, hemen herkes yıkılmasından korkuyordu. Hatta yerel bir gazete, defalarca haber yaparak uyarılarda bulundu. Ve Sonunda korkulan başa geldi. Karlar eridiği için su seviyesi yükselince baraj kapakları açıldı ve köprü çöktü. Çaycuma ilçesinde, Bolu, Karabük ve Devrek'ten gelen sularla beslenen Filyos Çayı üzerinde bulunan 255 metre uzunluğundaki betonarme köprü, 1951 yılında Almanlar tarafından yapıldı. Tam 61 yıldır kullanılan köprü, Son dönemde hem yetersiz kalmaya başlamış hem de yıpranmıştı. Bunun üzerine eski köprünün yanına yeni bir köprü yapıldı. Yeni köprü geçen yıl hizmete açıldı. Ancak Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü, yıkılma riski olduğu bilinen eski köprüyü kapatmak yerine, iki ay süren bir çalışmayla onardı. Köprü ayaklarındaki aşınmayı önlemek için setler yaptırıldı. Diğer kısımları da elden geçirilen köprü, yeniden ulaşıma açıldı. Ancak karların erimeye başlamasıyla, köprüden yaklaşık 50 kilometre yukarıdaki Karabük Hidroelektrik Santrali barajının su seviyesi yükselmeye başladı. Bu nedenle zaman zaman baraj kapakları açılarak su seviyesi düşürülmeye çalışıldı. Kapakların açıldığı dönemlerde debisi artan su ise köprü ayaklarını güçlendirmek için yapılan setleri söküp götürdü.

HABERLERLE UYARDI AMA...

Vatandaşlar, aşınma nedeniyle köprünün yıkılmasından korkuyordu. Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen olaydan birkaç gün önce, çizgilerini yenilemek için inceleme yaptığı köprüdeki aşınmayı gördü. İlçedeki 'Çaycuma Sanat' isimli gazetenin editörlüğünü yapan emekli öğretmen Mevlüt Kırnapçı da, olaydan 15 gün önce yıkılma tehlikesiyle ilgili haberler yapmaya başladı. Kırnapçı, 20 Mart'taki haberde, 'Çaycuma Köprüsü'nün ayaklarını şiddetli akan suyun aşındırmasından korumak için yapılan setin orta bölümündeki taşları patlatan ırmak suyu, köprünün üst bölümündeki su seviyesini de düşürdü. Filyos Irmağı'nın bu aylarda artan debisi beraberinde toprak başta olmak üzere yatak içindeki birikintileri de sürüklemektedir. Geçen yıl yapılan taş set ancak birkaç ay dayanabildi. Köprü ayaklarını korumaya alabilmek için daha geniş alana yayılan ve daha büyük kayalardan oluşan bir setin yeniden yapılması gerektiği görülüyor. Umarız ilgili makamlarca gereken yapılır ' ifadelerini kullandı. Ancak yetkililerden ses çıkmadı. Mevlüt Kırnapçı, 26 Mart'ta, bir yazı daha kaleme alarak, 'Dağlardaki karların erimesiyle birlikte mevsimin en yüksek doluluğunu yaşayan Filyos Irmağı yatağına atılan atıkları da sürükleyip götürmekte. Odun, plastik vb. atıkları sürükleyen ırmak, Çaycuma Köprüsü altında oluşturduğu dönencede bu atıkları bir araya toplarken yurttaşların ölümle dans etmesine de neden oluyor. Köprü altındaki dönencenin getirdiği atıkları alabilmek için gün boyu çaba harcayan yurttaşlar geçim derdine hangi riski üstlendiklerinin farkındalar mı bilmiyoruz ama görünen o ki herhangi bir kaza ölümle Sonuçlanırsa kimse şaşırmasın. Bu ölümle dansın ne şekilde Sonuçlanacağını kimse bilemez ' dedi. Ancak bu uyarılar bir işe yaramadı. Havaların ısınmasıyla birlikte karlar eriyince barajın su seviyesi hızla arttı. Baraj kapakları 2 gün önce açılınca, facia yaşandı.

15 KİŞİ ARANIYOR

Minibüs şoförü İsmail Örenbaş (58), Mehmet Başören ve eşi Meryem Başören, Tayir Özkara, Kadun Saraç ve oğlu Serdar Saraç(32), Çaycuma Belediye Başkanı'nın babası Kemal Gülşen (79), amcası Aziz Gülşen (64), yeğeni Sezgin Gülşen (19), Alim Başören, Hayriye Güner, Necati Adaklıoğlu, Veli Kaya, Ali Rıza Kaya ve Nazife Kabuk (40).

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri