Argetus Araştırma Şirketi'nin 1 Kasım Erken Seçim Anketi sonuçları yayınlandı.
19-23 Ağustos tarihleri arasında 34 ilde, 2 bin 960 kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre,AK Parti ve CHP oy oranları yükselirken,MHP ve HDP oy oranları düşüşte.
Ankete katılanlara sorulan, "Kasım 2015 seçimlerinde kime oy vereceksiniz?"sorusuna katılımların yüzde 42.6'sı AK Partiyanıtı verirken, CHP diyenlerin oranı yüzde 25.5, MHP diyenlerin oranı yüzde 15.4 oldu. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13 oy alan HDP'nin oy oranı ise yüzde 12.5'e geriledi.
Argetus Araştırma anket sonuçlarına göre, seçmenlerin 7 Haziran 2015'teki oy tercihleriyle erken seçimde oy vermeyi düşündükleri partilere ilişkin oy dağılımları ise şöyle:
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ KİME YARADI?
Ankette katılımcılara partilerin koalisyon görüşmelerindeki performansları da soruldu. Anket sonuçlarına göre, koalisyon görüşmeleri AK Parti ve CHP'ye oy kazandırırken, HDP ve MHP'ye oy kaybettirdi. Katılımların yüzde 76'sı AK Parti'nin koalisyon görüşmelerindeki tavrını olumlu bulurken, CHP'nin tavrını 'olumlu' bulanların oranı yüzde 74 oldu.
MHP seçmeninin yüzde 53'ü ile HDP seçmeninin yüzde 58'i ise partilerinin koalisyon sürecindeki tavrını 'olumsuz' buldu.
HANGİ LİDER KAÇ PUAN ALDI?
Ankette koalisyon görüşmelerinde parti liderlerinden performansları da değerlendirildi. Ankette seçmenlere liderlerin performanslarını 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. Buna göre, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçmenden 6.8 puan alırken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 5.6 puan aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin puanı 3.7'de kalırken, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın puanları 3.2 oldu.
SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEYECEK 7 DEĞİŞKEN
Anket sonuçlarını yorumlayan Argetus Araştırma Şirketi Danışmanı Erol Erdoğan'a göre 1 Kasım seçim sonuçlarını doğrudan etkilyecek 7 değişken var.
“Ocak-Şubat 2015’te gerçekleştirilen ilk seçim araştırmasından çıkan sonuçlar ile 7 Haziran’da sandıktan çıkan sonuçlar çok farklı olmuştu. Seçime çok sayıda değişkenle gidiyoruz. Seçimi 7 faktörün belirleyeceğini düşünüyorum. Bunların başında terör-şiddet olayları geliyor. Partilerin koalisyon görüşmelerindeki tavırlarını da seçmen dikkate alacak. Ekonomik gidişat ile maaş ve ücretlerin durumu da seçmen tavrını etkileyecek unsurlar arasında yer alıyor. Bunların dışında muhtemel seçim ittifakları, aday listeleri, yurtdışı oy kullanım sayıları ve AK Parti’nin 12 Eylül’de yapılacak kongresi de sandık sonuçlarını az-çok etkileyecek. 7 Haziran seçim sonuçları ve yapılan kamuoyu araştırmalarını dikkate aldığımızda, TBMM’ye 4 parti gireceği için her oyun önemi arttı.”