Yüzyılın en uzun güneş tutulması 15 Ocak'ta

Yüzyılın en uzun güneş tutulması 15 Ocak'ta

Yüzyılın en uzun güneş tutulması Cuma günü meydana gelecek. Gün doğumu sırasında Türkiye’den izlenmeye başlayacak olan Güneş tutulması, 3 saat 45 dakika boyunca sürecek.

Yüzyılın en uzun güneş tutulması 15 Ocak Cuma günü yaşanacak. Gün doğumu sırasında Türkiye’den izlenmeye başlayacak olan Güneş tutulması, Afrika, Hint okyanusu ve Asya'nın doğusunu aşarak 300 km genişliğinde bir alanı halkalı tutulması ile etkileyecek.

15 Ocak tutulması ise bir halkalı tutulma olacak. Ancak, Güneş doğarken Türkiye tutulmayı parçalı tutulma olarak izleyecek. Güneş tutulması 3 saat 45 dakika boyunca sürecek.

Ay dünya üzerine ilk tutulma izini 07:14'de bırakmaya başlıyor. Bu iz Afrika’da çizilmeye başlarken, 3 saat 34 dakika boyunca devam edecek. Bitiş saati ise 10:59 olacak.

Tutulma Türleri

Tam Güneş Tutulması,
Ay'ın Güneş'in Dünya'dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

Halkalı Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Hibrit Güneş Tutulması, tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür.

Parçalı Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.
timeturk

Etiketler :