Yüzme büyük sünnetmidir?

Yüzme büyük sünnetmidir?

İstanbul Acarkent’te yüzme havuzlu lüks villada oturan Cüppeli Ahmet Hoca’nın yüzmeyle ilgili sözleri ilahiyat uzmanlarını böldü...

Her konuşması olay yaratan Cüppeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Habertürk kanalında Teke Tek programında Fatih Altaylı’nın konuğu oldu.

Açıklamaları olay yaratan ’cüppeli hoca’ bu sefer de yüzme ve havuz konusundaki sözleriyle tartışma konusu oldu. İstanbul’un en gözde sitelerinden Beykoz Acarkent’te kendine özel yüzme havuzlu bir villada oturan Ünlü, yüzme sporuyla ilgili olarak “Büyük sünnettir” dedi.

Ahmet Mahmut Ünlü programda yüzmeyle ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Yüzme, okçuluk ve ata binmek sünnettir. Özellikle peygamber efendimiz, Hz . Ebubekir ile havuzda yüzmüşlerdir. Dolayısıyla hem havuz hem yüzmek büyük sünnettir.”

İLAHİYAT UZMANLARI NE DEDİ?

VATAN ilahiyat uzmanlarına yüzme sporunun sünnet olup olmadığını sordu. İlahiyat uzmanları, “Bu eylemler günlük davranışlarla ilgili Peygamber efendimizin tavsiyesidir. Dini hüküm değildir” derken bazı ilahiyatçılar ise yüzmek sünnettir ancak yüzmek için de havuz yaptırmanın israf olduğunu savundu. İşte uzman görüşleri:

“Yüzmek için havuz yaptırmak israftır...”

Süleyman Ateş (Diyanet İşleri eski Başkanı): “Peygamberimiz üç sporu teşvik etmiş. Atıcılık yüzme ve binicilik. Yüzmeyi, ok atmayı ve ata binmeyi öğrenin ve öğretin diye teşvikleri var. Bu eylemler sünnettir. Ancak bu eylemlerin ibadetle bir alakası yoktur. Sadece yüzmeye teşvik vardır. Yüzmek için büyük masraf yaptırılıp yüzme havuzu yaptırılmaz. Bu büyük bir israftır. Ve büyük su kaybına neden olur. Bunun tasvip etmem.”

“Havuz yaptırmak dini hüküm değil”

Prof. Dr. M. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): “Peygamber efendimizin yüzme, binicilik, ok atma gibi maharetleri vardı. Bedeni geliştirmek, idmanlı olmak için bu sporlar peygamberimizin tavsiyesidir. Ve peygamber efendimizin tavsiyesi de en genel anlamda sünnettir. Sünnet kelime olarak adet, uygulama demek. Tavsiye etti diye havuz yaptırmak peygambere sevgiyi gösterir ama dini hüküm olarak algılanmamalı. Bunu yaptırmayan dini hükümlerini yerine getirmemiş gibi mütalaa edilmez.”

Hz. Muhammed yüzmeyi havuzda öğrendi...”

Prof. Dr. Beyza Bilgin (Din eğitimi dalında ilk profesör): “Hz. Muhammed dayı-sının evindeki havuzda yüzme öğrenmiş ve faydalı olduğunu söylemiş. Dolayısıyla peygamberin tavsiye ettiği şey sünnet sayılır. Tabi ahlaki yükümlülükler gibi Müslümanların yerine getireceği bir hükümlülük değildir bu .Yüzmeyince dini hükümlüklerini yerine getirmiyor sayılmaz.”