Yüzde 25 Ucuzluk
Domatesin tarlada 1 lira, pazarda 100 lira dönemini bitirecek Yeni Hal Yasası sebze ve meyve üretimindeki yüzde 25'lik kaybı bitirecek!
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, domatesin tarlada 1 lira, pazarda 100 lira dönemini bitirecek Yeni Hal Yasası'nın sebze ve meyve üretimindeki yüzde 25'lik kaybı bitireceğini söyledi.
Ergün, düzenlemeyle sebze ve meyve fiyatlarının yüzde 25 ucuzlayacağını da belirtti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Rixos Otel'de Yeni Hal Yasası'nı toptancı hal sahibi 195 belediyenin başkanına anlattı. Türkiye'deki sebze ve meyve ticaretini yen bir bakış açısı ve anlayışla düzenlediklerini kaydeden Ergün, "Türkiye sebze ve meyve üretiminde dünyada önemli yerde yer alsa da üretiminin yüzde 25'i zayi olmakta pazarlara ulaşamadana yok olmaktadır. Bu durum tarladan sofraya kadar güvenli izlenebilir bir ticaret yapısının gerekli olduğunu ortaya koyuyor." dedi.
Yasanın sorunları bugün için değil gelecek içinde çözmeye aday yasa olduğunu vurgulayan Ergün, gıda güvenliğinin aynı zamanda ülke güvenliği manasına geldiğini belirtti. Bakan, "Bu konuda güvenliklerini sağlayamayan ülkeler ülke güvenliğini sağlayamazlar. Enerji, su ve gıda güvenliği açısından önemli adımlar atmak zorundayız. Üretici tüketici ve meslek mensuplarının çıkarlarının ortaklaşa savunulmasını pazar ve hallerin modern hale kavuşmasını sağlamış olacağız." diye konuştu.
MEVCUT HALLERE İYİLEŞTİRME İÇİN 3 YIL SÜRE
Yasayla birlikte belediyelere çok önemli görev yetki ve sorumluluklar verildiğinin altını çizen Ergün, toptancı hallerinin güçlenmesini ve kapasitesinin artmasını istediklerini söyledi. Toptancı hallerinin belediyeler tarafından kurulacağını özel sektör ve kişilerin kurması halinde belediyelerden izin almaları gerekeceğini söyleyen Sanayi Bakanı, şunları söyledi:
"Ticaretin sağlıklı ve kayıt altında olmasını kolaylaştıracak. Laboratuarı soğuk hava deposu depolama tesisleri olmayan hal kalmayacak ve kurulamayacak. Mevcut toptancı hallerini 3 yıllık geçiş sürecinde modernize ederek gerekli alt yapılarla donatması gerekecektir. 1 yıl da ek süreyle 4 yıl içinde haller modernize edilecek. Belediyeler hallerin işletmesini özel sektöre de devredebilecekler. Ortak laboratuarlar kurup birlikte işletebileceklerdir."
BELEDİYELERİN GELİRLERİ ARTACAK
Toptancı halinde yüzde 1 dışında yüzde 2 olan hal rüsumu alınmasını getirdiklerini dile getiren Nihat Ergün, belediyelerin bu düzenlemeyle gelirlerinin de azalacağı yönünde eleştiride bulunduğunu aktararak, "Düzenleme hal dışındaki satışların kayıt altına alınmasını sağlayacak. Şu anda yüzde 70' i kayıt dışında olan sebze meyve ticaretini kayıt altına almaktır. Bunun yüzde 30'undan belediyeler gelir almaktadır. Yeni düzenleme planlı yapılan sebze meyve ticareti pastanın büyümesi anlamanı gelecektir. Çok daha fazla ürünün rüsum oranları alınacağından belediyelerin gelirlerini arttıracak." dedi.
Kanunla malların tüketiciyle buluştuğu son nokta olan semt pazarlarını da ayrıntılı düzenlediklerini aktaran Ergün, yasanın sebze ve meyve ticaretinde yaşanan sorunları büyük ölçüde gidereceğine işaret etti. Ergün, düzenlemenin sebze ve meyvede yüzde 25 indirim getireceği bilgisini verdi.