Yunan basınından savaş senaryoları
Yunanistan’ın önde gelen sivil toplum örgütlerinden Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) Genel Direktörü Thanos Dokos, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili yaşanması olası senaryoları değerlendirdi.
Ülkenin en büyük gazetesi Kathimerini’de yayımlanan makalede Dokos, Ankara’nın Libya ve Suriye ayaklanmalarına verdiği başarısız yanıtı telafi etmek ve Arap Baharı’nın yarattığı hareketlilikten faydalanarak kendisine bir etki alanı kurmak istediğini belirtti.
“Bu amaca ulaşmak için Ankara kendisini İsrail’in karşısında konumlandırmak zorunda hissediyor. Bu arada Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin jeopolitik ve ekonomik ilerlemesini durdurmaya ve Yunanistan’ın gelecekte Doğu Akdeniz’de bir münhasır ekonomik alan ihtimalini gündeme getirmesini önlemeye çalışıyor” diyen Dokos, Filistinlilerin devlet olarak tanınma girişimlerinin, İsrail-Mısır ilişkilerinin dinamiğinin ve Tahran ile Ankara arasındaki füze kalkanı gerginliğinin de durumu daha karmaşık hale getirdiğini söyledi.
DOĞU AKDENİZ'DE SAVAŞ SENARYOLARI
Dokos, Doğu Akdeniz’de yaşanması olası senaryoları da şöyle sıraladı:
-- İsrail insansız hava araçları bölgeyi izliyor, Dolphin sınıfı denizaltıların da Kıbrıs Rum yönetiminin doğalgaz aradığı 12’nci parsel çevresinde görev yapması bekleniyor. Eğer gerekirse İsrail Sa’ar 5 sınıfı hafif savaş gemilerini de bölgeye gönderebilir. Kıbrıs Rum yönetiminin deniz gücü çok az, İsrail’in ise firkateyn göndermesi beklenmiyor.
-- Türkiye’nin de bölgeye savaş gemileri göndermesi sürpriz olmaz, ancak sondaj çalışmalarına müdahale etmesi çok düşük bir ihtimal. İsrail bunu doğrudan provokasyon olarak görecek ve yanıt verecektir. İki taraf da bunu istemez. Dahası iki ülke arasında tansiyonun yükselmesi Washington için de büyük bir baş ağrısı olur. Tansiyonun yükselmesi durumunda hava kuvvetleri arasında çatışmalar yaşanabilir. Bu çatışmalar muhtemelen İsrail için yüksek maliyetli bir zaferle sonuçlanır ancak Tel Aviv düşmanları listesine bir ülkeyi daha katmak istemez.
-- Ankara askeri bir yenilgiyle sonuçlanacak doğrudan bir çatışmaya girmek istemez. En olası senaryo Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan’a yanıt olarak Türkiye’nin adanın kuzeyinde kendi arama çalışmalarını başlatması olur. Türkiye aynı zamanda İsrail’e yanıt olarak Gazze ablukasını kırma girişimlerini destekler, Arap devletleriyle yakınlaşır ve Filistinlilerin bağımsız devlet olma taleplerine destek verir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.