Yüksekova'dan Avrupa'nın Zirvesine
Hakkari’nin tarihteki tek Avrupa şampiyonu unvanını kazanan tekvandocu Şen’in hedefinde olimpiyat madalyası var.
Büşra Şen, 14 yaşında bir tekvandocu. O aynı zamanda bir başarı öyküsünün de kahramanı. Neden derseniz; sadece bir spor dalında ödül kazanmakla kalmamış, aynı zamanda son 30 yıldır adı terörle anılan Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ‘umut’un da adı olmuş. Yokluk, terör sorunu ve kış şartlarına meydan okuyan Şen, Hakkari’nin kadın Avrupa şampiyonu. Bu uğurda gün gelmiş, karda 3 kilometre yol yürümüş, gün gelmiş minik ayakları donma tehlikesi geçirmiş. Başarılarına her gün bir yenisini ekleyen küçük yıldızın hedefi ise Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil etmek.
Yokluk ve terör sorunuyla mücadele eden Yüksekova ilçesi ve Büşra Şen’in kaderi idealist bir tekvandocu olan Mehmet Aksungur’un Halk Eğitim Merkezi’ne tekvando kursu açmasıyla değişir. İki yıl önce kursa başlayan Büşra Şen, bir kardelen çiçeği gibi açar Yüksekova’da. Onun sporda kazandığı başarıları anlatmadan önce hikayesine bir kulak verelim. 7 çocuklu Şen ailesinin 6. çocuğu Büşra. Baba Selim Şen, kıt kaynaklarıyla ailesinin geçimini sağlamaya çalışan bir esnaf. Yüksekova’da inşaat malzemeleri satıyor. Türkçe bilmeyen anne Behice Şen ise ev hanımı.
Küçük kız, tekvandoya başladığında anne Behice Hanım, ‘Sen kız çocuğusun’ diyerek karşı çıkar. Büşra, annesinin gönülsüzlüğünden, kardan, soğuktan, maddî imkânsızlıklardan, terörün kısıtlayıcılığından yılmaz. Gün gelir antrenman salonuna gitmek için 3 kilometrelik yolu yürürken minik ayakları donma tehlikesi geçirir, gün gelir antrenman yapabilmek için komşu ülke İran’a gitmesi gerekir.
Azmi sonunda başarılar da ardı ardına gelir. Muğla, İstanbul ve Nevşehir’de girdiği yarışmalarda birinci olur ve Avrupa şampiyonasına doğrudan katılma hakkı elde eder. Büşra, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, 36 ülkeden toplam 316 sporcunun katılımı ile yapılan 4. Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda tüm rakiplerini yenerek Avrupa şampiyonu olur. Şampiyonada 29 kiloda yarışan Büşra Şen, ilk turda Rus Dontsova Yanit’i 10-4, Alman Salow Tabea’yı 4-0 ve finalde de İspanyol Carbo Gonzalez’i 11-0 ile geçip, altın madalyayı boynuna takar. Tekvando zor bir spor dalı; uzun yıllar çalışma ve emek istiyor. Buna karşın, Allah vergisi bir yeteneğe sahip olan Şen, yaklaşık 2 yıllık çalışmayla Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda birinci olurken, Hakkari iline Avrupa’dan ilk ve tek madalyayı kazandıran insan olarak tarihe geçer.
Büşra, bölgede öyle bir etki yapar ki, o şampiyon olduktan sonra Yüksekova’da 220 çocuk tekvandoya başlar. Yüksekova Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan ve 75 kişinin katıldığı tekvando kursuna devam eden Büşra, Türkiye’deki yarışmalara girebilmek için büyük gayret sarf ediyor.
Genç sporcu ve antrenörüne en büyük desteği ise Federasyon Başkanı Metin Şahin veriyor. Sporcunun ihtiyaçlarını ve isteklerini çözüme kavuşturan Metin Şahin, Doğu ve Güneydoğu projelerini fazlasıyla önemsiyor. Ailesinin kendisine destek verdiğini ve bu başarısıyla gurur duyduklarını söyleyen Şen, “Tekvandoyu önce oyun olarak gördüm. Kız çocuğu olduğum için annem de önceleri destek vermiyordu. Art arda birincilikler almaya başlayınca ailem de beni desteklemeye başladı. Bütün hayalim olimpiyat şampiyonu olmak. Bunun için çok çalışacağım.” diyor.
Zaman
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.