Yüksek Yargıda PTT skandalı

Yüksek Yargıda PTT skandalı

BUGÜN’ün gündeme getirdiği Yargıtay’daki iş yüküne dair skandala bir yenisi daha eklendi.

Gökhan ÖZDAĞ - Serbest ÖZDEN'in haberi

Posta yoluyla gönderilen binlerce dava dosyası Yargıtay’ın depolarında yer kalmadığı için PTT’de bekliyor. Sayı her geçen gün artıyor.

Posta ile gönderilen binlerce dava dosyasının, Yargıtay'ın depolarında yer kalmadığı için PTT'den alınamadığı ortaya çıktı. Yargıtay'daki iş yükünü gösteren skandal gelişme, PTT yönetimi tarafından teyit edildi. Yargıtay'a ait 2 bin civarındaki dosya PTT'de bekliyor. Rakam her ay devir ediyor.

Kasım itibarıyla 2 bin dosya

Sıra bekleyen 1 milyon 600 bin dosyanın altında ezilen Yargıtay'ın önemli bir sorunla daha karşı karşıya olduğu belirtildi. Yargıtay'daki ağır iş yükü krizi nedeniyle Yargıtay'ın depolarında yer kalmayınca posta ile Yargıtay'a gönderilen dava dosyaları PTT'de kaldı. Kasım itibarıyla PTT'de 2 bin civarında dosya bekliyor. Rakam her ay devir ediyor. Ancak Yargıtay ve Yargıtay Başsavcılığı, depo yetersizliği sebebiyle postalarını teslim alamıyor. Davacılar ise haklarını almayı bekliyor. Tutuklu sanıklar da dosyaları pos-tanede kaldığı için aylardır tahliye taleplerine cevap alamıyor.

Bazı dosyalar 3 aydır PTT'de

PTT yönetimi ise kargoların bir an önce alınmasını talep etti. Bu nedenle Yargıtay'a 50'nin üzerinde yazının yazıldığı aktarıldı. Dosyaların PTT raflarında kalmasının ardından da dosyalar Başsavcılık kalemine alınamıyor. Kaleme alınamadığı için de sisteme girilip inceleme yapılamıyor. Birçok vatandaş cezaevlerinde sorgusuz ve tutukluluk durumları incelenmeden aylarca beklemek durumunda kalıyor. Bazı dosyalar 3 aydan beri PTT'de bekliyor. Adalet bekleyen vatandaşlar aylardır dosyalarının Yargıtay'a ulaşmadığını da bilmiyor.

Gözler Yargıtay'da

Halen tutuklu olarak yargılaması yapılan 2 bin 859 sanığın temyiz dosyaları da Yargıtay'da bulunuyor. Yargıtay'da biriken dosyalar çığ gibi büyürken, sadece geçen yıl 14 bin 809 dosya zaman aşımından düştü. Yargıtay ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından bir sonraki yıla devreden dosya sayısı 1.2 milyonu buldu.

EN PRATİK YOL DAİRE  SAYISINI ARTIRMAKTIR

Yargıtay'daki iş yükü nedeniyle Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in 'daire sayısı artırılsın' önerisine bir destek de Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu'dan geldi. Sıra bekleyen 1 milyon 600 bin dosya ile ağır iş yükü altında olan Yargıtay için çözüm önerilerini sıralayan Sungurlu, "Temyize giden dava sayısı azaltılabilir, davaların çoğu idari işlemlerle düzeltilebilir. Ancak, çözüm için tabi ki en pratik ve çabuk yol, Yargıtay'daki daire sayısını artırmaktır" dedi.

BUGÜN'ün Yargıtay'da bekleyen 1 milyon 600 bin dosya ile vatandaşların mağdur olduğu ve adil yargılanma ilkesinin zedelendiğini gündeme getirmesi konuyu tartışmaya açtı. Ardından Yargıtay Başkanı Gerçeker'in Adalet Bakanlığı'na 3 yazı göndererek sorunun giderilmesi için daire sayısının artırılmasını istediğinin ortaya çıkması, Yargıtay'daki sıkıntıyı çözmek için çözüm önerilerini gündeme getirdi. Turgut Özal'ın yakın kurmaylarından olan dönemin Adalet Bakanı Oltan Sungurlu da Gerçeker'in önerisini destekledi. En kısa yolun daire sayısını artırmak olduğunu belirten Sungurlu çözüm önerilerini BUGÜN'e anlattı. 

TEMYİZ DOSYALARI AZALTILABİLİR

Sungurlu, Yargıtay'ın iş yükü altında ezildiğinin gerçek olduğunu belirterek temyize tabi dosya sayısının azaltılmasını gündeme getirdi. Dava konusu bazı meselelerin temyize gelmeden mahkeme sürecinde kesinleştirilebileceğini kaydeden Sungurlu çözüm önerisini şöyle açıkladı:

"İkincisi davaların birçoğu idari işlemle düzeltilebilir. Yani mahkeme yoluna gitmeden kanunlarla, idari yolla çözülür. Cezayı sigorta memuru, trafik polisi, orman muhafaza memuru keser. Yani biz zaman zaman bunu yapıyoruz.  Kanunlarımızı ayıklamak suretiyle adliyeye intikal eden işleri azaltmak lazım."

DAİRE SAYISI ARTIRILABİLİR

Yargıtay'daki daire sayısının artırmanın da bir diğer çözüm yolu olduğunu belirten Sungurlu şöyle devam etti: "Çözüm için tabi ki en pratik ve en çabuk yol, Yargıtay'daki daire sayısını artırmaktır. Daire sayısının artırılmasının ardından diğer çözümleri de devam ettirmek lazım. Şunu yapabilirsiniz idari yolla ihtilaflar çözülsün dersiniz. Mahkemedeki bir yığın dosya idareye gider ve bu yolla onları çözer."

ANLAŞMAZLIKLAR İDARİ YOLLA ÇÖZÜLEBİLİR

Dosya yükünü azaltarak Yargıtay'daki iş yükünü rahatlatmanın bir diğer yolunun ara mahkemeler olduğunu söyleyen Adalet esik Bakanı Sungurlu, kanunu olmasına rağmen bu mahkemelerin kurulamadığını hatırlattı. Türkiye şartları itibariyle ara mahkemelerin erken olduğunu vurgulayan Sungurlu, "Çocuk mahkemeleri de var ama onlar da kurulamamıştır. Yani imkan olsa da bu mahkemeler kurulabilse iş yükü bu yolla azaltılabilir. Ama şu anda şartlar bu mahkemelerin kurulmasına pek uygun değil. Kurdum oldu yaparsan olur. Ama ne kadar başarılı olur bilemem. Bugünkü şartlarda birçok ihtilafı idari yolla çözmek lazım. Mahalli mahkemelerce verilen bazı davaları kesinleştirmek lazım. Yani şu ihtilaflar temyize tabi değildir deyip orada kesmek lazım" dedi.

BUGÜN
 

Etiketler :