Yüksek sıcaklık uyarısı
Türkiye hafta sonunda Kuzey Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgasının etkisine girecek
Hava sıcaklıkları doğu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye halen Basra Alçak Basınç Merkezinin etkisi altında bulunuyor. Bu nedenle bütün bölgelerde hava genelde az bulutlu ve açık geçerken, hava sıcaklığı yurdun güney, iç ve batı bölgelerinde mevsim normallerinin 2 ila 5 derece üzerinde seyrediyor.
Hafta sonunda yurdun, Kuzey Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgasının etkisine girmesi ve hava sıcaklığının tüm yurtta artmaya devam etmesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının doğu bölgelerde mevsim normallerinin 2 ila 5, iç ve batı bölgelerde ise 5 ila 9 derece üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Hafta sonunda yurt genelinde beklenen yüksek hava sıcaklığı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı; özellikle yüksek sıcaklığa karşı hassas ve kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocukların güneş ışınlarının dik geldiği 10.00–16.00 saatleri arasında, güneşte kalma süresinin en aza indirilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması gerektiği bildirildi.
40 dereceyi aşacak sıcaklar ''ısı merkezi''nizi bozabilir
-Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu için ''yüksek sıcaklık uyarısı'' yaparken, bazı bölgelerde termometrelerin 40 derece ve üzerini göstermesi bekleniyor
-Aşırı sıcaklar, beyindeki ''ısı merkezi''nin dengesini bozabileceği ve bazı rahatsızlıklara yol açabileceği için uzmanlar, güneş altında fazla kalınmaması konusunda uyarıyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu için ''yüksek sıcaklık'' uyarısı yaparken, bazı bölgelerde termometreler 40 derece ve üzerini gösterecek. Bu durum, bazı rahatsızlıklara yol açacağı için uzmanlar, güneş altında fazla kalınmamasını öneriyor.
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Yavuz, termometrelerin 40 derece ve üzerini göstereceği günlerde özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını önerdi.
Bu saatlerin UV ışınlarının en şiddetli geldiği zaman dilimi olduğunu ifade eden Yavuz, dışarıya çıkılacaksa ve güneşe maruz kalınacaksa mutlaka baş kısmının korunması gerektiğini bildirdi.
İnce giyilmesini, terletmeyen ve açık renklilerin tercih edilmesini öneren Yavuz, şunları söyledi:
''Sıvı alımı çok önemli. Soda, bu dönemde içilebilecek en önemli içecek . Terlemeyle kaybedilen iyonların yerine konması açısından soda içilmesi gerekiyor. Yağlıdan uzak durmak, hafif yemek lazım. Çok kalorili yememek gerekiyor. En önemlisi de beyinde ısı merkezi var. O merkezin çalışması değişiyor. Sıcak havalarda daha yavaş çalışıyor. Aşırı sıcak, terlemeye ve sıvı kaybına neden olabilir. Isı merkezinin dengesinin bozulması durumunda terleme olmayabilir. Terleme engellenirse çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden ısı merkezi için güneş altında çok fazla kalmamak gerekiyor.''
-Kalp de çok etkileniyor -
Fakültenin Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Ercan da kalp hastaları için sıcakta, güneş altında fazla kalınmasının büyük risk olduğunu bildirdi.
Aynı durumun yüksek tansiyon hastaları için de geçerli olduğunu vurgulayan Ercan, bu dönemde kalp ve tansiyon rahatsızlığı olanların, sıvı alımına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Terlemeyle elektrolit kaybı fazla olacağı için sıvı gıda alımına özen gösterilmesini öneren Ercan, ''Zorunlu kalmadıkça kalp sağlığı için 12.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını öneriyoruz. Sıcakta en büyük handikap sıvı kaybıdır. Sıcakta ortaya çıkan sıvı kaybı, kandaki dengeleri bozduğu için kalbi olumsuz etkiliyor . Bu yüzden kalbin sağlıklı çalışması için sıvı alımı çok önemli'' diye konuştu.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.