Yerli otomobile TOKİ modeli önerisi
Hükümetin ‘Türk malı otomobil’ projesine en çok karşı çıkması beklenen ithal markalardan destek geldi.
Hükümetin ‘Türk malı otomobil’ projesine en çok karşı çıkması beklenen ithal markalardan destek geldi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, “Doğru stratejiyle Türk malı oto hem iç pazarı büyütür hem de otomobil hayali bile olmayan kişileri otomobil sahibi yapabilir. TOKİ modeli yerli otomobil projesinde uygulanabilir” dedi.
HÜKÜMETİN ‘Türk malı otomobil’ projejine ithal markaların çatı örgütü Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) destek geldi. Yerli otomobile en çok karşı çıkması beklenen ODD’nin Başkanı Mustafa Bayraktar, projeye çok sıcak baktığını belirterek, doğru stratejiyle Türk malı otonun hem iç pazarı büyüteceğini hem de otomobil hayali bile olmayan kişileri otomobil sahibi yapabileceğini söyledi. Bayraktar, yerli oto satışlarının ilk etapta 200 bin adedi bulmasa bile 100 bin adetlik yeni bir pazar yaratabileceğini vurguladı.
Ayda 100 TL taksit imkanı
Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Bayraktar, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TOKİ modelini yerli otomobil projesinde uygulatabileceğinin altını çizdi. Bayraktar, “Nasıl Türkiye’de TOKİ’nin (Toplu Konut İdaresi) ucuz konutları sayesinde 100 binlerce kişi ayda 100 TL’lik taksitlerle ev sahibi olduysa, yerli otoda da devletin desteğiyle hiç otomobil sahibi olmayanlar ilk otomobillerini alabilir” dedi. Bayraktar, önerisini şöyle açtı: “Bugün TOKİ sayesinde çok düşük peşinat ve 15 yılı bulan vadelerle ayda 100 ila 200 liraya yüzbinlerce insan, hiç aklında olmayan evleri aldı. Türkiye’de 1000 kişiye düşen otomobil sayısı dünya ortalamasının çok altında. Bunun sebebi, nüfusun büyük bölümünün otomobil alacak gücü yok. Devlet, bu yüzden hurda araçların vergisini düşük tutarak, bu insanların elindeki otomobilleri almak istemiyor. Aksi takdirde çevreyi kirleten, yüksek yakıt sarfiyatına sahip hurda araçların vergisi yükseltilip, trafikten çekilmesi gerekiyor.”
20 bin TL’nin altında olur
Devletin yerli oto konusunda o aracın yer aldığı segmente destek vermesi halinde otomotiv pazarının büyüyeceğini kaydeden Bayraktar, şu örneği verdi: “Bugün 1.3 litre ve altı motor hacmine sahip araçlara hükümet ÖTV desteği verip, yerli otomobil de bu sınıfta yer alsa o zaman çok rahatlıkla günümüz teknolojileriyle 20 bin TL’nin altında bir aracı piyasaya sürebilirsiniz. TOKİ modelinde olduğu gibi uzun vadeli, düşük faizli krediyle desteklenmesi halinde hem elinde hurda aracı olanlar bu araçları trafikten çıkartıp yeni araç alabilir, hem de yüzbinlerce insan ilk kez otomobil sahibi olabilir. ”
Lojistik avantajı olacak
Bayraktar, bu sayede sadece yerli otomobilin değil, tüm markaların vergisel destekten yararlanabileceğini belirterek, “Ama ithal otomobille yerli otomobil arasında en azından lojistik maliyeti olacağı için yerlinin avantajı daha fazla olacaktır. Ayrıca devlet hem çevreyi kirleten araçlardan kurtulacak hem de akaryakıt sarfiyatını düşürecek” dedi.
Hafif ticari örneği var
TÜRKİYE’de benzer durumun hafif ticari araçlarda yaşandığını hatırlatan Mustafa Bayraktar, hafif ticari araçlara uygulanan yüzde 10’luk ÖTV’den tüm markaların yararlandığını ama yerli modellerin avantajının ve pazar payının daha yüksek olduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.