Yeraltında enerji arayışı
Türkiye enerjisini yeraltında arıyor.
Zorlu Potrogas Proje ve Yatırımlar Direktörü Şahin Göndiken, Güneydoğu Anadolu ve Trakya'da yoğunlaşan petrol arama çalışmalarında, 42 adet yerli ve yabancı özel şirketin de arama yaptığını söyledi.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Petrogas ve Amity Oil şirketleri adına 27 adet doğal gaz ve petrol arama ruhsatı bulunan Zorlu Holding'in 2008 yılı içinde 12 petrol arama ve geliştirme kuyusu daha açmayı planladığı bildirildi.
Zorlu Potrogas AŞ Proje ve Yatırımlar Direktörü Şahin Göndiken, 2006 sonu itibariyle dünyada ham petrol rezervinin toplam 1,2 trilyon varil, kalan doğal gaz rezervinin de 181 trilyon metreküp olduğunu söyledi. Göndiken, Zorlu Enerji Grubu'nun petrol ve doğal gazın yanı sıra, alternatif enerji kaynakları olan hidrolik enerji, jeotermal enerji ve rüzgar enerjisi ile ilgili yatırımların devam ettiğini belirterek, "Ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptığımız uzun vadeli yatırımlar ve milli kaynakları değerlendirme projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Bugün için Zorlu Enerji Grubu'nun enerji üretimi için sahip olduğu kurulu gücü 420 MW dolayındadır. Zorlu Enerji'nin 5 yıllık enerji yatırım planı içerisinde ulaşmayı hedeflediği miktar da 4 bin MW olarak belirlenmiştir" diye konuştu.
42 FİRMA PETROL ARIYOR
Göndiken, Türkiye'de 1860 yılında başlayan petrol arama çalışmalarının ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu ve Trakya'da yoğunlaştığını, TPAO dışında 42 adet yerli ve yabancı özel şirketin de arama ve üretim faaliyetlerinde bulunduğunu söyledi.
Trakya'da 13, Diyarbakır'da 2, Gaziantep'te 2, Siirt'te 1, Denizli'de 5, Adana'da 1 ve Konya'da 3 adet ciddi boyutlarda petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri ve bu faaliyetlere bağlı olarak önemli yatırımlarım yapıldığını belirten Gökdiken, Gaziantep, Tuzgölü, İzmir ve Muğla petrol arama bölgelerindeki arama ruhsatlarımızda da çalışmalarımıza hız vereceğiz dedi.
Ceyhan'a Enerji İhtisas Bölgesi
Adana Valisi İlhan Atış, Bakanlar Kurulu kararıyla geçen yıl eylül ayında Türkiye'de ilk kez Adana'nın Ceyhan ilçesinde oluşturulan "Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi"nin uygulanabilirliğini hızlandırmak için çalışma yaptıklarını bildirdi. Vali Atış, Ceyhan'da kurulacak 5 tersaneden birinin inşaatına başlandığını, ayrıca 4 rafineri kurulacağını ifade etti. Atış, bu olumlu gelişmelerin Enerji İhtisas Bölgesi'nin faaliyete geçmesiyle işlerlik kazanacağını belirtti. Atış, "Bilindiği gibi, enerji ihtisas bölgesi kararının üzerinden aylar geçmesine rağmen henüz işlerlik kazanmayınca bir rapor hazırladık. Bu rapor Başbakanımıza kadar sunuldu. Bu bölgenin uygulanabilirliğini çabuklaştıracağız. Bu konuda herhangi bir engel söz konusu değil dedi.
Akaryakıt tüketimi % 5,8 arttı
Petrol Sanayi Derneği (PETDER), bu yılın ilk çeyreğinde toplam akaryakıt tüketiminin yüzde 5,8, otomotiv yakıtları tüketiminin de yüzde 1,4 artış gerçekleştiğini bildirdi. PETDER'in, 2008 yılı Ocak - Mart dönemi raporuna göre, akaryakıt tüketimi artarak toplamda 4,14 milyon ton, otomotiv yakıtları tüketiminde ise 3,8 milyon ton olarak gerçekleşti. 2007 yılı Ocak - Mart dönemine oranla motorin tüketiminde yüzde 3,4, oto gazda ise yüzde 5,3 artış yaşanırken, benzinde yüzde 10,8 daralma gerçekleşti. Siyah ürün tüketimi ise uzun zaman sonra ilk kez yüzde 31,8 oranında arttı.
***
Petrol ve doğal gaz aramada, karada yapılan 1000 metrelik bir kuyunun sondaj maliyeti günümüzde yaklaşık bir milyon dolar, 3000 metrelik bir kuyunun maliyeti ise 3-4 milyon dolar civarında. Denizlerde yapılan sondajlarda ise bu maliyetler 10-50 katına kadar çıkabilmekte.
Kaynak: