Yatırım bankaları ne karar aldı
ABD'de ayakta kalan son iki büyük yatırım bankası aldığı kararla piyasaları şaşkına uğrattı. Wall Strett'te bir devrin sonu geldi.
ABD'de ayakta kalan son iki büyük yatırım bankası da statülerini değiştirdi ve mevduat toplama kararı aldı.
Yatırım bankaları normalde diğer banka, şirket ve kurumlar için çalışıyor; halktan para toplamıyor.
Goldman Sachs ve Morgan Stanley attıkları yeni adım sayesinde ticari bankalar açarak mevduat toplayabilecek. Ayrıca nakde sıkıştıkları zaman Amerikan Merkez Bankası'ndan faydalanabilecekler. Ama aynı zamanda Merkez Bankası'nın denetimine tabi olacaklar.
WALL STRETT'TE BİR DEVRİN SONU
Gözlemciler bu adımın Amerikan finans dünyasının kalbinin attığı Wall Street'te bir devrin sonu olduğunu söylüyor. Amerikan Kongresi ise bu hafta, Hazine Bakanı Hank Paulson'ın hazırladığı, ülke ekonomisini düzlüğe çıkarmayı amaçlayan planı ele almaya hazırlanıyor.
ABD MÜDAHALEYE HAZIRLANIYOR
Bush yönetimi derin mali sıkıntıdaki bankaların ve diğer finans kuruluşlarının batık kredilerini devralacak, 700 milyar dolarlık bir fon oluşturacağını açıklamıştı. ABD Hazine Bakanı Paulson, piyasalarda güvenin tesisi için, diğer ülkelerin de benzer planlar hazırlaması çağrısı yaptı. Kendisinin asla piyasalara müdahalenin iyi bir fikir olduğunu düşünmediğini belirten Bakan Paulson "Ancak şimdi, bu gerekli" diye konuştu.
Demokratlar'ın talep listesi
Bush yönetiminin planının, Kongre'den birkaç gün içinde onay alması bekleniyor. Ancak özellikle Demokratlar, planı bu şekliyle yeterli bulmuyor ve şu talepleri dile getiriyor:
Kongre'nin 700 milyar dolar vereceği Hazine Bakanlığı üzerindeki denetimini artırması,
yalnızca bankalara değil ev sahiplerine de doğrudan yardım yapılması,
şirketleri yardım isteyen üst düzey yöneticilerin maaş ve ikramiyelerinin sınırlandırılması.
Bu maaş ve ikramiyeler, yönetici başına milyonlarca dolar tutuyor.Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ise vergi mükelleflerinin korunması için önlemler alınmasını istiyor.
Amerikan hükümeti geçen hafta, para piyasası yatırım fonları için bir garanti programı oluşturmuş ve Borsa İstikrar Fonu için 50 milyar dolar tahsis etmişti. Amerika'da ayrıca, şirketlerin hisse fiyatlarını spekülatif şekilde düşürdüğünden şüphelenilen açığa satış uygulaması geçici olarak yasaklanmıştı. Açığa satış işlemine getirilen geçici yasak, bankaların hisse senetlerinin değer kazanmasına yardımcı oldu. Kaynak:BBC
Kaynak: