Yastık Altına Hücum
Merkez, yastık altındaki serveti çıkarmaya yardımcı olacak adımı attı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltti.
Böylece bir süredir yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması konusunda Hazine Müsteşarlığı'nın çalışmalarına destek verdi.
Zorunlu karşılıklarda bu opsiyonunun artırılmasıyla 50 milyar dolara yakın altının sisteme dahil edilmesinin hedeflendiğini belirtiliyor.
Kararla bankanın altın rezervleri 2.2 milyar dolar artacak. Böylece piyasaya 6.1 milyar lira likidite sağlanacak.
Merkez, kıymetli maden hariç yabancı para zorunlu karşılıklarının altın olarak tutulan kısmında ise üst limiti yüzde 10'dan sıfıra çekti.
Merkez, bankaların kıymetli maden hariç yabancı para zorunlu karşılıkları için tuttukları altının 23.5 ton (2.3 milyar TL), bankaların Türk Lirası zorunlu karşılıkları için tuttukları altının ise 48.4 ton olduğunu kaydetti.
BANKA KÂRLARI ARTACAK
Karar, bankaların kısa vadeli TL fonlamaya olan ihtiyacını da azaltacak. Bankalar, yüzde 5.75 repo maliyeti yerine yüzde 3 oranındaki altın maliyetini ödeyecek.
10 puanlık her altın tutabilme değişiminin, sektörün 2012 kârını yüzde 0.5 artırması bekleniyor.
Zorunlu karşılıkların bu şekilde tutulması durumunda bankaların, yastık altındaki altını çekmek için farklı ürünler geliştireceği belirtildi.
KATILIM BANKALARINA YARAYACAK
Merkez'in kararıyla altın hesaplarında daha iyi durumda olan katılım bankalarının önemli bir fayda sağlayacağı da belirtiliyor.
Halihazırda bankaların altın stoklarını artırmak için katılım bankaları ile görüştükleri belirtiliyor.
Sektörden birçok kişinin bu bankalar ile yakın temasa geçtiği öğrenildi.
PİYASAYA 6.1 MİLYAR AKACAK
Açıkl maya göre, bankaların döviz cinsinden tutmaları gereken zorunlu karşılık tutarı ve Merkez Bankası döviz rezervleri yaklaşık 1.3 milyar dolar artacak.
Türk Lirası zorunlu karşılıklar için altın tesis imkânının tamamının kullanılması durumunda ise Merkez Bankası altın rezervi yaklaşık 2.2 milyar dolar artacak.
Böylelikle piyasaya yaklaşık 6.1 milyar Türk Lirası likidite kalıcı olarak sağlanacak.
(Kaynak: Sabah)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.