YAŞ’a beş eksikle vekâletsiz protokol düzeni...
Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) Genelkurmay Karargâhı Çakmak Salonu’nda dün başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıya AK Parti’nin üçüncü döneminde Milli Savunma Bakanı olan İsmet Yılmaz ilk kez katıldı.
Önceki şûralarda Genelkurmay Başkanı ile toplantı masasının başında yan yana oturan Başbakan Erdoğan bu kez masanın başında tek idi. Genelkurmay Başkanlığı’na vekâlet eden yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise masada devlet protokolündeki sıralamasına göre oturdu ama önündeki levhada “Genelkurmay Başkan Vekili” ibaresi yer aldı. Orgeneral Özel, Anıtkabir’e de Genelkurmay Başkanı’na ait “0004” plaka yerine Kara Kuvvetleri Komutanı’na ait 033 plakalı otomobille gitti. YAŞ, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile kara, harp ve deniz kuvvet komutanlarının emekliye ayrılması, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ise Balyoz davasından tutuklu bulunması nedeniyle 16 yerine 11 üye ile toplandı. Masanın baş tarafındaki kuvvet komutanlarına ait koltuklara bu kez diğer üyeler oturdu. Böylece “boş koltuk” görüntüsü verilmesinin önüne geçildi.
TAŞDELER DE KATILDI
İnternet andıcı soruşturması kapsamında Savcı’nın “yakalanmasını” talep ettiği Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, mahkeme kararının dün sabah itibarıyla netlik kazanmamış olması nedeniyle toplantıdaki yerini aldı.
‘HAVA’ TEMSİL EDİLMEDİ
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın emekliye ayrılması ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın tutuklu bulunması nedeniyle, şûrada “havacı” üye yer almadı.
YEMEK YOK
Ramazan ayına rastlaması dolayısıyla, bu yıl YAŞ toplantıları sırasında öğle ve akşam yemeği yok. Toplantı masasına da su ve portakal suyu sürahileri yerine yalnızca su sürahileri konuldu.
TUTARSIZ İDDİALAR
Kuvvet komutanı atamalarının YAŞ bitmeden yapılması halinde, korgeneral rütbesindeki bazı komutanların da toplantılara katılabileceği ileri sürülürken, bunun hukuken mümkün olmadığı belirtildi. Orgeneral Özel’in Genelkurmay Başkanlığı’na asaleten atamasının iki yıl sonra yapılacağı ve böylece 4 yerine 6 yıl görevde kalmasının sağlanacağı iddia edildi. Ancak bu mümkün değil. Çünkü yasaya göre, Genelkurmay Başkanlığı koltuğu boşaldığında yerine 45 gün içerisinde atama yapılması gerekiyor.
ÜYELER toplantı masasına yerleşirken, protokol sıralamasına göre önce bir üye sağa, daha sonra bir üye sola oturuyor. Dünkü toplantıda Milli Savunma Bakanı Yılmaz masanın sağına, Orgeneral Özel ise soluna oturdu. Çünkü Milli Savunma Bakanı protokolde Genelkurmay Başkanı’nın arkasında yer alsa da, Kara Kuvvetleri Komutanı’nın önünde bulunuyor.
Çok kısa sürdü ama...
YAŞ toplantısı dün sabah 09.35’te başladı. YAŞ üyelerinin saat 11.55’te Anıtkabir’i ziyaret etmeleri, ardından toplantıya devam edilmesi öngörülmüştü. Ancak sürpriz bir gelişme oldu ve YAŞ toplantısı dün yalnızca 1 saat sürdü. Üyeler planlanandan bir saat önce Anıtkabir’i ziyaret etti. Komuta kademesinin toplu emeklilik kararı almasının ardından, YAŞ’ın ilk gün toplantısının 1 saatte tamamlanması kulislerde heyecan yaratırken, bu kısa toplantıda “kriz” havasının söz konusu olmadığı belirtildi.
ERDOĞAN OLMADAN TOPLANAMIYOR
YAŞ Kanunu, toplantıların Başbakan başkanlığında toplanmasını, Başbakan’ın bulunmadığı oturumların Genelkurmay Başkanı tarafından yönetilmesini düzenliyor. Görevde bir Genelkurmay Başkanı bulunmaması nedeniyle, bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın YAŞ’ın tüm oturumlarında hazır bulunması gerekiyor. 3 gün sürmesi planlanan YAŞ’ın, Başbakan salona gelmediği sürece toplanması mümkün görünmüyor. Orgeneral Özel’in “Genelkurmay Başkanı vekili” olarak toplantıyı yönetip yönetemeyeceği ise tartışma konusu. Çünkü YAŞ’ın bir diğer üyesi olan Milli Savunma Bakanı, devlet protokolünde Kara Kuvvetleri Komutanı’nın önünde bulunuyor
Resmi Konut’ta atama zirvesi
Yüksek Askeri Şûra’nın ilk gün toplantısı dün 1 saatte tamamlanırken hemen ardından Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanlığı’na vekalet eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya geldi. Baş başa 1 saat 45 dakika görüşen Başbakan Erdoğan ve Orgeneral Özel atama ve terfilerdeki kritik noktaları mercek altına aldı. Atamalar, YAŞ’ta alınan terfi kararlarına paralel olarak yapılsa da, aslında YAŞ’ın yetkisi dışında. Atamalar için hükümet ve Cumhurbaşkanı’nın onayı gerekiyor. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Özel’in atama kararnameleri üzerinde yoğunlaştıkları belirtildi.
‘AÇIĞA ALMA’ FORMÜLÜ
YAŞ sonrası, yeni kuvvet komutanlarının kimler olacağı kadar, tutuklu generallerin durumlarının ne olacağı damerakla bekleniyor. Tutuklu bulunan ve rütbe bekleme sürelerini tamamlayan 14 generalin terfi etmeleri yasal olarakmümkün değil. TSK’da görev yapan 362 general ve amiralden 42’sinin tutuklu durumda bulunmasının, bu komutanların görevlerinin yerine getirilmesinde zafiyete yol açabileceği değerlendiriliyor. Hükümetin birinci tercihi tutukluların emekli edilmesi yönünde olsa da, bu uygulamanın yargıya taşınması kaçınılmaz görünüyor. Terfisi gelen 14 generalin emekli edilmeyip görev sürelerinin uzatılması halinde ise bu 14 generalin komuta etmesi gereken görevler fiilen boş kalıyor. Bu sorunlar kapsamında hükümetin “kanun hükmünde kararname” çıkarma yetkisi ilemevzuatta düzenlemeye giderek “müşavirlik” gibi pasif kadrolar oluşturabileceği gündeme gelmişti. Bir diğer seçeneğin de tutuklu generallerin “açığa” alınması ve böylece kadro kontenjanlarının harcanmaması olduğu öğrenildi.
Erdoğan: TSK atılım içerisinde
Başbakan Erdoğan, YAŞ üyeleriyle birlikte ziyaret ettiği Anıtkabir’de özel deftere şunları yazdı: “Büyük Atatürk, koyduğun hedefe uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyet seviyesinin ötesine taşımak azmiyle çıktığımız yolda büyük bir aşk ve heyecanla çalışmaya devam ediyoruz. Önemli küresel sıkıntıların yaşandığı bir dönemde ülkemizin huzur ve istikrar içinde atılımlarını sürdürüyor olması en büyük mutluluğumuzdur. Milletimiz ülkesine inanıyor. Daha mutlu ve müreffeh bir Türkiye’nin inşası için her insanımız gönülden gayret gösteriyor. Bu gelişmeye paralel olarak Silahlı Kuvvetlerimiz de gerek üstlendiği savunma görevlerinde gerek vizyonunu çağın gereklerine uygun olarak yenilemede çok önemli atılımlar gerçekleştirmektedir. Son yıllarda özellikle savunma sanayimizde kaydedilen stratejik gelişmeleri sadece Silahlı Kuvvetlerimiz için değil, ülkemizin geleceği için de son derece hayati kazanımlar olarak görüyoruz. Bu inançla gerçekleştireceğimiz Yüksek Askeri Şûramızın ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyor, ülkelerinin istiklali için canlarını vermiş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhunuz şad olsun.’’
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.