Yarış Atları Tavuklara Emanet

Yarış Atları Tavuklara Emanet

Konya’nın Ereğli ilçesinde bir hara, yarış atlarını tavuklar koruyor.

Kahraman At Çiftliği Müdürü Çapan Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftlikte çoğunluğu İngiliz ve Arap safkan yarış atı olmak üzere 50 at bulunduğunu söyledi.

Yarış atlarının özel bakım istediğini ifade eden Gökdemir, “Toroslar’ın nemi düşük eteklerinde yer alan Ereğli, yarış atları için istenen birçok koşula sahip. Düşük nemde atların akciğerleri daha iyi gelişiyor. Ayrıca atların beslenmesinde protein açısından zengin olan ayrık otunun bölgede yetişmesi de at sahiplerini Ereğli’ye çekiyor” dedi. 

İngiliz ve Arap atlarının Gazi Koşusu da dahil birçok önemli yarışa Ereğli’de hazırlandığını anlatan Gökdemir, bölgede, yarış atlarının bakımı, beslenmesi ve yetiştiriciliği için “at pansiyonculuğu” adı verilen bir işletme türünün de geliştiğini ifade etti.

Gökdemir, atları rahatsız eden en önemli etkenlerden birinin kene olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
         “Çiftlik etrafına 4 adet modern tavuk kümesi yaptık. Tavuklar sayesinde çiftliğimizde kene sayısı yok denecek kadar az. Tavuklar, atlarımızı kenelere karşı koruyor. Çiftlik etrafına kurduğumuz modern kümeslerde 100 tavuğumuz var.  Tavuklar gün içinde sürekli atlarla birlikte oluyor. Tavuk kümeslerini ahırlardan uzak yerlerde yaptık. Çünkü tavuk pisliği gebe kısraklara zararlı, tay düşürmeye neden olabiliyor. Bu yüzden atların yemlikleri sürekli kontrol ediliyor.”