'Yangın Uzmanlık Eğitimi'
Orman Genel Müdürlüğü, yangınlarla daha etkin mücadele etmek amacıyla 'Yangın Uzmanlık Eğitimi' düzenledi.
Fransa ile ortak yapılan orman yangın uzmanlık ve yönetim çalışmasına, Türkiye'nin yangına hassas 16 ilinden 45 orman mühendisi katılıyor.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaklaşık 1 haftadır devam eden ve 25 Mart'ta sona erecek seminerlerle Türkiye'de ilk kez yangın uzmanlarının yetiştirilmesi amaçlanıyor. Teorik olarak başlayan eğitim çalışmaları, helikopterli arazi tespiti ve uygulamalı olarak devam ediyor.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, eğitim çalışmalarını yerinde görmek ve katılımcılara destek vermek için bugünkü eğitim çalışmasına katıldı.
Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ile birlikte Fethiye'ye gelen Kahveci, verilen eğitim çalışması ile Türkiye'de orman çevik kuvvet timinin kurulması için ilk adımın atıldığını açıkladı.
Düzenlenen seminere katılan 80 personelin tim komutanı olarak yetiştirildiğini anlatan Kahveci, tim komutanlarının mayıs ayından itibaren görev bölgelerinde; tam donanımlı ve fiziksel kondisyonu yerinde olarak göreve başlayacağını belirtti.
Oluşturulan timlerle birlikte yangın anında karışıklığın önleneceğini ve her timin kendi görev sahasında çalışma yapacağını vurgulayan Kahveci, böylelikle timler arasında iletişim kurularak yangına en etkin müdahalenin hızlı bir şekilde yapılacağını ifade etti.
Timlerin orman bölge müdürlüklerine bağlı çalışacağını aktaran Kahveci, "Köyler, tatil siteleri, turistik oteller bu bölgede ormanla çok fazla iç içe geçmiş durumda. Timler halinde buralarda dolaşın. Alınması gerekli tedbirler varsa uygulayın. Hatta eğer işletmelerden yangın için personel yetiştirilmesi talebi gelirse onları da eğitin." talimatı verdi.
Oluşturulan 80 timin yangına hassas bölgelerde konuşlandırılacağını açıklayan Orman Genel Müdürü, bu timlerin arasözleri ve söndürme timleri ile yangının çıktığı cephelerde mücadele vereceğini ifade etti.
Tim komutanlarına verilen eğitimlerde helikopterden atlama, büyüyen yangında söndürmede etkili bir teknik olan karşı ateş verme konusunda bilgilendirmelerin yapıldığını belirten Osman Kahveci, "Nasıl bir komando asker, çevik kuvvet polisi, profesyonelce yetiştiriliyorsa, orman yangın söndürme timleri de profesyonelce yetiştiriliyor." dedi.
ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE İÇİN 20 HELİKOPTER ALINACAK
Öte yandan, orman yangın sezonu öncesindeki çalışmalar hakkında da bilgiler veren Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ekipman ve personel olarak gelinen son noktayı şöyle özetledi: "Fethiye-Bodrum arasında yangın sezonunda 3 helikopter ve 2 uçak görev yapacak. Türkiye genelinde ise 16 tanesi helikopter olmak üzere toplam 40 civarında hava aracımız yangınlar için hazır. Ayrıca, 20 helikopter alınması için müracaat ettik. Savunma Sanayi Müsteşarlığı konuyu takip ediyor. Üç yılda arazöz sayısını yüzde 100 artırdık. Donanım, iş makinesi, hava aracı olarak hedeflerimiz yakın zamanda yüzde 98 oranında gerçekleşmiş olacak. Antalya'da uluslararası yangın eğitim merkezi kurulacak. Simülasyon merkezi oluşturularak yangın eğitimleri düzenlenecek."
(CİHAN)
Kaynak: