Yangın büyük ölçüde kontrol altında

Yangın büyük ölçüde kontrol altında

Manavgat'ta 5 Gündür Devam Eden Orman Yangını Büyük Ölçüde Kontrol Altına Alındı.

Manavgat'ta 5 gündür devam eden orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alındı. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yangının sürdüğü tek bölgede, karşı ateş uygulaması yaptıklarını ve hiçbir tehlikeli alanın kalmadığını söyledi. Kahveci, "Büyük bir aksilik olmazsa yangını bitiriyoruz" dedi.

31 Ağustos günü öğle saatlerinde başlayan orman yangını, 60 ev, 88 ahır, bir okul, bir cami, bir köy evi ve yaklaşık 14 bin hektarlık alanda etkili oldu. Dün geceden beri iki ayrı bölgede devam eden yangın, bugün öğleden sonra tek bölgeye düştü. Sadece Çardak'ta süren yangınla ilgili de yetkililerin telaşı yok. Su ile söndürmenin mümkün olmadığı bölgede öncelikle geniş yollar açıldı. Daha sonra yangına doğru ters ateş verildi. Şu an yanan son bölgedeki ateşlerin buluşup yangının tamamen bitmesi için dakikalar sayılıyor.

Yangının Çardak'tan gidebileceği yerin kalmadığını ve diğer noktaların büyük ölçüde söndüğünü vurgulayan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Normal şartlar altında böylesi genişlikteki bir alanın ancak 20 günde yanması gerekiyordu. Ancak buradaki şartlar çok farklıydı. Bir gün içinde 20 günlük mesafe aldı. Türkiye'nin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyindeki illere kadar birçok ilden destek aldık. Yangına toplamda 280 arazöz, 9 helikopter, 7 uçak, 2 bin 500 işçi ve halkla birlikte mücadele ettik. Ancak buradaki yerleşim yerlerinin fazlalığı nedeniyle insan odaklı savunma yaptığımız için yanan alan miktarı fazla oldu. Ama bir köy hariç diğer köylerimizde hasarın oluşmasına engel olduk" diye konuştu.

Kahveci, yerleşim ve vatandaş eksenli savunma yapmamış olsalardı daha az alanın yanacağını, ancak belki de binlerce kişinin dumandan etkilenerek yaralanacağı can kayıplarının fazla olacağını dile getiren Kahveci, "Maddi zararlar devlet tarafından karşılanır. Ama can kaybı zordur. Kaybedilen canı karşılamak mümkün değil. Yangının tüm cephelerinde vatandaşlarımız bize destek verdiler. Sabahlara kadar çalıştılar. Sonuçta yangının belini 5. günde kırdık. Yangının sürdüğü tek bölgenin etrafında yeterli önlem alındı. Yangının kaçacağı bir yer kalmadı. Yani büyük bir aksilik olmazsa Manavgat yangını kontrol altına alındı" dedi.

Kahveci, 33 yıldır ormanda çalıştığını, ancak böylesine hızla büyüyen bir yangına rastlamadığını da sözlerine ekledi. Kahveci, "60-70 kilometre esen rüzgar, bir kıvılcımı bile büyütebilir. Bu yüzden vatandaşlarımızın ormanda daha dikkatli olmalarını rica ediyoruz" diye konuştu.


sondakika