Yabancı misyon temsilcileri Mescid-i Aksa’ya ziyarette bulundu.
Geniş katılımlı ziyarette AB üyesi 22 ülkenin yanı sıra AB, İngiltere, Norveç, Avustralya, Meksika, Arjantin, Brezilya ve Şili’nin diplomat ve misyon şefleri yer aldı.
KUDÜS (AA) – Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden temsilcilerin ağırlıkta olduğu diplomatik heyet, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’yı ziyaret ederek Kudüs İslami Vakıflar İdaresi yetkilileri ile bir araya geldi.
Geniş katılımlı ziyarette AB üyesi 22 ülkenin yanı sıra AB, İngiltere, Norveç, Avustralya, Meksika, Arjantin, Brezilya ve Şili’nin diplomat ve misyon şefleri yer aldı.
Yabancı misyon temsilcilerini Mescid-i Aksa’nın yönetiminden sorumlu Ürdün’e bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Müdürü Azzam el-Hatib ve Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani karşıladı.
Heyet ve Mescid-i Aksa yetkilileri, Harem-i Şerif’in kütüphanesinde basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.
- "Aklıselimin hakim olmasını diliyoruz"
Toplantının ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Müdürü Hatib, diplomatik heyeti, "Mescid-i Aksa’da tüm yaşananlar hakkında bilgilendirdiklerini" belirtti.
Hatib, "(Diplomatlar) Mescid-i Aksa dahil kutsal mekanların Ürdün Krallığı'nın himayesindeki statüsüne güçlü bir şekilde desteklerini ifade ettiler. Geldikleri için kendilerine çok teşekkür ediyoruz." dedi.
Mescid-i Aksa yetkilisi, İsrail’de yakın zamanda göreve gelen hükümetin aşırı sağcı politikaları ve özellikle Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya yönelik provokatif eylemleri hakkındaki bir soruya karşılık, "Aklıselimin hakim olmasını, Mescid-i Aksa’nın 2000’den önceki tarihi ve hukuki statüsüne geri dönmesini ve olduğu gibi kalmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.
Bu arada, ziyaretin sonunda diplomat grubunun ortak basın açıklaması yapması bekleniyordu, ancak neden belirtilmeden bunun iptal edildiği duyuruldu.
- Ben-Gvir'in provokatif Mescidi-i Aksa baskını
İsrail'in provokatif eylemleriyle tanınan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 3 Ocak'ta İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.
Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı politikalarıyla bilinen Yahudi Gücü Partisi lideri Ben-Gvir, 5 yıl sonra Harem-i Şerif'e giren görevdeki ilk İsrailli bakan olmuştu.
Baskına Filistin yönetiminin yanı sıra Türkiye dahil çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluştan tepki açıklamaları ve "statükonun korunması" mesajı gelmişti.
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış anlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.