Windows'ta neler olmalı?
Windows'tan neler istersiniz?
Microsoft'un, yaygın işletim sistemi Windows'un, diğer işletim sistemlerinden nesi eksik? Eksiklerin listesi ve mükemmel bir işletim sistemi teklifleri..
Dünyada en çok kullanılan işletim sisteminin Microsoft Windows olduğu bir gerçek. Peki hiç aklınızdan diğer işletim sistemlerini kullananların ne gibi avantajlara sahip olduğunu geçirdiniz mi?
ShiftDelete.Net ekibi olarak ofiste çalıştığımız sırada hayatı boyunca sadece Mac kullanmış birinin gelip "Amma uğraşıyorsun şu işlemle, Mac'de bunun kolayı var" demesinden bıktığımız için, Windows'un rakiplerine göre ne yönlerden eksik olduğunu listeledik. Üstelik birçoğunu edinmeniz için gerekli bağlantılar da önümüzdeki sayfalarda sizleri bekliyor.
Expose
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Çalışan tüm uygulamalarınızın görüntüsünü istediğiniz anda düzenli bir şekilde ekranda görüntülemek ve bu genel görünüm üzerinden düzen yapmak aslında mümkün. Mac kullanıcıları bu özelliği Expose olarak biliyor ve bu rahatlığa sadece F3 tuşuyla erişiyor.
Windows'ta da bu özelliği görmek isteyenlerin ise tek yapması gereken iEx for Windows aracını kullanmak. Aynı amaca hizmet eden daha derli toplu bir yazılım için TopDesk'i tercih edebilirsiniz ancak 14 günlük deneme sürümü sonrası 20 dolar ücret gerektiriyor.
İlgili adres: iEx For Windows
İlgili adres: Topdesk
Virtual Workspace
Linux kullanıcılarının en büyük konforlarından biri olan ve Leopard ile Mac OS X sahiplerinin de kavuştuğu Virtual Workspace, bir sürü uygulama çalıştırırken açık pencereler arasında kaybolmamanız için sanal çalışma alanları oluşturmanızı sağlıyor. Windows XP kullanıcıları bu özelliğe Microsoft Virtual Desktop Manager ile sahip olurken, Vista kullanıcıları ise Dexpot gibi üçüncü parti programlar kullanmak durumunda. İyi haber: her ikisi de ücretsiz!
İlgili adres: Microsoft VDM
İlgili adres: Dexpot
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Back to My Mac
Ofiste bilgisayarınızı açıp evde yarım bıraktığınız çalışma dosyasını ve masaüstünüzün geri kalanını aynen görmek, Leopard'ın Back to My Mac özelliği ile mümkün. Bu uzaktan erişimi sağlamak için ayrıca Apple'ın yıllık 99 dolar olan .Mac servisini de kullanmak gerekiyor. Ne yazık ki Windows'taki çözüm biraz daha tuzlu. Aylığı 20 dolar olan GoToMyPC ile Windows bilgisayarınıza herhangi bir web tarayıcısında erişim sağlayabilirsiniz.
İlgili adres: GoToMyPC
Ekran Paylaşımı
Yine Leopard ile gelen bir Mac özelliği olan ekran paylaşımı, sohbet esnasında arkadaşlarınızın ekranlarında gördüklerinin aynısını görüntülemenizi sağlıyor. Windows'ta buna benzer bir özelliği LiveLook.net sayesinde edinebilirsiniz.
İlgili adres: LiveLook
Time Machine
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Apple'ın en çok gürültü koparan özelliklerinden biri olan ve yedeklediğiniz dosyaları önceki haline döndürerek, yaptığınız hataları telafi eden Time Machine özelliğinin bir benzeri aslında en ucuz Windows Vista'da bile mevcut. Shadow Copy adlı özelliği Windows Vista Ultimate, Business ve Enterprise sürümlerinde doğrudan kullanabilirken, Home Basic ve Home Premium gibi sürümlerde tek ihtiyacınız olan Shadow Explorer adlı araç.
İlgili adres: Shadow Explorer
ISO Yazdırma
Hemen "Nero var ya!" diye düşünmeyin; diğer işletim sistemleri ISO dosyalarını DVD veya CD'ye herhangi bir programa ihtiyaç duymadan yakabiliyor. Windows'ta ise bu işlemi yapmak için ISO Recorder gibi ücretsiz bir üçüncü parti yazılıma ihtiyacınız var.
İlgili adres: ISO Recorder
Yapışkan Notlar
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Mac ve Linux kullanıcılarının çağlar öncesinden bu yana kullandığı Stickies ve TomBoy Notes adlı sanal not kağıtlarının bir benzeri Vista ile gelen Windows Sidebar'da bulunuyor. Ancak pek de başarılı olduğu söylenemez. Gerçek yapışkan not konforunu sağlamak için ücretsiz olan Stickies for Windows'u deneyin.
İlgili adres: Stickies for Windows
Podcast Hazırlama
Radyoculuğa soyunmak isteyenleri de baltalayan Windows, Apple'ın Garage Band benzeri bir podcast (sesli yayın) hazırlama aracından da yoksun. Siz en iyi Audacity ile ses dosyanızı kesip biçin, ardından da EasyPodcast ile yayına verin.
İlgili adres: Audacity
İlgili adres: EasyPodcast
Yazılım Havuzu
Linux kullandıysanız mutlaka bilirsiniz; ihtiyacınız olan yazılımı aramak için içeriğini Google'a yazıp onlarca sayfa dolaşmak zorunda değilsinizdir. İhtiyacınız olan yazılımı havuzdan bulup kurulumu otomatik olarak yapan Ubuntu'daki Synaptic Package benzeri bir uygulama ne yazık ki Windows'ta yok. Bunun önemli bir sebebi de elbette bir tarafta tüm yazılımlar ücretsiz ve açık kaynak kodluyken, diğer tarafta neyin lisanslı neyin ücretsiz olduğunun tam bir arapsaçı durumunda olması.
Masaüstü Küpü
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Sanal çalışma alanlarınızı veya aktif pencerelerinizi küp şeklinde yüzeylere dağıtıp, işlevsel olmasa da göz alıcı tasarımlarda kullanmak Linux ile mümkün. Windows kullanıcıları için benzer bir ücretsiz uygulama yok ancak 14 günün sonunda 20 dolar ödeyerek kullanmak kaydıyla DeskSpace'i deneyebilirsiniz.
İlgili adres: DeskSpace
Uygulama Köşesi
Mac'in alt kısmında yer alan ve üzerine gelince büyüyen simgelere sahip olan bir sıralama görmüşsünüzdür. Bu özelliğin adı Dock ve Windows'un Başlat Menüsü'nün aksine çok daha hızlı ve pratik bir kullanıma sahip. Neyse ki aynı özelliği Windows'a ücretsiz olarak ObjectDock ile ekleyebiliyorsunuz. 20 dolar olan sürümde ise daha fazla animasyon, sekmeli bölümler ve ekranda birden fazla uygulama bölümü kullanma gibi seçenekler mevcut.
İlgili adres: ObjectDock
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Ekran Görüntüsü Alma Seçenekleri
Windows'ta farklı bir program kullanmadan istediğiniz gibi bir ekran görüntüsü yakalamak tam bir karın ağrısı. Mac'te ise Command+Shift+3'e bastığınızda ekranın o hali doğrudan masaüstünüze dosya olarak kaydoluyor. Ayrıca Cmd+Shift+4 ile fare imleci görüntüyü istediğiniz alanda almanıza olanak sağlıyor. Windows'ta olmayan bu özelliği 15 dolarlık Better Screenshots ile kullanabilirsiniz.
Better Screenshots
Cover Flow
Mac kullanıcılarına tanıdık gelecek olan bu terim, klasörlerin, dosyaların ve diğer verilerin görsel olarak dolaşımına imkan tanıyan eğlenceli bir Mac OS X özelliği. Windows Vista ile klasörlerde dolaşım biraz daha gelişse de, Cover Flow'a yakın bile sayılmaz. Ancak Mac kullanıcılarından bu alanda geri kalmamak için ücretsiz bir araç kullanabilirsiniz: Harmony
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Web Sunucusu
Başlık gayet açık, tüm web sitesi sahiplerini kendinden kaçırmak ister gibi görünen Windows, Mac veya Linux'un aksine önceden yüklenmiş bir web sunucusu sağlamıyor. Bunun için Windows XP Home veya Vista Home Basic kullanıcıları Apache HTTP Server programını indirebilir.
İlgili adres: Apache
POSIX Uyumluluğu
Dünyadaki neredeyse tüm işletim sistemlerinin (tarih öncesi olanlar dahil) uyumlu olduğu Unix tabanlı POSIX standardını çalıştırmayan tek işletim sistemi hangisidir? 5 puan, Windows cevabını veren kırmızı masaya giderken, bu standartla uyumluluğu sağlamak isteyen Windows kullanıcıları da Cygwin adlı ücretsiz Linux emülatörünü tercih ediyor.
İlgili adres: Cygwin
Tek Dosyalık Uygulamalar
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!
Başlıkla birlikte iç çektiğinizi duyar gibiyiz. Windows içinde kullanılan en basit uygulamaların bile kendi alt klasörleri ve birçok sistem dosyası mevcut. Mac işletim sistemlerinde ise tam tersine birden fazla dosyaya sahip uygulama sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda. Üstelik bu programı kaldırmak istediğinizde tek yapmanız gereken de uygulamayı alıp çöp kutusuna taşımak.
Ne yazık ki Windows'un bu derdine çözüm üretmek mümkün değil. Üstelik çok cesur kararlar alınmazsa (ki pek sanmıyoruz) gelecek olan Windows daha basit olmak yerine daha da karmaşık olacak.
http://shiftdelete.net - Erhan Kahraman / Haber7