Virüs tehdit etmeye başladı
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Coşkun, özellikle 50 yaş ve üzeri vatandaşların kişisel korunmalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'de 5 ilde görülen ve 3 hastanın hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen Batı Nil Virüsü'nden korunmak için vatandaşların sivrisinek ısırıklarından korunması gerektiği bildirildi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Coşkun, özellikle 50 yaş ve üzeri vatandaşların kişisel korunmalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Tüm dünyada Batı Nil Ateşi olarak bilinen hastalığın genellikle ABD, Asya, Doğu ve Güney Avrupa ile Balkanlar'da yaygın olduğunu belirten Doruk Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Coşkun, Batı Nil Virüsü'nün insanları, kuşları, sinekleri, atları ve bazı memelileri enfekte ettiğini kaydetti. Coşkun, virüsün "Culex" cinsi sivrisinekle taşındığını ve insanları ısırmasıyla bulaştığını söyledi. Batı Nil Ateşi'nde ölüm oranının yüzde 3 ila 15 olduğunu dile getiren Dr.Coşkun, özellikle 50 yaş ve üzeri vatandaşları virüse karşı dikkatli olmaya çağırdı. Hastalığın belirtilerinde baş ağrısı, ateş, vücutta ağrı, deride kızarıklıklar şeklinde görüldüğünü söyleyen Coşkun, daha şiddetli olgularda ise baş ağrısı ile birlikte yüksek ateş, vücut kaslarında zayıflık, koma gibi belirtiler görüleceğine dikkat çekti.
Batı Nil Ateşi'nin bilinen bir tedavisinin halen daha olmadığının altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Coşkun, en ufak bir şüphede doktora başvurulması gerektiğini belirterek korunma yöntemlerinde alınacak önemleri şöyle sıraladı: "İnsanlar için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır. Hastalıktan korunmada en önemli yol sivrisineklerle mücadeledir. Kapı ve pencerelerden sivrisineklerin girişinin engellenmesi, uzun kollu gömlek ve pantolon giyilmesi, sinek kovucu maddelerin sürülmesi gibi tedbirler alınmalıdır."
CİHAN