Vekiller kavga etti maddeler komisyondan geçti

Vekiller kavga etti maddeler komisyondan geçti

"4+4+4" düzenlemesinin görüşüldüğü komisyonda dün yine kavga çıktı. Salona yaklaşık 100 AK Parti'li milletvekili çıkarma yaparken, muhalefete yer kalmadı

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.
 
Maddeler kavga gürültü arasında tek tek oylandı. 20 maddenin okunması sırasında yaşanan kavga nedeniyle okunan hiçbir madde duyulmadı ancak tüm maddeler komisyondan geçti. CHP Grup Başkanvekilleri de salondan çıkmak zorunda kaldı. Uzun boylu ve genç AK Partili milletvekilleri kürsünün önünü kapatmış durumda. Muhalefetin kürsüye yaklaşmasına izin vermiyor.
 
YARLANANLAR VAR
 
Çok sayıda sandalyenin parçalandığı salonda çıkan arbedede TV8 kameramanı Ufuk Karagöl kamerasıyla birlikte yere düştü. Kameraman Karagöl'ün yere düştüğü sırada diğer gazeteciler yardım etmek istedi ancak kameraman kavganın tam ortasında kaldı. Güçlükle salondan çıkarılan Karagöl'ün başının yarıldığı görüldü. Karagöl Ankara Güven Hastanesi'ne kaldırıldı. Arbedede yaralanan bir diğer kişi ise CHP milletvekili Nur Serter. Nur Serter'in arbede sırasında ayağı ezildi.

CHP'Lİ ALTAY YERE DÜŞTÜ
 
AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri birbirlerini yumruklarken, CHP'li Altay dengesini kaybederek yere düştü
 
Bazı AK Parti'li milletvekilleri kameramanları iterek dışarı çıkardı
 
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, CHP milletvekillerinin oturacak yer bulamaması üzerine kavga çıktı. AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri birbirlerini yumruklarken, CHP'li Altay dengesini kaybederek yere düştü.
 
Komisyonda, önceden gelen AK Parti milletvekilleri koltuklara oturarak, toplantının açılmasını beklemeye başladı.
 
Toplantı salonuna gelen CHP milletvekilleri, oturacak yer olmadığını görünce, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''komisyon işgal edilmiş'' diye bağırdı.
 
CHP milletvekillerinin salona girmemesi nedeniyle tartışma büyüdü.
 
Bu arada, AK Parti milletvekilleri ve Komisyon Başkanı Nabi Avcı, kameramanların dışarıya çıkmasını istedi.
 
Toplantı salonun girişinde bekleyen CHP'li milletvekilleri çıkmalarını engelleyince, bazı AK Parti milletvekilleri kameramanları iterek salondan çıktı.
 
Yumruklaşma sırasında, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, dengesini kaybederek yere düştü. Altay'ın yerde, AK Parti milletvekilleri tarafından tekmelendiği iddia edildi.
 
Bazı AK Parti milletvekillerinin kavga sırasında, ''12 saat kitap okursanız böyle olur'' dediği duyuldu.
 
Gerginlik sürerken, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'ya sert bir cisim fırlatıldı. Cismi eline alan Avcı, basın mensuplarına, gösterdi.
 
Kavga devam ederken, komisyon uzmanı kanun teklifin maddelerini okumaya devam etti. ''Söz istiyoruz'' diye bağıran muhalefet milletvekilleri, ''Kahrolsun faşizm'', ''AKP diktatörlüğü sona erecek'', ''Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek'' diye slogan attı.
 
TEKLİF KABUL EDİLDİ
 
Tüm bu yaşananlar arasında zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda 30 dakikada kabul edildi. AK Parti milletvekilleri, tüm maddelerin komisyondan geçmiş olmasını kutluyorlar.
 
Teklife göre, ilköğretim kurumları; ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulacak. Ancak imkan ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilecek.

MUHALEFET TEPKİLİ
 
CHP Grup Başkanvekili İnce: ''Parlamenter demokrasi fiilen sone ermiştir. Bu iş bitti''
 
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: ''Otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır, onun da ötesine geçmiştir''
 
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavgayı değerlendirirken, ''Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Bu iş bitti'' dedi.
 
İnce, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavganın ardından, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
 
''Yere düşmüş arkadaşımıza tekme atan bir ş....siz vardı'' ifadesini kullanan İnce, ''Hangi mahkeme ne yapıyorsa yapsın. İnsanlıktan nasibini almamış mahluklar'' diye konuştu. İnce, şöyle devam etti:
 
''AKP'liler, 'bizim çoğunluğumuz var, sizi konuşturmayız, gerekirse döveriz' diyorlar anlayacağınız. Milletvekili dövüyorlar, gazeteci dövüyorlar. Burada bizim can güvenliğimiz de kalmadı. Yüreği olan herkese sesleniyorum; CHP burada. Bunlara ezilmeyeceğiz, pes etmeyeceğiz. Parlamenter demokrasi fiilen sone ermiştir. Bu iş bitti.''
 
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise ''Bugün çoğunluğun zorbalığının TBMM ve Türk milletinin tarihine geçirildiği gündür. Bugüne kadar ben AKP'nin eğilimini 'otoriter eğilim, otoriter rejim' olarak tanımlıyordum ama otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır, onun da ötesine geçmiştir. CHP bu teklifin peşini bırakmayacaktır'' dedi.
 
CHP milletvekilleri daha sonra, ''kahrolsun faşizm'' şeklinde slogan attı.
 
MHP Grup Başkanvekili Şandır: ''Teklif gayrimeşrudur''
 
-''Bu konuda sorumluluk sayın Cemil Çiçek'e aittir. TBMM'de milletin iradesi çiğnenmiştir. Bu despotizmdir, tek adam yönetiminin dayatmasıdır''
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edilen teklifin gayrimeşru olduğunu söyledi.
 
TBMM Milli Eğitim Komisyonunun MHP'li üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Şandır, yaşananların kabul edilemeyeceğini belirterek, 'TBMM'nin şahsiyetine, Türk demokrasisine ve Türk milletine hakaret edilmiştir. Bunun sorumlusu ve müsebbibi AKP iktidarı, başta Başbakan Erdoğan ve AKP yöneticilerdir'' dedi.
 
Türk milletinin geleceğini şekillendiren bir düzenlemenin Komisyon görüşmelerinin yarım saat içinde tamamlandığını anlatan Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Başbakan'ın talimatıyla AKP milletvekilleri bir fiili durum yaratmış; bizlerin komisyon başkanına ulaşmamızı engellemişlerdir, komisyon üyesi arkadaşlarımızın söz taleplerine yanıt vermemişlerdir. Bugün kabul edilen teklif gayrimeşrudur. İçtüzüğün amir hükümlerine göre görüşülmemiştir, Teklifin Genel Kurula indirilmesi gayrimeşru olacaktır. Bu konuda sorumluluk Sayın Cemil Çiçek'e aittir, TBMM'de milletin iradesi çiğnenmiştir. Bu despotizmdir, tek adam yönetiminin dayatmasıdır. MHP olarak bunu asla kabul etmeyeceğiz. Bu sonucu kabul etmeyeceğiz, Komisyonunu bu kararını yok sayacak ve bu çirkinliği milletimize anlatacağız.''
 
MHP Ankara Milletvekili Zuhal Topcu da ''hiçbir demokrasi ve özgürlüğe sığmayan eylemle'' teklifin komisyondan milletin iradesine hiçe sayarak geçirdiklerini savunarak, ''Bu zorba demokrasidir. Kendilerinin ileri demokrasi olarak bahsettiği kavram eyleme dönüştürdüklerinde zorba demokrasiye dönüşmüştür. Milletin sesini kısmışlardır. Buradan millete şikayet ediyoruz milletin artık yüreğini otaya koyması, şikayetini toplu olarak dile getirmeleri ve dayatma olarak ortaya konan böyle bir düzenlemenin kabul edilmesi mümkün değil. Biz de milleti göreve davet ediyoruz'' diye konuştu.
 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise yaşanan kavgayı anlatarak, kaba kuvvet ve çoğunluk diktatoryasıyla karşılaştıklarını ifade ederek, ''Bugün kara gündür. Türkiye bugün çoğunluk hegemonyasının altına girmiş bulunmaktadır. Milletvekilleri kaba kuvvet kullanılarak susturulmuştur, yangından mal kaçırırcasına teklifi Komisyondan AKP emrivakisiyle geçirilmiştir. Siyasi muhalefeti Parlamentoda yaptıramazsanız sosyal muhalefete döner ve bu da bu iktidarın sonu olur'' dedi.
 
KABUL EDİLEN TEKLİF NEYİ İÇERİYOR?
 
AK Parti Grup başkanvekillerinin verdiği teklifle, ilköğretim okullarının kademeleri; 4 artı 4 yıl olarak iki kademeli olarak düzenleniyor, ''kesintisiz eğitimi'' uygulamasına ise son veriliyor
 
AK Parti Grup başkanvekilleri tarafından verilen, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.
 
Kabul edilen teklife göre, okulların kademeleri, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan kurumlar olarak düzenleniyor.
 
Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.
 
Teklife göre, ilköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. ''Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır'' ifadesi , kanundan çıkarılıyor.
 
Bu kurumlar, ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullarından oluşacak. İlköğretim birinci ve ikinci kademe okulları bağımsız okullar halinde kurulabileceği gibi imkan ve şartlara göre birlikte de kurulabilecek.
 
İlköğretim 6-14 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve Devlet okullarında parasız olacak.
 
Yasanın yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında eğitim görenler, eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacak.
 
Teklifle, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ilköğretim ikinci kademesini tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek.
 
Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
 
İlköğretim birinci kademesinin son ders yılında öğrencilere; ikinci kademede devam edebilecekleri, ikinci kademenin son ders yılında da ortaöğretimde devam edebilecekleri ''okul ve programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı yaşam standardı'' konusunda tanıtıcı bilgiler verilecek. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak.
 
-Bağımsız okullar olarak kurulacak-
 
İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. Yasadaki ''kesintisiz'' ibaresi çıkarılıyor. İlköğretim kurumları, 4 yıl süreli ilköğretim birinci kademe okulları ile 4 yıl süreli ilköğretim ikinci kademe okullarından oluşur. İkinci kademe ilköğretim okulları, ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek. Hangi programlar için ilköğretim ikinci kademe okullarının oluşturulacağı Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
 
İlköğretim kurumlarının ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullar olarak bağımsız okullar halinde kurulması esas olacak. Ancak imkan ve şartlara göre ilköğretim birinci ve ikinci kademe okulları birlikte de kurulabilecek.
 
Nüfusun az ve dağınık olduğu yerlerde, köyler gruplaştırılarak merkezi durumda olan köylerde ilköğretim birinci ve ikinci kademe okulları ve bunlara bağlı pansiyonlar, gruplaştırmanın mümkün olmadığı yerlerde yatılı ilköğretim bölge birinci ve ikinci kademe okulları kurulacak.
 
Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek.
 
Düzenlemede belirtilen ilköğretim birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
 
Yasadaki, ''ilköğretim okulu'' ibaresi, ''ilköğretim birinci kademe'' şeklinde değiştiriliyor.
 
Çırak olabilmek için ''14 yaşını doldurmuş, en az ilköğretim okulu mezunu olmak'' şartı da değiştiriliyor. Çırak olabilmek için 11 yaşını doldurmak ve ilköğretim birinci kademeden mezun olmak şartı getiriliyor.
 
-Katsayı-
 
Teklifle, üniversiteye girişteki katsayı uygulamasına ilişkin düzenleme de yapılıyor. Buna göre, Yükseköğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri, imkan ve fırsat eşitliğini sağlayacak tedbirleri almak kaydıyla, YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak.
 
Yükseköğretim kurumlarına, esasları YÖK tarafından belirlenen merkezi sınavlarla girilecek. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek. Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.
 
Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra YÖK kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilecek.
 
Kişinin üniversitede, ortaöğretim kurumundan mezun olduğu meslek dalıyla aynı bölüme yerleşmesi halinde ortaöğretim puanına ek olarak, ortaöğretim puanının yüzde 6'sı yerleştirme puanına eklenecek.
 
Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek. Bu öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığının görüşü üzerine YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
 
Önlisans mezunları için, ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile her yıl dikey geçiş kontenjanı ayrılabilecek.
 
Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurtdışında tamamlayan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları YÖK tarafından belirlenecek. Uluslararası andlaşmalar gereği Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında burslu olarak öğrenim görecek yabancı uyruklu öğrencilerin yerleştirme işlemleri YÖK tarafından yapılacak.
 
YÖK tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre, belli sanat ve spor dallarında üstün kabiliyetli olduğu tespit edilen öğrenciler ile TÜBİTAK tarafından tespit edilen uluslararası bilimsel yarışmalarda ödül kazanan öğrenciler, ilgili dallarda eğitim yapmak kaydıyla yükseköğretim kurumlarına yerleştirilebilecek.
 
-FATİH Projesi-
 
Teklifle, Rize Üniversitesinin adı ''Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'', Kayseri Abdullah Gül üniversitesinin adı ise ''Abdullah Gül Üniversitesi'' şeklinde değiştiriliyor.
 
Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.
 
Bu madde uyarınca yapılacak alımlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumunun görüşü alınarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle düzenlenecek.
 
FATİH Projesi kapsamında MEB'e bağlı okullara internet erişim hizmetleri ve ağ altyapısının sağlanması için MEB ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde üst yöneticinin onayıyla 15 yıla kadar gelecek yıllara yaygın yüklenmelere girişilebilecek.
 
-Yeni madde eklendi-
 
Teklifte, üniversiteye girişte yeni katsayı uygulamasına yer veriliyor. FATİH projesi kapsamında, 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, kamu ihale kanununa tabi olmayacak.
 
Teklife ihdas edilen yeni madde ile devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kurulan vakıflardan Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışlar da devlet üniversitelerine ve ileri teknoloji enstitülerine yapılan bağışlarda olduğu gibi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından beyannamelerde bildirdikleri gelirlerden ve kurum kazançlarından indirilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.