Van Gogh'un Sırrı Çözüldü

Van Gogh'un Sırrı Çözüldü

20. yüzyıl sanatını ciddi şekilde etkilemiş olan Van Gog'un imzasını taşıyan köylü kadın portresi, resmedildiği tarihten yaklaşık 120 yıl sonra şifresi çözüldü.

Analytical Chemistry dergisine manşet olan Van Gogh'un 1887 tarihli Patch of Grass isimli peyzajının altına gizlenen 17,5 cm ebatında kadın portresi, gelişmiş X-ray tekniğiyle ortaya çıkarıldı.

Sanat uzmanlarının bu resimden daha önceden fikir birliği olmasına karşı , teknik yetersizlikler yüzünden tablo üzerinsdeki figürün sadece baş kısmının konturlarını beliryebilmişlerdi. Uzmanlar o dönemki koşullar altında maddi yetersizlik yüzünden kullanılmış tuvalleri tekrardan kullanarak, resmedilmiş tablonun üzerine yeni resim yapıldığını öne sürüyorlar.

Delf Teknoloji Üniversitesi'nde bilim adamı olan Joris Dik; “ Vincent Van Gogh'un varolan çoğu eserinin diğerlerinin üzerine boyandığı varsayılıyor. Van Gogh bir bakıma kendi kanvazlarını geri dönüşümlü kullanıyordu” dedi. Bilim adamı sözlerine şu şekilde devam etti: "Önce tablonun 3 boyutlu bir modelini yapıyoruz. Daha sonra her bir katmanı ayrı ayrı soyuyoruz. Sonuçta elimize saklı resmin ayrıntılı bir görüntüsü çıkıyor"

Professor Koen Janssens ile Dr. Joris Dik önderliğindeki grup, gelişmiş teknolojiyi kullanarak tuvalin üzerindeki atomları harekete geçirmekle işe başladı. Sonrasında, her rengi belirleyen elementin kendi X-ray'lerini üretip, renkleri floresan bir dedektörle ayrıştırdı. Tuvalin boyutunun küçük olamsı nedeniyle tarama iki gün sürdü.



Çağdaş sanatın öncülerinmden olan Van Gogh'un keşfedilen portresi, sanatçının bir Hollanda kasabası olan Nuenen'de yaşadığı dönemdeki resimlerini andırıyor. Van Gogh'un o döneme ait en meşhur resmi 1885 tarihli Patates Yiyenler / The Potato Eaters idi. Patch of Grass ise iki buçuk yıl sonra Paris'e taşındığı, bir diğer deyişle empresyonist akımdan bir hayli etkilendiği sırada ürettiği çalışmalarındandı

Kaynak:Haber Kaynağı