Üniversiteli zamanını nasıl geçiriyor?
Ankara'da yapılan araştırmada, üniversite öğrencilerinin yüzde 28'inin günlük zamanının 2 saatinden fazla bir bölümünü müzik dinlemeye ayırdığı belirlendi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş ve Yrd. Doç. Dr Coşkun Polat ile Ankara Üniversitesi Sosyoloji bölümü araştırma görevlisi Yonca Odabaş tarafından yapılan “Üniversite Öğrencilerinin Okuma Alışkanlığı: Ankara Üniversitesi Örneği” konulu bilimsel çalışmada, öğrencilerin müzik dinleme, bilgisayar kullanma ve televizyon izlemeye ayırdıkları süreler araştırıldı. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmalarında Ankara Üniversitesi'nde eğitim gören 153'ü kız 304 öğrenciyle yaptıklarını, bu öğrencilerin 151'nin fen, 153'ünün de sosyal bilim eğitimi gördüğünü söyledi.
MÜZİK DİNLEMEYE AYIRDIKLARI ZAMAN
Araştırmalarında öğrencilerin müzik dinlemek için günlük ne kadar süre ayırdıklarını belirlediklerini anlatan Odabaş, günde 2 saatten fazla müzik dinleyen öğrencilerin oranının yüzde 28 olduğunu ifade etti. Araştırmada günde 2 saatten fazla bölümünü müzik dinleyen kız öğrencilerin oranın yüzde 36.6 olduğunu buna karşın erkek öğrenci oranın yüzde 19.2 olduğunu anlatan Odabaş, “Günde 1 ila 2 saat arasında müzik dinleyen öğrencilerin oranı yüzde 25.3 olurken, bu oran kız öğrencilerde yüzde 27.5, erkek öğrencilerde ise 23.2 oldu” diye konuştu.
TELEVİZYON İZLEME ORANLARI
Üniversite öğrencilerin yüzde 16.1'nin günde 2 saatten fazla televizyon izlediklerini saptadıklarını anlatan Odabaş, şunları söyledi:
“Kız öğrenciler arasında günde 2 saatten fazla televizyon izleme oranı yüzde 16.3 olurken, erkek öğrenciler arasındaki oran ise 15.9 oldu. Kız öğrencilerin yüzde 35.9'u günde 1 ila 2 saat arasında televizyon izlerken, bu oran erkek öğrencilerde 31.1 oldu. Müzik dinleme eğiliminde olduğu gibi televizyon izlemede de kızların oranın erkeklerden yüksek olduğunu gözledik.”
BİLGİSAYARA AYRILAN ZAMAN
Öğrencilerin oyun, eğlenme ve sohbet etme gibi amaçlarla günde ortalama bilgisayar başında geçirdiği süreleri de belirlemeye çalıştıklarını vurgulayan Odabaş, öğrencilerin yüzde 25'nin günlük zamanlarının 2 saatten fazlasını bilgisayar başında geçirdiklerini söyledi.
Erkek öğrencilerin yüzde 25.2'sinin, kız öğrencilerin ise 24.8'nin günde 2 saatten fazla bilgisayar kullandıklarını sözlerine ekleyen Odabaş, “Öğrencilerin yarısının söz edilen her üç faaliyet için ortalama ikişer saatten olmak üzere günlük toplam 6 saatini müziğe, televizyon yayınına ve bilgisayar başında eğlenmeye harcaması oldukça düşündürücü bir durumdur” diye konuştu.