Ulusal Bilim Olimpiyatları'na Özel Okullar Damgasını Vurdu
Ulusal Bilim Olimpiyatları İkinci Aşama Sınavları'nda Üstün Başarı Göstererek; Altın, Gümüş ve Bronz Madalya Almaya Hak Kazanan Öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda Düzenlenen Törenle Açıklandı.
Ulusal Bilim Olimpiyatları İkinci Aşama Sınavları'nda üstün başarı göstererek; altın, gümüş ve bronz madalya almaya hak kazanan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen törenle açıklandı. Olimpiyatları'nda birinciliği 14 madalya ile Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi kazanırken, İkinciliği İstanbul Özel Fatih Fen Lisesi, üçüncülüğü ise İzmir Fen Lisesi elde etti. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Bilgisayar dallarında madalya kazanan 55 öğrenci, olimpiyat takımı kursuna alınacak. Bu öğrenciler arasından seçilecek genç bilimadamı adayları, Türkiye'yi uluslararası bilim olimpiyatlarında temsil edecek.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun yürüttüğü Ulusal Bilim Olimpiyatları'nın sonuçları açıklandı. 29 - 30 Kasım tarihlerindeki ikinci aşama sınavında üstün başarı gösteren gençler, MEB Şura Salonu'nda coşkulu bir topluluğun alkışları arasında madalyalarını aldı.
Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda öne çıkan okul ise Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi oldu. Samanyolu öğrencileri; 3 altın, 7 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplamda 14 madalya alarak büyük bir başarıya imza attı.
İstanbul Özel Fatih Lisesi de 1 altın, 5 gümüş, 3 bronz ile en çok madalya kazanan ikinci okul oldu. Devlet okullarından İzmir Fen Lisesi 2 altın, 1 gümüş ve 4 bronz madalya alırken, İzmir'den Özel Yamanlar Lisesi öğrencileri de 2'si gümüş, 6'sı bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazandı.
İstanbul'dan Özel Bahçeşehir Fen Lisesi'nin 1 altın, 1 gümüş, 2 bronz madalya aldığı olimpiyatlarda üç büyük şehir haricindeki okullardan Kayseri Özel Kılıçaslan Fen Lisesi de 1 altın ve 1 bronz madalya kazandı. Erzurum'dan Özel Aziziye Lisesi 1 gümüş, Manisa Özel Şehzade Mehmet Lisesi de 1 bronz madalyayla adını bilim olimpiyatlarına yazdırdı.
BİLİM İNSANI YETİŞTİRMEK HAYAT-MEMAT MESELESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların tebrik mesajı gönderdiği törene hükümeti temsilen Devlet Bakanı Mehmet Aydın katıldı. Törende yaptığı konuşmada insanlık tarihinin bilgi tarihi olduğunu söyleyen Bakan Aydın, bu çağda bilgiye ulaşmanın hayat-memat meselesi olduğunu söyledi. Bilginin stratejik bir değer olduğunu vurgulayan Aydın, "Her anne-baba, yönetici ve siyasetçinin bu gerçeği fark etmesi gerekiyor." diye konuştu.
TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş ise olimpiyatlarda başarı gösteren genç beyinlere 'meslektaşlarım' diye seslendi. Yetiş, bu yıldan itibaren olimpiyatlara hazırlanan öğrencileri yetiştiren öğretmenlere de üst düzey kurs vereceklerini söyledi.
İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATLARININ ŞAMPİYONU AZİZİYE VE YAMANLAR
Ödül töreninde ayrıca TÜBİTAK'ın düzenlediği 13. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatları'nda başarı gösteren öğrencilere de madalyaları verildi. 930 okuldan 5 bin 142 öğrencinin katıldığı sınav sonucunda toplam 12 altın, 20 gümüş ve 32 bronz madalya verildi. Erzurum Özel Aziziye İlköğretim Okulu'ndan 4, İzmir'deki Özel Yamanlar okullarından da 4 öğrenci altın madalya kazandı. İstanbul'daki Özel Anafen İlköğretim Okulu'nun 2 madalya kazandığı sınavda Batman'dan bir öğrenci de üstün başarı gösterdi. Batman Özel İrfan İlköğretim Okulu'ndan Ufuk Kanat'ın altın madalyayla dikkat çektiği sınavda diğer altın İstanbul Özel Gökkuşağı okuluna gitti.
Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda geçtiğimiz yıl madalya alan öğrenciler ise plaketlerini Devlet Bakanı Mehmet Ali Aydın'dan aldı. İspanya'da düzenlenen Matematik, Vietnam'daki Fizik, Macaristan'daki Kimya, Hindistan'daki Biyoloji ve Mısır'daki Bilgisayar Olimpiyatları'nda Türkiye toplam 23 madalya kazanmıştı. Törende ayrıca Arnavutluk ve Makedonya'da yapılan Balkan Matematik Olimpiyatları'nda dereceye giren öğrencilere de plaket takdim edildi.
OLİMPİYATLARDA BAŞARI GÖSTEREN ÖĞRENCİLERE PARA ÖDÜLÜ
Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda üstün başarı gösteren öğrencilerden birincilere 2 bin 500, ikincilere 2 bin, üçüncülere ise bin 500 YTL para ödülü verildi. Lise son sınıftayken madalya kazanan öğrencilere ayrıca üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerine kayıt yaptırmaları halinde TÜBİTAK tarafından öğrenim bursu verilecek. Öğrenciler ilk girdikleri ÖSS'de ek katsayı uygulamasından yararlanacak.
Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda madalya kazanan öğrenciler ise yine TÜBİTAK ödülleri almaya hak kazanıyor. Bu öğrenciler ÖSS'ye girmeden alanlarındaki yükseköğretim kurumlarından istediklerine kayıt yaptırabiliyor. (CİHAN)