Türklere kabus olan vize sorunları
''Vize Şikayet Hattı'' projesiyle, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere girişte Türk vatandaşlarının karşılaştığı sorunlar incelenerek, raporlandı.
Raporda, hedef kitlesi iş dünyası, akademik çevreler, öğrenciler de dahil genel olarak Türk vatandaşlarınca 17 Kasım 2009 ile 18 Ocak tarihleri arasında yapılan 1000 başvurunun değerlendirildiği projeyle, vize konusunda yaşanan sıkıntının boyutunu gerçekçi, somut verilerle ortaya koyamanın amaçlandığı ifade edildi.
Gelen şikayetlerin turistik ve ticari vize başvurularında yoğunlaştığı, şikayete konu olan vize başvurularının ise çoğunlukla reddedildiği kaydedildi.
Şikayetlerin geldiği AB ülkeleri arasında Almanya'nın 293 başvuruyla en üst sırada yer aldığı Almanya'yı Fransa 82, Belçika 48 ve Hollanda 39'ken, İngiltere'den ise 53 şikayet başvurusu bulunuyor.
Tüm AB ülkelerini kapsayan şikayetler arasında vize başvurularının reddedilmesi, ret gerekçesinin verilmemesi, verilse bile gerekçenin tatmin edici bulunmaması, istenilen belgelerin niceliği ve niteliği, vize ücretleri, örtülü masraflar, konsolosluk ve aracı kurum personelinin muamelesi, yetersiz fiziki koşullar yer alıyor.
Raporda, ret gerekçeleriyle ilgili ''Yaşım çok genç olduğu için reddedildim'', ''Başvuru formuna maaşımı sayı ile değil yazıyla yazdığım için vizem reddedildi'', ''Türkiye'de var, dil okulu için Almanya'ya gitmene gerek yok'', ''Yeterli maddi olanaklara sahip değilsiniz'', ''Evliliğiniz sahte'', ''Pasaportumdaki resmin bana ait olmadığını söylediler'' gibi ifadelere yer veriliyor.
Vize şikayet hatlarına ve e-posta adresine gelen ilgisiz çağrılar arasında ilk üç sırada Amerika Birleşik Devletleri 17, Suriye 5 ve Norveç 4 şikayetle yer alırken, şikayetlerin AB ülkelerini kapsadığı vurgulamasına karşın Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yönelik şikayetlerin de geldiği belirtiliyor.
1980 yılından bu yana Türk vatandaşlarının karşılaştığı hukuki, sosyal, diplomatik, bürokratik, idari, teknik, uluslararası ve insani boyutları olan vize sorununun hazırlanan bu projeyle sistematik ve kategorik biçimde raporlanarak, AB'de ve Türkiye'de uygulamadan sorumlu birimlere ve karar alıcılara iletilmesi hedefleniyor.
Türkiye'nin 1963 yılından itibaren AB ile ortaklık, 1999 yılından beri aday ve 2005 yılından beri de katılım müzakerelerini yürüttüğünün anımsatıldığı raporda, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması ve biyometrik pasaportlara geçiş konusunda çalışmaların hızlandırılması istendi.
İKV'nin hayata geçireceği İzleme Mekanizması'nın, bundan sonraki çalışmalara temel oluşturması amacıyla değerlendirmeye devem edileceği belirtildi.
AA