Türkler uyum konusunda zorlanıyor

Türkler uyum konusunda zorlanıyor

Almanya’da Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi tarafından yapılan araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Almanya’ya uyum konusunda en en fazla zorluk çeken grup Türkler.

Federal İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla, merkezi Nürnberg’de bulunan Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi tarafından yapılan bir araştırma, Almanya’da yaşayan göçmenler arasında Alman toplumuna uyum konusunda en fazla zorluk çeken grubun Türkler olduğunu ortaya koydu. Araştırma, yaşları 15 ila 79 arasında değişen ve İtalyanlar, Polonyalılar, Yunanlılar, eski Yugoslavya göçmenleri ve Türkler olmak üzere 4576 kişiden oluşan beş göçmen grubu üzerinde yapıldı. Araştırmanın sonuçları "Welt am Sonntag" gazetesinde yayımlandı. Almanya’da yaşayan 6 milyon 800 bin yabancının ülkeye iyi seviyede uyum sağladığı ve bu gruptakilerin günlük hayatta zorluk çekmeyecek kadar Almanca bildiği sonucuna varılan araştırmada, Almanya’da yaşayan her beş Türk'ten birinin ise ya hiç Almanca konuşamadığını ya da Almancasının yeterli düzeyde olmadığı belirtildi.

Türkler eğitimde geriden geliyor

Araştırmanın sonuçlarına göre, Polonya, Yunanistan, İtalya ve eski Yugoslavya ülkelerinden gelen yabancılar, Almanya toplumuna ve istihdam piyasasına uyum sağlamakta Türk kökenli göçmenler kadar büyük zorluk yaşamıyor. Eğitim alanında ise ciddi farklar göze çarpıyor. Buna göre, Almanya’da yaşayan Polonyalı göçmenlerin üçte ikisi, Yunan göçmenlerin ise yarısından fazlası ortaokul ve üzerinde eğitim seviyesine sahipken, İtalyanlarda ve eski Yugoslavya ülkelerinin göçmenlerinde bu oran yüzde 44, Türklerde ise yüzde 41. Türk kökenli göçmenler, okuma-yazma oranına göre yapılan değerlendirmede de en arka sırada yer alıyor. Araştırmaya göre, Almanya'daki Türklerin yüzde yedisi okuma-yazma bilmiyor.

Sosyal alanda da göçmen grupları arasında belirgin farklar söz konusu. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından yapılan araştırma Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 15’ten fazlasının devletten Hartz IV adındaki işsizlik ve sosyal yardım parası aldığını, Yunan göçmenler arasında ise bu oranın yüzde 7,6 olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmada öne çıkan bir diğer konu da Alman toplumu ile kurulan ilişki. Buna göre, İtalyanlar ve eski Yugoslavya ülkelerinden göçmenler en az hafta bir kez Alman arkadaşları ile görüşürken, Türk göçmenlerin yarısı Almanlar ile sıkı bir iletişim içinde değil.

Kadınlar arasındaki farklar

Göçmenler arasında kadınların konumu da araştırmada ele alınan konulardan biri. Araştırmada, Almanya’daki Türk kadınlarının diğer göçmen kadınlara göre daha az mesleki eğitim aldığı ve ev kadını olduğu ifade edildi .

Türk kadınlarının ortalama 23 yaşında evlendiği ve iki çocuk dünyaya getirdiği de araştırmanın sonuçları arasında. Diğer dört göçmen grubunda ise kadınların evlenme yaşı daha yüksek ve ortalama doğum oranları daha düşük, bu bakımdan bu göçmenlerin Alman yaşam standardına daha yakın olduğu belirtiliyor.

“Welt am Sonntag” gazetesine konuşan, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de Türklerin Almanya’ya uyum konusunda açıkları olduğunu vurguladı. Özdemir, hiç eğitim görmeyenlerin ya da eğitim seviyesi düşük olan göçmenlerin oranının ise hala yüksek olduğunu belirtti.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe
 

Etiketler :