Türkiye’ye 150 milyar TL kazandıracak proje!
Taner Yıldız, “Tasarruf için bir Enerji Takımı kurduk. 77 milyon ile el ele vererek ülkemizi enerji dolu yarınlara taşıyacağız.'' dedi.
Türkiye’ye yılda 15, 2023 yılına kadar ise 150 milyar TL kazandıracak “Enerji Takımı” projesinin lansmanında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Tasarruf için bir Enerji Takımı kurduk. Bu takım sayesinde, 77 milyon ile el ele vererek ülkemizi enerji dolu yarınlara taşıyacağız. Türkiye’nin bu seferberliğe ihtiyacı var” dedi.
Ülkemize enerjide büyük tasarruf sağlayacak “Enerji Takımı” projesinin detayları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile İstanbul Ticaret Odası ve Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı İbrahim Çağlar tarafından, Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda yapılan toplantıda açıklandı. Toplantıda konuşan Bakan Yıldız, Türkiye’nin enerji faturasının 50 milyar dolar olduğunu belirterek, “Tasarruf için enerji takımı kurduk. Enerji Takımı; evde, yolda,
Ev kadınlarının, sadece elektrik tasarrufu yaparak faturalarını ortalama yüzde 25 oranında düşürebildiğini belirten Yıldız, “Bir ev kadını tasarruf ettiği enerji ile her yıl bir altın alabilir. Sadece ev kadınlarımızın tasarrufu ile enerjiye ödediğimiz 4 milyar TL Türkiye’de kalır” diye konuştu. Türkiye’de yaşayan herkesin, bu takımın bir oyuncusu olacağını söyleyen Yıldız,
Tasarruf edilecek rakamın büyüklüğünü örnekleriyle açıklayan Taner Yıldız, “Türkiye’nin bu seferberliğe ihtiyacı var. Bir yıllık tasarrufun parasal karşılığını hesapladığımızda, karşımıza 107 milyon çeyrek
TAŞIT SÜRÜCÜLERİNE UYARI
‘’Türkiye’de son 25 yıldaki büyüme eğilimlerinin sürmesi durumunda 2020 yılında, yolcu trafiğinin bugünkü düzeyinin yaklaşık 3,3 katına (540 milyar yolcu/km), yük trafiğinin ise 2,5 katına (300 milyar ton/km) çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu tahmin edilen artış göz önüne alındığında ulaştırma sektöründe enerji verimliliğini arttırıcı çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi için yapılacak çalışmalar büyük önem taşımaktadır,” diyerek Enerji Verimli Ulaşım’ a dikkat çeken Yıldız, taşıt sürücüleri başta olmak üzere ulaşımın her alanında verimliliği artırma konusunda bir bilinç oluşturmanın önemine işaret etti.
Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar ise yaptığı konuşmada, 2020’de dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya hazırlanan ülkemizin, daha az enerji ile daha çok ekonomik yarar elde etmesi gerektiğini vurgulayarak “Kişi başına daha az enerji tükettiğimiz halde, 1.000 dolarlık milli hasılayı üretebilmek için gelişmiş ülkelere göre daha fazla enerji harcıyoruz” dedi. Çağlar, Enerji Verimliliği Derneği olarak enerjiyi her noktada verimli ve etkin kullanmak, katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimini artırmak gerekliliğiyle faaliyetler gösterdiklerini belirtti. Çağlar ayrıca, enerji verimliliğini 2013’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ülke genelinde yürütülen Enerji Hanım projesi kapsamında ev kadınlarına ve kısa bir süre önce başlayan Enerji Çocuk projesi ile de genç nesillere taşıdıklarını aktardı.
Genç nesillerin enerjinin verimli kullanılması konusunda bilinçlenmesinin çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Çağlar, “Enerji Çocuk projesi kapsamında, başta evlerde olmak üzere çocukların bulunduğu her ortamda enerjinin çocuklar tarafından verimli kullanılması sağlanacaktır. Çocuklarımızın enerji kullanımı ve tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi ve çocukların enerji verimliliği konusunda ülke ekonomisine katkıda bulunması amaçlanmaktadır’’ dedi.
Enerji Verimli Sanayi projesi kapsamında ise verimlilik artışı sağlanabilecek 13 alanın tespit edildiğini belirten Çağlar, işletmelerin enerji faturalarını yüzde 30 azaltacak somut örnekler de verdi. Bu kapsamda buhar sistemlerinde yalıtımlı borulardaki kayıplar, yalıtımsız borulara göre yüzde 80-85 oranında daha az oluyor ve fırın sistemlerinde atık ısının geri kazanılmasıyla yüzde 45’e varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
OSB’LERDE EĞİTİMLER VERİLECEK
Ülke genelindeki tüm Organize Sanayi Bölgeleri’nde uygulamaya konulacak projede, Enerji Yönetim Merkezleri kurulacak ve bu merkezlerle ortaklaşa çalışılarak OSB’deki enerji tüketimiyle ilgili ön raporlar hazırlanacak.
Bu raporlar paralelinde, sanayi kuruluşlarına 13 verimlilik artırıcı proje uygulama alanıyla ilgili eğitimler verilecek ve bünyelerinde yapma kararı aldığı değişiklikler saptanacak. Kurulan Enerji Yönetim Merkezleri, sanayi kuruluşlarının gelişimlerini düzenli raporlarla takip edecek ve bölgesel toplantılarla aktarılacak. 25 Ocak 2014’te Konya’da başlayan proje; Kocaeli, İzmir, Şanlıurfa, Van, Samsun ve Antalya Organize Sanayi Bölgelerinin ev sahipliğinde yapılacak toplantılarla devam edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.