Türkiye'nin Libya operasyonuna tavrı
Libya'ya askeri müdahale dünya kamuoyunda da yankı buldu. Türkiye, gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la görüştü ve 'BM kararının uygulanmasına önem veriyoruz' dedi.
Libya'ya askeri müdahale dünya kamuoyunda da yankı buldu. Türkiye, gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la görüştü ve "BM kararının uygulanmasına önem veriyoruz" dedi.
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, 1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının, Libya halkının selametini gözeten bir anlayışla uygulanmasını teminen "gerekli ve uygun gördüğü ulusal katkıları getireceğini", gerekli hazırlık ve çalışmaların, sivil ve asker makamlarla birlikte eşgüdüm içinde yürütüldüğünü bildirdi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'un, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu arayarak, Paris'te bugün yapılan toplantı hakkında bilgi verdikleri kaydedildi.
Görüşmelerde, Davutoğlu'nun, Türkiye'nin en başından itibaren Libya'daki sivil halka yönelik saldırılar karşısında gösterilecek tepkinin ve takınılacak tavrın uluslararası meşruiyet zemininde, bölgesel katılım ve destek sağlanarak gerçekleştirilmesini istediğini, temel amacın, sivil halka yönelik şiddetin önlenmesi ve sivil can kayıplarının durdurulması olması gerektiğini belirttiği ifade edildi.
1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının temel felsefesinin de bu çizgide kaldığını vurgulayan Davutoğlu'nun, 1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının Libya'nın toprak bütünlüğünü güvence altına alacak ve Libya halkının huzur, güvenlik ve esenliğini temin edecek şekilde uygulanmasına atfettiği önemi muhataplarına söylediği bildirildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye, 1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının, ebediyete kadar dost kalacağımız kardeş Libya halkının selametini gözeten bir anlayışla uygulanmasını teminen, gerekli ve uygun gördüğü ulusal katkılarını getirecektir. Bu doğrultuda gerekli hazırlık ve çalışmalar, sivil ve asker makamlarımızla birlikte eşgüdüm içinde yürütülmektedir
Rusya:
Rusya, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksardır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, "Bir dizi ülkenin hava kuvvetleri, 19 Mart'ta Libya'ya karşı askeri eylemlere başladı. Moskova, bu askeri eylemi üzüntüyle karşılamaktadır" dedi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya'ya bugün yapacağı ziyareti son anda erteledi.
Venezuela:
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya'ya askeri müdahaleyi "sorumsuzluk" olarak niteledi.
Chavez, televizyonda yayımlanan açıklamasında, Libya'ya yönelik uluslararası silahlı müdahaleyi eleştirerek, derhal ateşkes ilan edilmesini istedi.
Müdahaleyi "bir ülkenin içişlerine karışma" olarak değerlendiren Chavez, amacın sadece petrolü ele geçirmek olduğunu savundu.
Chavez, "Etkili bir ateşkesin sağlanmasını ve Kuzey Afrika'da yeniden barış yoluna girilmesini istiyoruz" dedi.
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı:
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı (ICRC), Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine karşı başlatılan askeri operasyonlar üzerine yaptığı açıklamada, tüm tarafların, uluslararası insani hukuk kurallarına uymaları çağrısı yaptı.
ICRC tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Libya'da askeri çatışmaların tırmanmasının, sivillere yönelik büyük bir risk oluşturduğu ifade edildi.
CNN TÜRK