Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli helikopteri
DPT'nin desteğiyle Türk bilim insanları tarafından tasarlanan Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli helikopteri 'Arıkopter' geliyor
Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle Türk bilim insanları tarafından tasarlanan Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli helikopteri 'Arıkopter',ilk deneme uçuşunu 2011'de yapacak. Projenin yan ürünü olarak araştırmacılar, yine Türkiye'nin ilk yerli insansız helikopterini üretti. İlk deneme uçuşu başarıyla sonuçlanan ve 'RİHA1' adı verilen helikopterin motoru testereden alındı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Rotorlu Hava Araçları Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi'nde (ROTAM) tasarlanan Türkiye'nin ilk yerli helikopteri 'Arıkopter', 2011'de tamamlanıp deneme uçuşlarına başlayacak. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) finansal desteğiyle 2002 yılında başlatılan proje kapsamında üretilen helikopterin prototipi hazır. Güç aktarma sistemleri ile birlikte birçok komponentleri tamamlanan helikopterin montajlama sürecine geçildi. Yılsonuna kadar montajı tamamlanması beklenen helikopterin ilk deneme uçuşu 2011 ilkbaharında yapılacak.
MANEVRA KABİLİYETİ YÜKSEK
İki pilot ve kumanda sistemine sahip helikopterin 6 yolcu taşıma kapasitesi var. Yüksek irtifada uçuş yapabilme yeteneği olan Türk malı helikopter tek motora sahip olmasına rağmen rahatlıkla çift motorlu hale getirilebiliyor. Arıca palaları esnek bir kiriş mekanizmasına sahip olduğu için diğer helikopterlere oranla daha kolay manevra yapabiliyor.
MALİYETİ DİĞERLERİNE GÖRE DAHA UCUZ
Bu helikopter projesinin kendilerine çok öğrettiğine dikkat çeken projenin yürütücü başkanı İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Belek, "Yeni başlamamamıza rağmen benzeri çalışmalara oranla daha ekonomik ve hızlı bir süreç yaşıyoruz. Örneğin, 1984 yılında Hindistan'ın başlattığı 'Dhruv' adındaki helikopterin projesi 2004 yılında tamamlamasına rağmen hala uluslar arası sertifika almış değil. Bu 20 yıllık süre zarfında her yıl 60 milyon dolar harcama yaptı. Ancak biz bugüne kadar toplamda yaklaşık 25 milyon dolar harcadık. Bunun da bir kısmı devlete KDV ve kesintiler olarak geri döndü" dedi.
BENZERLERİ 20 DK UÇARKEN 'RİHA1' 2 SAAT UÇUYOR
150'ye yakın araştırmacıyla yürütülen projede bir ilke daha imza attıklarını söyleyen Belek, şunları konuştu: "Yürüttüğümüz projenin yan ürünü olarak yine tamamen yerli Türkiye'nin ilk insansız helikopterini üreterek ilk uçuş denemesini başarıyla sonuçlandırdık. Benzeri insansız helikopterler en fazla 20 dakika uçuş yaparken RİHA1 adını verdiğimiz helikopterimiz 2 saat uçabiliyor. Ayrıca hiçbir ekstra maliyeti olmayan bu helikoptere testereden aldığımız motoru geliştirerek monte ettik."
BİRÇOK ALANDA KULLANILABİLECEK
Türkiye'nin ilk insansız helikopteri hedef bulmak, gözetlemek, enerji nakil hatlarının yakından incelemek, ziraatte ürünleri kontrol etmek, hava fotoğrafları ya da film çekmek gibi çok sayıda işleve sahip. Oldukça fazla ilgi çeken projeye paralel olarak gelecek vadeden birden çok projelerin düşünüldüğü öğrenildi.
İnsansız uçak ANKA gün sayıyor
Türk mühendislerinin emeği 'ANKA' adlı İnsansız Hava Aracı (İHA) ilk test uçuşunu Ekim ayı sonunda yapacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Strateji Planlama ve Endüstriyel İş Birliği Başkanı Yılmaz Güldoğan, şimdilik askeri savunma amacına hizmet eden insansız hava aracının gelecekte orman yangınlarını takip gibi sivil alanlar için de kullanılacağını söyledi. Güldoğan, uzun süre havada kalabilen ANKA'yı tamamen özgün olarak üretmenin gururunu yaşadıklarını kaydetti. Güldoğan, şöyle konuştu: "İnsansız hava araçlarını; ABD (Predator) İsrail (Heron), Türkiye (ANKA) gibi şu anda sadece birkaç ülke özgün olarak üretilebiliyor. ANKA çok üstün özelliklere sahip. 24 saat havada kalabiliyor.
Her türlü hava koşullarında gece-gündüz uçabiliyor. Ayrıca 30 bin feet'e kadar çıkabiliyor. Bundan iki ay önce fabrika çıkışını gerçekleştirdik. Şu anda da yer testleri devam ediyor. Ekim ayı sonunda ilk test uçuşunu planlıyoruz."
Ortalama 30 bin feete tırmanabilen ANKA'nın boyu 8, kanat genişliği 17.3, yüksekliği 3.4 metre. Maksimum kalkış ağırlığı bin 600 kilo olan araç, 24 saat havada kalabiliyor. ANKA'nın haberleşme menzili 200 kilometre, saatteki seyir hızı ise 110 kilometre.