Türkiyenin ayakta alkışladığı karar

Türkiyenin ayakta alkışladığı karar

İsrail uçakları bu yıl Türk hava sahasında eğitim yapamayacak. Anadolu Kartalı tatbikatının uluslararası kısmı iptal edildi.

Türkiye gündeminde en çok tartışılan konulardan biri de, İsrail uçaklarının Türk hava sahasında eğitim görmeleridir.

Türkiye ile İsrail arasındaki askeri işbirliği anlaşması çerçevesinde, İsrail uçakları en son geçen yıl sonbaharda, Konya merkezli yapılan "Anadolu Kartalı" tatbikatına katılmışlardı.

Anadolu Kartalı'ndan sadece birkaç ay sonra ise, aynı İsrail uçakları Gazze'ye yönelik, Türkiye'nin de büyük tepki gösterdiği bombardımanı gerçekleştirmişlerdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak ayında Davos'ta "one minute" çıkışıyla İsrail'e gösterdiği Gazze tepkisinin ardından ise, gözler İsrail uçaklarının yeniden Türkiye'de eğitim uçuşu yapıp yapmayacağına çevrilmişti.


TATBİKATIN ULUSLARARASI KISMI İPTAL EDİLDİ
Yapılan planlamalar çerçevesinde, İsrail pilotlarının bu yıl da Konya'da 12 - 24 Ekim'deki askeri tatbikata katılmaları bekleniyor.
Tatbikatta, sadece İsrail değil, ABD, İtalya ve NATO uçakları da yer alacaktı.

Ancak Türkiye, sürpriz bir kararla, Anadolu Kartalı tatbikatının uluslararası bölümünü iptal etti.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği sözcüsü Amit Zarouk da, Hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, tatbikatın uluslararası bölümünün iptal edildiğini doğruladı. Zarouk, önümüzdeki yıllarda yapılacak tatbikatlar konusunda ise herhangi bir karar bulunmadığını söyledi.

Tatbikatın uluslararası bölümünün iptali, sadece İsrail'i değil, ABD, NATO ve İtalya'yı da etkiledi.

Ancak Ankara diplomatik kulislerde, bu "iptal", Türkiye'nin doğrudan İsrail'i karşısına almadan bulduğu bir "formül" olarak yorumlandı.
Böylece Türkiye , hem "Gazze'yi bombalama eğitimini Türk hava sahasında aldılar" eleştirilerinin yeniden gündeme gelmesini engellemiş oldu;

Hem de, tek başına "İsrail'i dışlayıp", ikili ilişkilerde "kriz var" izlenimi yaratmaktan sakındı.

İsrail Hava Kuvvetleri, Anadolu Kartalı tatbikatlarından daha öncekilere ortalama 10 adet uçakla, yılda bir kez katılıyorlardı. İsrail, bugüne kadar toplam 5 tatbikata katılmıştı. İsrailli pilotların Türkiye'de eğitilmesine için veren anlaşma, 1996 yılına dayanıyor. İşbirliğinin temelleri, Türkiye ile İsrail arasında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir tarafından 23 Şubat 1996 tarihinde, Bir'in bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında imzaladığı Güvenlik İşbirliği Anlaşması ile atılmıştı.



Kaynak: Hurriyet.com.tr


Etiketler :