Türkiye'de En Uzun Yaşam Süresi Nazilli'de

Türkiye'de En Uzun Yaşam Süresi Nazilli'de

Akdeniz Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre; Türkiye'de uzun ömürlü insanlar Aydın'ın Nazilli ilçesinde yaşıyor.

Akdeniz Üniversitesi () Gerontoloji Bölümü'nün 60 yaş ve üstü 35 binin üzerinde kişinin yaşamı üzerine 10 yılı aşkın süren araştırmasında, yüzde 93'ünün zamanını en çok televizyon ve televizyonda da dizi film izleyerek geçirdiği ortaya çıktı.

ÇALIŞMALAR 2000 YILINDA BAŞLADI

TÜBİTAK desteğiyle 2000 yılında başlatılan Gerontoloji Atlası araştırmasında, 60 yaş üstü nüfusun yaşam tarzı, sorunları ve ihtiyaçları ortaya konuldu. Türkiyegenelinde 35 bin 236 kişinin hayatı izlemeye alındı.  Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan, 1960 yılında nüfusun yüzde 3'ü 60'ın üzerindeyken, bugün bu oranın yüzde 10'a yükseldiğini ve 2011 yılı verilerine göre, Türkiye'nin 60 yaş üstü nüfusunun yaklaşık 7.4 milyon olduğunu söyledi.

EN UZUN ÖMÜRLÜ İNSANLAR NAZİLLİ'DE

Birleşmiş Milletler'in 2050'de Türkiye'nin 60 yaş üstü nüfusunun 30 milyona ulaşacağını öngördüğünü belirten Prof. Dr. Tufan, araştırmaya göre, Türkiye'de ortalama yaşam süresinin 73.6 yıl olduğunu, Aydın'ın Nazilli ilçesinde 82.4 yıl ile ortalama yaşam süresinin en uzun, Yozgat'ın da 67.8 yıl ile en düşük il olduğunu kaydetti.

NASIL YAŞIYORLAR?

Araştırmada 60 yaş üzeri nüfusun yüzde 47'sinin sosyal faaliyetlere katıldığı, sadece yüzde 14'ünün tatil, yüzde 4'ünün spor yapabildiği belirlendi. Serbest zamanlarını değerlendirme, beslenme, spor, akraba ve dostlarla kurulan ilişkilerin yaşam kalitesinde belirleyici olduğunu anlatan Prof. Dr. Tufan, "Yaşlıların yüzde 53'ü olanaklar, koşullar ve hizmetler yeterli olmadığı için akraba ziyareti, alışveriş gibi günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremiyor" dedi.

TERCİHLERİ DİZİLER

Araştırmaya göre, yaşlıların yüzde 93'ü zamanını en çok televizyon izleyerek geçiriyor. Yüzde 55'i sohbet, yüzde 48'i radyo dinleyerek zaman geçiren yaşlıların sadece yüzde 7'si şiir yazma, yüzde 3'ü müze ziyareti, yüzde 2'si konser gibi faaliyetlerde bulunuyor. Televizyon izleyen yaşlı kadınların yüzde 88'i, erkeklerin yüzde 57'si dizi; erkeklerin yüzde 18'i, kadınların yüzde 10'u belgesel; erkeklerin yüzde 23'ü, kadınların ise yüzde 1'i spor programlarını takip ediyor.

POLİTİKADAN UZAKLAR

Araştırmayla elde edilen diğer veriler şöyle: Erkeklerin yüzde 2.3'ü, kadınların yüzde 1.6'sı hayvan besliyor. Politik aktivitelere katılım oranı erkeklerde yüzde 3, kadınlarda yüzde 0.1. Gazete- dergi okuyan erkekler yüzde 38 iken kadınlarda bu oran yüzde 14. STK üyeliği erkeklerde yüzde 4.2, kadınlarda yüzde 0.3. İnternet kullanımı erkeklerde yüzde 4.5, kadınlarda yüzde 0.8. Erkeklerin yüzde 2.3'ü, kadınların yüzde 0.8'i bazen restoranda yemek yiyor. Kadınlarda yüzde 15 olan bulmaca çözme oranı erkeklerde yüzde 4. Restoran, kafe gibi yerlere gitme oranı ise toplamda yüzde 16.

TORUNA HEDİYE

Alışveriş yapanların oranı erkeklerde yüzde 12, kadınlarda yüzde 6. Toruna hediye alabilenler yüzde 39'da kalıyor. Yüzde 91'i tasarruf yapamıyor. Yüzde 15'i sigara içiyor. Yaptıkları sporlar ise sırasıyla en sık yürüyüş, cimnastik, bisiklet, koşu, avcılık, masa tenisi, golf ve su kayağı. haberler.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.