Türkiye IMF'ye meydan okuyor
Wall Street Journal, Türk hükümetinin, IMF ile bir anlaşmayı istemediği sinyallerinin, ekonomide kemer sıkılmasını isteyen işadamları ve yetkililer arasında tepki yarattığını öne sürdü ve “Türkiye, IMF'nin kemer sıkma talebine meydan okuyor” yorumunu yapt
ABD'deki borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türk hükümetinin IMF ile anlaşma konusundaki tavrının değerlendirildiği bir analiz yayımladı. “Türkiye, IMF'nin kemer sıkma talebine meydan okuyor” başlığını taşıyan İstanbul kaynaklı analizde, “Türkiye'nin IMF ile müzakerelere başlamasından sekiz ay sonra hükümetin bir anlaşma istemediği sinyalleri, ekonomide kemer sıkmayı zorlamaya kararlı işadamları ve yetkililer arasında tepki yaratıyor” görüşü dile getirildi.
BASKILARIN HAFİFLEMESİ İLE...
Analizde şöyle devam edildi: “Türkiye'de piyasalar toparlanırken Başbakan Erdoğan'ın, IMF kurtarma paketi ve acı reçetelerinin kabul edilmesine yönelik baskıların hafiflediğine inanmış gibi görülüyor.” Analizde, bütçede GSYİH'ya oranla yüzde 7'lik bir açık beklendiği kaydedildi.
IMF'SİZ YOLA DEVAM MI?
Öte yandan hükümetin IMF olmaksızın yola devam edebileceği ihtimalleri de artıyor. Hükümetin genel seçime “IMF anlaşması olmaksızın” gidebileceğine yönelik beklentileri arttıran borçlanma limitinin arttırılması konusundaki tasarının görüşmeleri komisyonda başladı. Şu ana kadar oluşan kaynak ihtiyacı kaynağı belirsiz fon girişi ve iç borçlanma vasıtasıyla karşılanıyordu.
ÖRNEKLERİ MOODY'S OLDU
Analizde, Merkez Bankası'nın “mali disiplin ve yapısal reform taahhüdünün güçlendirilmesinin hayati önem taşıdığı” yolundaki uyarısı ve Moody's'in Türkiye'nin yaz aylarında IMF kaynakları olmadan da idare edebileceğini ancak daha sonra dış finansmana ihtiyacı olacağı yönündeki değerlendirmesine de dikkat çekildi.
ABD'li iktisatçıdan Erdoğan'a destek
John Hopkıns Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Steve Hanke, Başbakan Erdoğan'ın IMF ile anlaşmaya niyetli olmadığını belirterek, “Ben de düşüncesine hak veriyorum” dedi. Hanke, “Piyasa IMF anlaşmasının imzalanmasını istiyor ama Başbakan anlaşmayı imzalamaya o kadar da niyetli değil. İstikrarı kim sağladı? IMF mi, hükümet mi? Bence gerginlik buradan kaynaklanıyor. Türkiye'nin IMF ile geleceği ABD'nin krizden ne kadar çabuk çıkacağına bağlı” diye konuştu.
Bizim değil asıl onların ülkemize ihtiyacı var
KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'nin IMF'ye değil, IMF'nin Türkiye'ye ihtiyacının olduğunu belirterek, “IMF ile anlaşmanın KOBİ'lere ve vatandaşa katkısı olmayacağı, ülkemizin borç sarmalına gireceği düşüncesiyle yapılmasını istemiyoruz” dedi. Özgenç, IMF konusundaki tavırlarının net olduğunu ve ısrarla bir anlaşma yapılmasını istemediklerini söyledi. Önceki anlaşmalar sonucunda Türkiye'nin öz sermayesini yitirdiğinin bilindiğini kaydeden Özgenç, “Anlaşmanın şart olmadığını, hatta krize direnmeyle IMF'siz olunabileceğini göstermeliyiz” diye konuştu.