Türkiye Ermenistan anlaştı
Dışişleri Bakanlığı, dün gece yarısı yaptığı açıklamada Ermenistan’la ilişkilerde “somut ilerleme sağlandığını, kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kalındığını ve bir yol haritası belirlendiğini” belirtti
ABD'de "24 Nisan soykırımı anma günü" ve Başkan Obama'nın yapacağı geleneksel açıklama öncesinde Ankara diplomatik atağa geçti. Dışişleri Bakanlığı, Türk-Ermeni ilişkilerinde "somut ilerleme sağlandığı ve kapsamlı bir çerçevede mutabık kalındığı" açıklamasını yaptı.
Başbakan Erdoğan, ABD'deki "soykırımı anma günü"nden bir gün önce gece yarısı atağı ile Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını sağladı. Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın dün akşam yaptıkları görüşmede, Ermenistan ile sürdürülen müzakerelerin detayları ele alındı. Erdoğan'ın Babacan'la yaptığı 3 saatlik görüşmenin ardından ABD ile saat farkını da gözeten Dışişleri Bakanlığı, gece yarısı bir açıklama yaparak, iki ülke arasında "bir yol haritasının belirlendiğini" açıkladı. Görüşmelerde gelinen noktanın ardından ortaya somut sonuçlar çıkmasının, böyle bir zamanlama ile olumlu bir açıklamaya dönüştüğü belirtiliyor.
İsviçre arabulucu oldu
Dışişleri Bakanlığı'ndan saat 00.05'te yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye ve Ermenistan, İsviçre'nin arabuluculuğunda, ikili ilişkilerini normalleştirmek, iyi komşuluk ve karşılıklı saygı çerçevesinde geliştirmek ve bu suretle tüm bölgede barış, güvenlik ve istikrarı ileri götürmek amacıyla yoğun çaba göstermektedirler" denildi. Açıklamada, devamla "İki taraf, bu süreçte somut ilerleme ve karşılıklı anlayış sağlamış ve ikili ilişkilerinin her iki tarafı da tatmin edecek şekilde normalizasyonu için kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu çerçevede, bir yol haritası belirlenmiştir" ifadesine yer verildi. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, üzerinde mutabık kalınan bu zeminin devam eden bu süreç için olumlu bir perspektif sağladığı kaydedildi.
Wall Street'teki üç madde
Daha önce ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Türk ve Ermeni yetkililere dayandırarak verdiği haberinde iki ülke hükümetlerinin üç alanda resmi müzakelerin açılması konusunda mutabık kaldığını öne sürerek bu alanları şöyle sıralamıştı:
* Sınırlarının açılıp ayarlanması
* Diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması
* İki ülke arasındaki gergin tarihe ilişkin anlaşmazlık da dahil, anlaşmazlıkları ele alacak komisyonların oluşturulması...
YUMUŞAMANIN BAŞLANGICI
6 Eylül 2008'de Cumhurbaşkanı Gül'ün, Erivan'a giderek Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası eleme maçını Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la birlikte izlemesi iki ülke arasındaki yumuşamanın başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor.
Obama'dan bir gün önce
ERMENİ diasporası, 24 Nisan 1915 tarihini sözde Ermeni soykırımının başlangıcı olarak kabul ediyor. ABD başkanları da her yıl 24 Nisan'da soykırım kelimesini kullanmamakla beraber Ermeniler'in çektikleri acılar üzerine bir açıklama yapıyor. Başkan Obama'nın da, seçimler öncesi "Ermeni soykırımını" tanıyacağını söylemesine rağmen bu yılki açıklamasında "soykırım" sözcüğünü kullanması beklenmiyor.
Azerbaycan'ın tepkisi
BAŞKAN Obama'nın Türkiye ziyaretinin ardından ivme kazanan Türkiye-Ermenistan ilişkileri sonrasında yayılan Ermenistan sınır kapısının açılacağı haberleri Azerbaycan'da büyük tepki görmüştü. Cumhurbaşkanı Aliyev, İstanbul'daki Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmamıştı. Gerginlik üzerine Erdoğan, Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan'la ilişkilerde ilerleme sağlanamayacağını söylemişti.
ABD'den destek
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün yaptığı açıklamada "Son dönemde Türkiye ve Ermenistan'ın attığı cesur adımlardan çok cesaret aldım. Türkiye ve Ermenistan liderleri, ülkelerini birbiriyle ve paylaştıkları acılı geçmişle uzlaştırma yönünde adımlar attı. Bu konuda ABD'nin desteğini istediler. Son dönemdeki adımlardan cesaret alan ABD Başkanı Obama ve ben de onlara tam destek veriyoruz" dedi.
Kaynak: